Μεταμορφώνονται οι συρμοί του Ηλεκτρικού – Τι αλλάζει σε 14 τρένα

Μεταμορφώνονται οι συρμοί του Ηλεκτρικού – Τι αλλάζει σε 14 τρένα
Ηλεκτρικός intime

Η παρέμβαση για το lifting των 14 συρμών έχει ενταχθεί ήδη από το καλοκαίρι στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 94,19 εκατ. ευρώ.

Ένα βήμα πριν να ξεκινήσει το σημαντικότερο “lifting” στα τρένα της γραμμής 1 του Μετρό (γνωστότερος παλαιότερα ως Ηλεκτρικός). Εχθές πέρασε από τη Βουλή η σύμβαση της ΣΤΑΣΥ για το έργο αναβάθμισης 14 συρμών για 70 βαγόνια που λειτουργούν στη γραμμή 1 του Μετρό από τη δεκαετία του 1980.

Τώρα πλέον το μόνο που απομένει είναι να κλειδώσει η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και στη συνέχεια να ξεκινήσει η μεταμόρφωση των γερασμένων συρμών. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά στη λειτουργία του Μετρό που επιχειρείται μια να δοθεί μια “δεύτερη ζωή” σε υπάρχων τροχαίο υλικό.

Τα προβλήματα με τη λειτουργικότητα αλλά και την εμφάνιση των συρμών της γραμμής 1 είναι διαρκή εδώ και πολλά χρονιά και αποτελεί ένα από τα άλυτα θέματα με κορυφαίο το πρόβλημα των graffiti που δημιουργούν μια εικόνα απαξίωσης του μέσου.

Μέσω ΕΣΠΑ

Η παρέμβαση για το lifting των 14 συρμών έχει ενταχθεί ήδη από το καλοκαίρι στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 94,19 εκατ. ευρώ. Στα έργα συμπεριλαμβάνεται και η ανακαίνιση των υποσταθμών σε Φάληρο και Ηράκλειο αλλά και η πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΣΤΑΣΥ.

Ανάδοχος είναι η Ισπανική CAF η οποία κατάφερε να αναλάβει το πρώτο έργο του είδους στη χώρα μας. Οι εργασίες ανακατασκευής θα γίνουν στην Ελλάδα και όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα αναζητείται εργοστασιακός χώρος με υποψηφίες τις πόλεις του Βόλου και της Θεσσαλονίκης σε βιομηχανικούς χώρους που σήμερα είτε υπολειτουργούν είτε είναι ανενεργά.

Με το έργο αυτό θα ανακαινιστούν οι 14 συρμοί 8ης παραλαβής οι οποίοι ξεκίνησαν να λειτουργούν σταδιακά την διετία 1984-1985 και σήμερα είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση, τόσο εμφανισιακά όσο και λειτουργικά καθως θα διαθέτουν νέο εσωτερικό, κλιματισμό, οθόνες, νέα Η/Μ συστήματα ενώ οι συρμοί θα είναι προσβάσιμοι για ΑμΕΑ. Αν δεν έχουμε καθυστερήσεις η σύμβαση του έργου μπορεί να υπογραφεί εντός του έτους.

Έργο – γέφυρα

Ουσιαστικά το έργο αυτό ξεκινά με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως έργο-γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Η συνολική επιλέξιμη δαπάνη για αυτή την περίοδο ανέρχεται σε 12,3 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την πρώτη περίοδο χρηματοδότησης οι εργασίες που εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθούν είναι η παράδοση πραγματικής κλίμακας ομοιώματος αντιπροσωπευτικού οχήματος συρμού και τις σχετικές υπηρεσίες του Τεχνικού συμβούλου για τις παραπάνω εργασίες.

Τα υπόλοιπα οχήματα και συρμοί, το υποέργο της αναβάθμισης των Υ/Σ έλξης καθώς και οι υπολειπόμενες εργασίες του Τεχνικού Συμβούλου, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της Β’ Φάσης 2021-2027.

Η διάρκεια των έργων εκτιμήθηκε σε 34 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με την υπόθεση πως το έργο δεν θα έχει καθυστερήσεις , τότε στο σύνολο τους οι συρμοί θα έχουν εκσυγχρονιστεί μέχρι το 2025. Πέρα από την συνολική προθεσμία, θα γίνει τμηματική παράδοση των συρμών. Ο πρώτος “νέος” συρμός θα παραδοθεί σε χρόνο 19 μηνών (570 ημερών) από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, άλλοι τέσσερις στους 25 μήνες, και άλλοι πέντε στους 30 μήνες. Οι τελευταίο τέσσερις θα παραδοθούν μέχρι την λήξη της σύμβασης. Οι εργασίες ανακαίνισης αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε εγκαταστάσεις εντός της χώρας.

Ποιες βελτιώσεις θα γίνουν στους συρμούς

Με αυτή την εργολαβία οι συρμοί αυτοί θα ανακαινιστούν για να μπορούν να λειτουργήσουν με επάρκεια για 25 επιπλέον χρόνια από τον χρόνο που θα τεθούν και πάλι σε λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται βελτιώσεις βελτιώσεις εξοπλισμού και συστημάτων που αφορούν στα γενικά μέρη των οχημάτων του συρμού όπως η καμπίνα οδήγησης, οι ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου, ο εσωτερικός χώρο επιβατώνς και ο υποδαπέδιος εξοπλισμός.

Οι απαιτήσεις της ανακαίνισης και τα κύρια αποτελέσματα της, συνοψίζονται στα παρακάτω συστήματα :

  • πλήρη ή μερική αντικατάσταση των συστημάτων θυρών, έλξης, παροχής βοηθητικών συστημάτων και αέρα με αποτέλεσμα την αύξηση της αξιοπιστίας και βελτίωση της συντηρησιμότητας των συρμών,
  • πλήρη ανακαίνιση της καμπίνας του οδηγού και του εσωτερικού των οχημάτων με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ενημέρωσης του επιβάτη,
  • εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης και ελέγχου (π.χ. κάμερες για τον έλεγχο του κλεισίματος των θυρών) που θα οδηγήσουν σε αύξηση του επιπέδου λειτουργικής ασφάλειας του συρμού και βελτίωση συνθηκών εργασίας του οδηγού.

Οι κύριες εργασίες του προτεινόμενου έργου αφορούν κυρίως στην αντικατάσταση κινητήρων έλξης, στατικών αντιστροφέων βοηθητικών τάσεων, παραθύρων, καθισμάτων, συντήρηση του συστήματος κλιματισμού, τοποθέτηση νέου δαπέδου και πλευρικών τοιχωμάτων, εγκατάσταση φωτισμού LED, νέου κλειστού κυκλώματος καμερών και οθονών πληροφόρησης κοινού. Παράλληλα, τα βαγόνια θα είναι προσβάσιμα στα ΑΜΕΑ, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας για τα αμαξίδια.

Ανακαίνιση υποσταθμών και ενέργεια από την πέδηση

Παράλληλα προβλέπεται και η ανακαίνιση των υποσταθμών Φαλήρου και Ηρακλείου. Στόχος είναι η δυνατότητα ανάκτησης ενέργειας η οποία παράγεται κατά την ηλεκτροπέδηση των συρμών. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας που θα εγκατασταθεί, αναμένεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10% περίπου.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 και αποτελεί επίσης το πρώτο τέτοιο έργο που θα εκτελεστεί στη χώρα μας. Το κόστος εκτιμάται σε 2,7 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση τόσο με τον ΔΕΔΔΗΕ όσο και με τη ΡΑΕ γιατί θα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες άδειες και η εύρεση σχετικής νομολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της πέδησης. Το έργο θα μειώσει συνολικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΣΤΑΣΥ.

Για τους υποσταθμούς, τα βασικά στοιχεία του εξοπλισμού που θα αντικατασταθούν είναι τα ακόλουθα:

  • πεδία μέσης τάσης
  • μετασχηματιστές έλξεως και φωτισμού
  • ανορθωτικές διατάξεις.

Η αναβάθμιση θα συμβάλει στην μείωση των βλαβών και άρα αύξηση της αξιοπιστίας της λειτουργίας των.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα