Με συμπτώματα κορονοϊού ο επιδημιολόγος που άλλαξε τα μυαλά του Μπόρις Τζόνσον

Με συμπτώματα κορονοϊού ο επιδημιολόγος που άλλαξε τα μυαλά του Μπόρις Τζόνσον
Ο Μπόρις Τζόνσον AP

Τι έγραψε ο γιατρός Νιλ Φέργκιουσον στο twitter, αφού πρώτα είχε προλάβει να μεταπείσει τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας για τη στρατηγική με την "ανοσία της αγέλης".

Έντονο, ξηρό βήμα και υψηλό πυρετό εμφάνισε ο, δημοφιλής πια, επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι πολύ πιθανό να έχε προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Ο Βρετανός επιστήμονας του Imperial College London ήταν αυτός που φρόντισε να μεταπείσει, σε μεγάλο βαθμό, τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, εξηγώντας με την έρευνά του τις έως και τραγικές επιπτώσεις που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει η τακτική με την “ανοσία της αγέλης”, τόσο στον πληθυσμό όσο και στο σύστημα υγείας που δεν θ’ άντεχε μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Βάσει της μελέτης αυτής από την ομάδα του Φέργκιουσον, προβλέπονταν εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι και ένα εθνικό σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης. Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την εξέλιξη της επιδημίας στην Ιταλία. Συγκρίνοντας τις εν δυνάμει επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19 με την επιδημία της γρίπης το 1918, η ομάδα του Φέργκιουσον προέβλεψε ότι χωρίς περιοριστικά μέτρα η έκρηξη της επιδημίας θα προκαλέσει περισσότερους από 500.000 θανάτους στην Βρετανία και 2,2 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά απ’ όλα αυτά αιφνίδια η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έδωσε τη Δευτέρα οδηγίες για περιοριστικά μέτρα στις κοινωνικές επαφές και πλήρη απομόνωση των ατόμων άνω των 70 ετών.

Φαίνεται βέβαια πως ούτε ο Φέργκιουσον πρόλαβε να γλιτώσει, μια και οι ενδείξεις αναφέρουν πως νόσησε από τον COVID-19. “Εμφάνισα λίγο ξηρό, αλλά επίμονο βήχα χθες και μπήκα σε καραντίνα, αν και ένιωθα καλά. Αργότερα, σήμερα στις 4 τα ξημερώματα, ανέβασα υψηλό πυρετό. Υπάρχει πολύς covid-19 στο Ουέστμινστερ“, έγραψε στην ανάρτησή του ο Βρετανός γιατρός, προσπαθώντας με άκρως φλεγματικό, σχεδόν βιτριολικό, χιούμορ να περάσει το μήνυμά του.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα