Με στοίχημα τη συμμετοχή οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο

Με στοίχημα τη συμμετοχή οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. (PHASMA / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ) Phasma

Ο πρώτος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να αναδειχθεί η νέα ηγεσία του μεγαλύτερου δικηγορικού συλλόγου της χώρας, η οποία για πρώτη φορά θα έχει τετραετή θητεία

Σε πλήρη ετοιμότητα για την ανάδειξη της νέας ηγεσία του, η οποία για πρώτη φορά θα έχει τετραετή θητεία, είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Οι κάλπες αναμένεται να ανοίξουν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και θα συνεχίζουν να υποδέχονται ψηφοφόρους μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των αρχαιρεσιών.

Συνολικά 20.990 νομικοί, μέλη του ΔΣΑ, καλούνται να προσέλθουν στο κτίριο του συλλόγου στο κέντρο της Αθήνας, για να ψηφίσουν σε μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις, μήνες μετά τη μεγάλη αποχή του κλάδου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, δύο τομείς που σχεδόν κανένα από τα αιτήματά τους δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση.

Η αποτυχία αυτή έχει θορυβήσει αρκετούς υποψηφίους και μη, οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει πως κατά τις εκλογές του 2014, μεγάλος νικητής δεν ήταν άλλος από την …αποχή. Σύμφωνα με τα ποσοστά, που είχαν παρουσιαστεί, μόλις οι μισοί ψηφοφόροι ενδιαφέρθηκαν να ασχοληθούν με το συνδικαλιστικό τους όργανο. Έτσι, ο πρώτος γύρος των προηγούμενων αρχαιρεσιών είχε μία συμμετοχή της τάξεως του 57% του δικηγορικού σώματος, ενώ την επόμενη εβδομάδα, οπότε και πραγματοποιήθηκε η επαναληπτική διαδικασία, μόλις το 42% έδωσε το παρόν.

Φέτος, συνολικά 15 συνδυασμοί που διεκδικούν τη νίκη, οι 10 διαθέτουν υποψήφιους προέδρους, τρεις κατέρχονται χωρίς επικεφαλής, ενώ ο Δημήτρης Βερβεσός και ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου επιδιώκουν την εκλογή τους ως μεμονωμένοι υποψήφιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μυστικές δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο δικηγορικό σύλλογο, δείχνουν ως εντονότατο ενδεχόμενο το “δεύτερο γύρο”, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο γύρω από το ποιοί θα είναι και οι δύο υποψήφιοι που θα “κοντραριστούν” για την προεδρία.

Οι υποψήφιοι

Βάση στο τρίπτυχο Δικαιοσύνη, επαγγελματική αξιοπρέπεια και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων δίνει ο Νίκος Δαμασκόπουλος, ο οποίος με το συνδυασμό “Σύνθεση των Δικηγόρων”, έχει λάβει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ για αυτές τις εκλογές. Ο ποινικολόγος, που έχει υπάρξει μεταξύ άλλων και υπερασπιστής του 32χρονου Περικλή, ως κύρια ζητήματα θέτει την ανεργία στον κλάδο, ιδίως στους νέους δικηγόρους, τη συμμετοχή του ΔΣΑ στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, αλλά και στη διαφάνεια στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Με το συνδυασμό “Παρίσταμαι Υπέρ” κατέρχεται στις εκλογές ο Θεόδωρος Μαντάς, που αποτελεί γνώριμο για όλους τους μαχόμενους δικηγόρους. Με καθημερινή παρουσία στα δικαστικά έδρανα, έχει αναλάβει δεκάδες υποθέσεις ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και αυτή  της 29χρονης Ηριάννας. “Ατού” χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι σύμβουλοί του προέρχονται από διαφορετικές παρατάξεις, αφήνοντας μία γεύση υπερκομματικού ψηφοδελτίου.

Το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας έχει λάβει ο 37χρονος Δημήτρης Αναστασόπουλος, με το συνδυασμό “Ο Δικήγορος – Όλοι εμείς, μαζί!”.  Ανάμεσα σε άλλα είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών «e-Θέμις» (www.ethemis.gr), ενώ θέτει ως προτεραιότητα το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των δικηγόρων, αν και έχει διευκρινήσει ότι είναι κατά των επαναλαμβανόμενων αποχών. Εκτός όμως, από τον υποψήφιο με το επίσημο χρίσμα, στις φετινές εκλογές οι “γαλάζιοι” υποψήφιοι είναι αρκετοί, όπως ο Φώτης Κώτσης, με το συνδυασμό “Δικηγόροι Μπροστά”, με εμπειρία στο ΔΣΑ από το 2011. Μία υποψηφιότητα – έκπληξη ήταν ο Θέμης Σοφός και η παράταξη “Εργατικοί”. Αν και είναι η πρώτη φορά που κατέρχεται στις εκλογές του ΔΣΑ, είναι κι αυτός ιδιαίτερα γνωστός στη μαχόμενη δικηγορία, δίνοντάς του μία καλή αφετηρία στην εκκίνηση του πρώτου γύρου.

Ξανά στη θέση του υποψηφίου μπαίνει για τρίτη φορά ο Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος κατεβαίνει ως μεμονωμένος υποψήφιος πρόεδρος, έχοντας τη συμπαράσταση του “Ενιαίου Ψηφοδελτίου”. Χαρακτηρίζεται ως εκφραστής του κεντρώου χώρου, ενώ η παρουσία του θεωρείται ιδιάτερα δυνατή. Επίσης, μεμονομένος υποψήφιος είναι και ο Θεμιστοκλής Χατζηϊωάννου, ο ιδρυτής της τράπεζας νομικών πληροφοριών inlaw.gr. Με καταβολές από το ΠΑΣΟΚ και παλιοί γνώριμοι των αρχαιρεσιών του ΔΣΑ είναι και οι Παναγιώτης Περράκης, με την “Ανεξάρτητη Πρόταση – Δικηγορική Συνείδηση” και Παναγιώτης Γαλατσέλλης με τη “Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή”.

Τα ινία του συνδυασμού “Σύγχρονη Δικηγορία … στην Πράξη” έχει αναλάβει η Χριστίνα Κουντούρη, στην οποία πιστώνεται μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης του συλλόγου, που επετεύχθει φέτος. Παράλληλα, ο Βασίλης Βραχιώτης με το συνδυασμό “Επείγει” υπήρξε σύμβουλος το 2011 ενώ επανεκλέχθηκε το 2014 με τη δημιουργία ανεξάρτητου συνδυασμού. Το χρίσμα του ΚΚΕ έχει λάβει ο Άγγελος Βρεττός, με την “Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων”, ο οποίος εκτός από τη συνδικαλιστική του ιδιότητα έχει να επιδείξει και τη θέση του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ως πληρεξούσιος δικηγόρος της πολιτικής αγωγής. Τέλος, χωρίς επικεφαλής κατέρχονται η “Πυξίδα”, το “Ενιαίο Ψηφοδέλτιο” και η “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα