Μόσιαλος: Η διαχείριση της πανδημίας χρειάζεται πρόγραμμα

Γυναίκα με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας
Γυναίκα με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας EUROKINISSI

Ο Ηλίας Μόσιαλος υποδεικνύει τους ορθούς χειρισμούς για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. "Το εθνικό σχέδιο πρέπει να συγκροτηθεί με διεπιστημονική προσέγγιση", αναφέρει.

O Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας, με σαφείς τοποθετήσεις υποδεικνύει τους ορθούς χειρισμούς για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα.

Όπως αναφέρει, στο παρελθόν είχε τονίσει "την ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη και συντονισμένη δράση της πολιτείας με τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς και τους πολίτες". Στο πλαίσιο αυτό, θα έπρεπε - για παράδειγμα - να έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια των συγκοινωνιών και να έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο η πληρότητα.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό εξηγεί πως "Το εθνικό σχέδιο πρέπει να συγκροτηθεί με διεπιστημονική προσέγγιση".

Την ίδια στιγμή υπερτονίζει τη σημασία ύπαρξης προγράμματος, παρακολούθησης, δυνατότητας πρόβλεψης των εξελίξεων και λήψης οριζόντιων μέτρων δημόσιας υγείας, όταν χρειάζονται.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μοσιάλου:

"Η αλλαγή της πορείας της επιδημίας στην Ελλάδα ήταν εμφανής εδώ και εβδομάδες.

Για αυτό και κατ’ επανάληψη είχα τονίσει την ανάγκη για εθνικό σχέδιο για πολυεπίπεδη διαχείριση για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στα πλαίσια αυτά, κατέθεσα πρόσφατα σαν παράδειγμα, και το πλαίσιο λήψης μέτρων 5 επιπέδων της Ιρλανδίας. Ένα πλαίσιο που δείχνει μια συνεκτική κατεύθυνση λήψης αποφάσεων ανάλογα με το σχετικό ρίσκο, έτσι ώστε όλοι να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Πως αν υπερβούμε συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, επηρεάζεται ο τρόπος διαχείρισης της διασποράς στο σύνολο ή σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Είχα τονίσει, επίσης, την ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη και συντονισμένη δράση της πολιτείας με τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς και τους πολίτες. Με λήψη επιπλέον μέτρων όσον αφορά στις συγκοινωνίες, για παράδειγμα με περισσότερα δρομολόγια και μικρότερη πληρότητα. Πλάνο που να συμπεριλαμβάνει τις μαζικές συγκεντρώσεις και συναθροίσεις, ειδικά σε κλειστούς χώρους, όπως και την ανάγκη για ρυθμίσεις και επέκταση της τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

Σήμερα ανακοινώθηκαν μέτρα και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Το εθνικό σχέδιο όμως πρέπει να συγκροτηθεί με διεπιστημονική προσέγγιση και με την συνδρομή όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Η διαχείριση της πανδημίας δεν πρέπει να είναι μόνο το σύνολο των αντανακλαστικών κινήσεων λόγω της δυναμικής εξέλιξης της διασποράς της νόσου.

Χρειάζεται πρόγραμμα, παρακολούθηση, δυνατότητα πρόβλεψης των εξελίξεων και λήψη οριζόντιων μέτρων δημόσιας υγείας, όταν χρειάζονται, χωρίς εξαιρέσεις.

Έτσι θα αποφύγουμε ένα νέο καθολικό lockdown."

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

SHARE: