Με ρυθμούς χελώνας η δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Το 1 εκατ. αγγίζουν οι εκκρεμείς υποθέσεις

Με ρυθμούς χελώνας η δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Το 1 εκατ. αγγίζουν οι εκκρεμείς υποθέσεις

Πολύπλοκη γραφειοκρατία, έλλειψη προσωπικού και αύξηση υποθέσεων οδηγούν σε αποφάσεις ύστερα από 6 χρόνια. Το 1.000.000 φτάνουν οι εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια

Στο άκουσμα της είδησης ότι μια αίτηση για υπαγωγή στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών προσδιορίζεται για το 2028 ή ότι στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν 400.000 υποθέσεις, κανείς δεν πέφτει πια από τα σύννεφα.

Η γραφειοκρατία, οι πολύπλοκες διαδικασίες, η έλλειψη προσωπικού και κυρίως η συνεχής αύξηση του αριθμού των υποθέσεων, οδηγούν σε καθυστερήσεις που ταλανίζουν τη δικαιοσύνη και όσους εμπλέκονται μ' αυτή, με τα στοιχεία να είναι αποκαρδιωτικά και το χρόνο προσδιορισμού μιας δίκης να είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

"Με τεράστιο φόρτο εργασίας και τη μικρότερη αναλογία δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων στην Ευρώπη, οι αστικές υποθέσεις οδηγούνται στο ακροατήριο ακόμα και τέσσερα χρόνια μετά την κατάθεση των δικογράφων και οι ποινικές υποθέσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι περίπου 100.000, φτάνουν στα όρια ακόμη και της πενταετίας προκειμένου οι κατηγορούμενοι να δικαστούν σε πρώτα βαθμό", τονίζει ανώτατη δικαστική πηγή, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Περίπου 570 δικαστικοί υπάλληλοι εξυπηρετούν καθημερινά περισσότερους από 25.000 πολίτες στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Στο 1.000.000 βρίσκονται οι εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ το 2013 χρεώθηκαν στους μόλις 42 ανακριτές του Πρωτοδικείου 8.658 δικογραφίες. Ο όγκος των υποθέσεων έχει εκτοξευτεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το 2013 εκδόθηκαν 51.645 αποφάσεις λιγότερες σε σχέση με το 2007.

"Μα είναι δυνατόν σε κάθε μήνυση να έρχεται ψευδής καταμήνυση; Αυτό πρέπει να το περιορίσει αισθητά ο νομοθέτης. Είναι δυνατόν να διώκεται η εξύβριση; Σε καμιά άλλη χώρα της ΕΕ δεν γίνεται αυτό. Είναι ανάγκη στις παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων να υπάρχει ποινική διαδικασία πέραν των προστίμων;" αναφέρει η ίδια πηγή.

Η μία όψη του νομίσματος δείχνει απώλειες περίπου 7 δισ. ευρώ λόγω μη εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων για φόρους και πρόστιμα ενώ η άλλη φανερώνει αποφυλακίσεις κατηγορουμένων, ακόμα και για τρομοκρατία. Μάλιστα πριν από μερικούς μήνες η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, είχε τονίσει ότι "την επόμενη δικαστική χρονιά, λόγω φόρτου εργασίας στο Εφετείο, θα αρχίσουν να φεύγουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων", δείχνοντας την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εκδίκαση αστικών υποθέσεων μπορεί να φτάσει και τις 819 ημέρες, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 548 ημέρες, ενώ η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ στις δαπάνες στον κλάδο της δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί πάνω από 400 φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 της Σύμβασης ως προς τον χρόνο διάρκειας δικαστικών υποθέσεων. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε ποσοστό 48% επί του συνόλου των καταδικαστικών αποφάσεων της χώρας, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 26%. Μάλιστα για τις καταδίκες αυτές το ελληνικό κράτος έχει καταβάλει περίπου 8,5 εκατ. ευρώ.

SHARE:

24Media Network