Μηχανή του Χρόνου: Ο εκτελεστής της Κόζα Νόστρα που κάρφωσε τους 36 μαφιόζους στο FBI. Sam the Bull

Μηχανή του Χρόνου: Ο εκτελεστής της Κόζα Νόστρα που κάρφωσε τους 36 μαφιόζους στο FBI. Sam the Bull

Από τους πιο αδίστακτους της Μαφίας με 19 δολοφονίες. Όταν έπρεπε να σώσει το κεφάλι του, δεν δίστασε να καρφώσει μεγάλα κεφάλια της Κόζα Νόστρα

Διέπραξε 19 δολοφονίες ως μέλος της Μαφίας. Ο Σαλβατόρε Γκραβάνο ήταν από τους πιο πιστούς και σκληρούς άνδρες του υποκόσμου.

Κατάφερε, σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου , να γίνει υπαρχηγός του τελευταίου μεγάλου «Νονού» Τζον Γκότι, αφού τον βοήθησε πρώτα να σκοτώσει τον προκάτοχό του Πωλ Καστελάνο. Δεν δίστασε όμως να «καρφώσει» στο FBI τα μεγάλα κεφάλια της Κόζα Νόστρα και να καταθέσει εναντίον τους για «να σώσει το κεφάλι» του.

Οι καταθέσεις του Γκραβάνο οδήγησαν σε ισόβια καταδίκη 36 μαφιόζους, σημαίνοντας το τέλος των «οικογενειών», της Επιτροπής και του παραδοσιακού οργανωμένου εγκλήματος.

Ο «Ταύρος»

Ο Σαλαβατόρε Γκραβάνο από μικρός έμοιαζε πολύ με τον συγχωρεμένο θείο του Σαμ.

Έτσι, όλοι τον φώναζαν Σαμ αντί για Σαλβατόρε. Όταν κάποτε μια συμμορία πιτσιρικάδων του Μπρούκλυν του έκλεψε το ποδήλατο, τους βρήκε και τους έσπασε στο ξύλο. Φεύγοντας με το ποδήλατο, ένας μαφιόζος της περιοχής του είπε ότι πάλευε σαν ταύρος. Από τότε όλοι τον φώναζαν Sam the Bull.

Μέλος της μαφίας

Σε ηλικία 16 ετών τον έδιωξαν από το σχολείο λόγω βίαιης συμπεριφοράς και όταν ενηλικιώθηκε κατατάχθηκε για λίγο στο στρατό. Αμέσως μετά την αποστράτευση μπήκε στην οργάνωση του Τζό Κολόμπο, όπου «έλαμψε» το άστρο του στις ένοπλες ληστείες, τους εκβιασμούς, το τζόγο και το παράνομο εμπόριο. Όλοι ήξεραν πως όταν θα ξανάνοιγαν τα βιβλία της Μαφίας που είχαν κλείσει από το 1957, για την εγγραφή νέων μελών, ο Sam the Bull θα ήταν μεταξύ των πρώτων που θα έδιναν τον όρκο του μέλους.

Το 1970 έκανε τον πρώτο του φόνο σκοτώνοντας ένα μέλος της συμμορίας του. Ο Τζο Κολόμπο που ένιωθε ότι ο Γκραβάνο θα ήταν απειλή για το διάδοχο γιο του, έδωσε την άδεια να φύγει από τη δική του οργάνωση και να γίνει μέλος της «μεγάλης οικογένειας Γκαμπίνο».

Το 1975, τα βιβλία άνοιξαν και ορκίστηκε ως μέλος της Κόζα Νόστρα. Σύντομα εντυπωσίασε τον Νονό, Πολ Καστελάνο με τη δράση και τα έσοδα που έφερνε από τις εταιρείες που είχε στήσει. Μεταξύ των κατασκευαστικών και των νυχτερινών μαγαζιών που διατηρούσε, εκτελούσε και «συμβόλαια θανάτου», κυρίως μαφιόζων.

what could I do?

Όταν χρειάστηκε, σκότωσε τον αλκοολικό αδερφό της γυναίκας του που το είχε παρακάνει με τη συμπεριφορά του, προς το πρόσωπο του αρχηγού Πολ Καστελάνο. Σε μια άλλη περίπτωση η γυναίκα ενός φίλου μαφιόζου, του ζήτησε βοήθεια για το πρόβλημα με τα ναρκωτικά που αντιμετώπιζε ο άνδρας της. Ο Γκραβάνο το «έλυσε» μια και καλή πυροβολώντας τον στο κεφάλι. «Τι να έκανα;» θυμόταν μετά. Τη φράση «what could I do?» την είπε σχεδόν για όλες τις δολοφονίες που διέπραξε.

Η δολοφονία του Νονού

Η Επιτροπή των οικογενειών της Μαφίας υπό την αρχηγία του Πολ Καστελάνο, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να «νομιμοποιήσει» τα έσοδα της. Έκλεβε με εκβιασμούς ή δωροδοκίες μεγάλα συμβόλαια από τους ανταγωνιστές για την κατασκευή μεγάλων έργων του κρατικού ή του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα έλεγχε και τους παραδοσιακούς χώρους του τζόγου, της πορνείας, της προστασίας και του λαθρεμπορίου. Ο ανερχόμενος σταρ της Μαφίας Τζον Γκότι, μαζί με τον αδερφό του και τα μέλη της συμμορίας του, είχαν παραβιάσει ένα βασικό κανόνα. Έκανε εμπόριο ναρκωτικών παρά τη σαφή διαταγή του Νονού να μην εμπλακεί κανένας με τα ναρκωτικά. Ο Γκότι φοβούμενος για τη ζωή του ζήτησε τη βοήθεια του Σαμ Γκραβάνο για να βγάλουν από τη μέση τον Νονό και να αναλάβουν αυτοί τη θέση του. Τον Δεκέμβριο του 1985, ο Γκραβάνο ηγήθηκε της ομάδας που εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Πολ Καστελάνο και τον οδηγό του, έξω από ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης. Μετά από διαπραγματεύσεις και μερικούς φόνους ακόμη, ο Τζον Γκότι χρίστηκε ως Δον, με υπαρχηγό τον Sam the Bull. Ο καλοντυμένος, στιλάτος και οραματιστής Νονός είχε βγει από τη μέση και είχε έρθει η ώρα να κάνουν κουμάντο τα «παιδιά της πιάτσας».

Μηχανή του Χρόνου: Ο εκτελεστής της Κόζα Νόστρα που κάρφωσε τους 36 μαφιόζους στο FBI. Sam the Bull

Η δολοφονία του Νονού Πολ Καστελάνο, έξω από ένα steak house της Ν. Υόρκης

Ο «Σαμ ο Ταύρος» που έγινε ο «Σαμ o Ποντικός»

Ο Γκραβάνο ως υπαρχηγός της Μαφίας έφερνε έσοδα στον Γκότι που ξεπερνούσαν τα δύο εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Προβιβάστηκε σε κονσιλιέρι, δηλαδή σύμβουλος του Νονού, αλλά και πάλι συνέχισε να παίρνει μέρος σε δολοφονίες, αντί να στέκεται στο παρασκήνιο. Ο Γκότι τον έστειλε τουλάχιστον σε 10 ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Σταδιακά όμως ο Γκότι άρχισε να κάνει φαντεζί ζωή. Φερόταν σαν σταρ στους δρόμους, φορούσε πανάκριβα ρούχα και περιποιούνταν πολύ το μαλλί του. Έδινε συνεντεύξεις και έκανε αισθητή την παρουσία του παντού σε κλαμπ, εστιατόρια και εκδηλώσεις.

Μηχανή του Χρόνου: Ο εκτελεστής της Κόζα Νόστρα που κάρφωσε τους 36 μαφιόζους στο FBI. Sam the Bull

Ο Σαμ πίσω από τον Τζον Γκότι. Ο μαφιόζος που δεν κρύβοταν από τον Τύπο

Το FBI παρακολουθούσε με ειδικούς πράκτορες και κοριούς τους μαφιόζους και εστίασε για τα καλά στον Γκότι, που μιλούσε πολύ και χωρίς προφυλάξεις. Ο Γκραβάνο τον προειδοποίησε ότι έπρεπε να αλλάξει στάση. Τελικά μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, το FBI κατάφερε να συλλάβει μαζί σε ένα εστιατόριο τους Γκότι, Γκραβάνο και LoCascio. Στην ανάκριση έβαλαν στον Sam the Bull, ηχογραφημένες συνομιλίες του Τζον Γκότι με άλλους μαφιόζους. Οι συνομιλίες είχαν καταγραφεί στο δωμάτιο, πάνω από το μπαράκι που ο Νονός χρησιμοποιούσε ως «γραφείο» του.

Σε αυτές ακουγόταν να λέει ότι ο Γκραβάνο προσπαθούσε να στήσει δική του οικογένεια μέσα στην οικογένεια, πως συμπεριφερόταν σαν τρελός σκύλος που του άρεσε να σκοτώνει και ότι στην πρώτη ευκαιρία θα τον έβγαζε έξω από το παιχνίδι. Ο Γκραβάνο έγινε έξαλλος και δέχθηκε αμέσως να μπει στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του FBI και να καταθέσει εναντίον του Τζον Γκότι. Με τις ομολογίες του κατάφερε να κλείσει στη φυλακή 36 από τους μεγαλύτερους μαφιόζους και να δώσει ένα τρομαχτικό χτύπημα στα θεμέλια του οργανωμένου εγκλήματος.

Νέα εγκληματική καριέρα

Ο Γκραβάνο έκανε φυλακή λίγα χρόνια και το 1994 με νέα ταυτότητα εγκαταστάθηκε στην Αριζόνα. Τον εντόπισαν και έστειλαν εκτελεστές. Δεν τα κατάφεραν. «Δεν φοβάμαι κανέναν. Καλύτερα μην αστοχήσουν ξανά για τότε θα χρειαστούν πολλές σακούλες πτωμάτων για την Νέα Υόρκη. Είμαι επαγγελματίας και αν έρθουν στο σπίτι μου, τους περιμένουν εκπλήξεις», έλεγε σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι. Έγραψε την αυτοβιογραφία του και τα έσοδα του βιβλίου, κατασχέθηκαν από τις οικογένειες των θυμάτων που είχε ομολογήσει ότι είχε σκοτώσει. Δεν κρατήθηκε όμως. Έμπλεξε με την συμμορία της Αριζόνα Devil Dogs, μέσω του γιου του που γνώριζε τον αρχηγό της. Έκανε εμπόριο χαπιών έκσταση, κερδίζοντας 500 χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα. Το 2000 συνελήφθη μαζί με τη γυναίκα, την κόρη, τον γιο και 47 μέλη της συμμορίας και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Αν καταφέρει να μείνει ζωντανός στη φυλακή, θα αποφυλακιστεί το 2019, σε ηλικία 74 ετών.

Διαβάστε ακόμα στη Μηχανή του Χρόνου:

Το πρόγραμμα για την αναπαραγωγή της Άριας φυλής. Χιλιάδες εξώγαμα των Ες Ες και απαγωγές παιδιών με άρια χαρακτηριστικά

1955. Η ΑΕΚ θεμελιώνει το γήπεδο της στη Νέα Φιλαδέλφεια και στα εγκαίνια αντιμετωπίζει τη Μπαρτσελόνα

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μηχανή του χρόνου
SHARE:

24Media Network