Μετρό Θεσσαλονίκης: Συγκοινωνιακός κόμβος η Νέα Ελβετία – Ολοκληρώθηκε η παραλαβή των συρμών

Μετρό Θεσσαλονίκης: Συγκοινωνιακός κόμβος η Νέα Ελβετία – Ολοκληρώθηκε η παραλαβή των συρμών
Καρέ από τα έργα για το Μετρό Θεσσαλονίκης EUROKINISSI

Σε σημαντικό σημείο μετεπιβίβασης και χρήσης των μέσων σταθερής τροχιάς αναμένεται να διαμορφωθεί ο τερματικός σταθμίς "Νέα Ελβετία", σύμφωνα με τον σχεδιασμό για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης παραμένει υπό κατασκευή και οι διεργασίες για την αντίστροφη μέτρηση λειτουργίας του έχουν ξεκινήσει. Στη Νέα Ελβετία ετοιμάζεται ένας μεγάλος συγκοινωνιακός κόμβος ενώ εχθές ολοκληρώθηκε και η παραλαβή όλων των συρμών.

Την περασμένη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕΘ ενέκρινε ομοφώνως την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, στον τερματικό σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ θα δημιουργηθεί ένας πολυτροπικός σταθμός μετεπιβίβασης για αστικά και πιθανόν και ΚΤΕΛ. Παράλληλα θα αφορούν την διάνοιξη της οδού Μ.Ψελλού στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Θεσσαλονίκης-Μουδανιών έως την οδό Παπαναστασίου.

Στόχος είναι η περιοχή να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο μετεπιβίβασης και χρήσης των μέσων σταθερής τροχιάς. Προ μηνών το υπουργικό συμβούλιο είχε εξουσιοδοτήσει τον υπουργό ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, “να προβεί στην κήρυξη των απαλλοτριώσεων που αφορούν στην εκτέλεση των έργων, καθώς επίσης και στην κήρυξη των τυχόν συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που θα απαιτηθούν υπάγοντας αυτές στη διαδικασία του άρθρου 7 Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων που αφορούν: Συνοδά υποστηρικτικά έργα του Σταθμού «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης, για την εξυπηρέτηση και μετεπιβίβαση των μετακινούμενων επιβατών”.

Πλήθος μέσων

Οι απαλλοτριώσεις είναι απαραίτητες καθώς ο χώρος των περίπου 12 στρεμμάτων που θα κατασκευαστεί ο Πολυτροπικός Τερματικός, έχει διαφορετικούς ιδιοκτήτες αν και τμήμα της έκτασης εχει προ ετών απαλλοτριωθεί.

Ο νέος αυτός συγκοινωνιακός κόμβος θα συγκεντρώνει πλήθος μέσων μεταφοράς. Εκεί θα βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του Μετρό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ ενώ θα τερματίζουν και λεωφορειακές γραμμές από την ευρύτερη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα προβλέπεται και η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά λεωφορεία στο μέλλον.

Χώροι θα υπάρχουν και για τα ταξί, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η κατασκευή χώρου στάθμευσης οχημάτων (park and ride) πλησίον της οδού Μ.Ψέλλου. Θα είναι χωρητικότητας 500 θέσεων ενώ θα είναι προσβάσιμο από την οδό Ψελλού, αλλά και από την οδό καθ. Ευρυγένη.

Ο ΟΣΕΘ έχει αναλάβει την εκπόνηση όλων των μελετών που απαιτούνται για τη δημιουργία και λειτουργία του Πολυτροπικού Τερματικού Χώρου.

Όλοι οι συρμοί στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε η παραλαβή των 18 συρμών για το Μετρό Θεσσαλονίκης που θα εξυπηρετούν τη βασική γραμμή του έργου. Όπως αναφέρει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σε ανάρτησή του στο twitter, ήρθε στην πόλη και ο τελευταίος 18ος συρμός που αποτελεί την πρώτη γενιά συρμών του συστήματος Μετρό. Οι συρμοί κατασκευάζονται από την Hitachi.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι 18 αυτοί συρμοί, είναι πλήρως αυτοματοποιημένοι και εξοπλισμένοι με συστήματα υψηλής τεχνολογίας, ώστε να διασφαλίζεται η άριστη λειτουργία τους αλλά και η αναβαθμισμένη εμπειρία μετακίνησης και η ασφάλεια των επιβατών».

Ο κ. Καραμανλής παράλληλα σημειώνει ότι συνεχίζονται με «εντατικούς ρυθμούς» τα δοκιμαστικά δρομολόγια των συρμών που ξεκίνησαν πριν μήνες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να παραδώσουμε στην Θεσσαλονίκη το Μετρό που περιμένει τόσα χρόνια. Το μετρό που της αξίζει», καταλήγει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών στην ανάρτησή του στο twitter.

Να θυμίσουμε πως σε εξέλιξη είναι διαγωνισμός για την προμήθεια 15 επιπλέον συρμών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα