Εικόνες-σοκ του “Mr. Bitcoin” από τη φυλακή – 90 μέρες σε απεργία πείνας

Εικόνες-σοκ του “Mr. Bitcoin” από τη φυλακή – 90 μέρες σε απεργία πείνας

Παραμένει 19 μήνες κρατούμενος, ενώ τους δύο τελευταίους αναμένει χωρίς αποτέλεσμα την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς το σε ποια χώρα θα εκδοθεί.

Καθηλωμένος στην Ελλάδα παραμένει ο επί 90 ημέρες απεργός πείνας «Mr Bitcoin», Αλεξ Βίνικ, για τον οποίο αν και εδώ κι δύο μήνες η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί την έκδοσή του, δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ποιά από τις τρεις χώρες που τον εκζητούν, θα τον παραλάβει πρώτη.

Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλουν οι συνήγοροί του, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Τιμοφέυ Μουσάτωφ, οι οποίοι σε συνέντευξη Τύπου έκρουσαν τον «κώδωνα» του κινδύνου τόσο για την κατάσταση της υγείας του λόγω της τρίμηνης απεργίας πείνας, όσο και για το ότι ο Αλεξ. Βίνικ παραμένει κρατούμενος 19 μήνες ενώ το ανώτατο όριο προφυλάκισης – κατά τις συνταγματικές διατάξεις- δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 18. Όπως εξήγησαν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης που καλείται να αποφανθεί σε ποια χώρα θα εκδοθεί (ΗΠΑ, Ρωσία ή Γαλλία), δεν έχει κάνει καμία ενέργεια τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ παράλληλα, δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα των συνηγόρων και τον εκζητούμενους για μία ακρόαση.

Η απεργία πείνας

Την ίδια ώρα, η κατάσταση της υγείας του συνεχώς επιδεινώνεται, αφού πλέον η απεργία πείνας διαρκεί 90 ημέρες. Κατά τους δικηγόρους, σήμερα ο Αλ. Βίνικ ζυγίζει 57 κιλά έχοντας απολέσει το 30% του βάρους του, ενώ ακόμη δεν έχει μεταχθεί σε νοσοκομείο για να εξεταστεί περαιτέρω, παρά τις σχετικές συστάσεις των θεράποντων ιατρών του. Μάλιστα, οι συνήγοροι επέδειξαν κατά τη συνέντευξη Τύπου, φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται εμφανώς καταβεβλημένος από την πολυήμερη απεργία πείνας που πραγματοποιεί. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και βίντεο με δηλώσεις του ίδιου του Αλ. Βίνικ, ο οποίος αναρωτιέται υπό ποίο καθεστώς κρατείται. «Η υπεράσπιση αναγκάζεται να βγάλει στο φως της δημοσιότητας όλες τις περιστάσεις και τα τεκμήρια στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, τα οποία τεκμηριώνουν συστηματικές παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην ίδια τη ζωή, με στόχο την προσέλκυση της προσοχής των Ελληνικών Αρχών και των Οργανώσεων Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών που διώκονται παράνομα ανά τον κόσμο» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνήγοροι.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ο Mr. Bitcoin έχει ήδη δεχθεί την έκδοσή του στη Ρωσία από όπου κατάγεται, επιθυμώντας να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του, και συγκεκριμένα στην καρκινοπαθή σύζυγό του και στα δύο ανήλικα παιδιά του. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αρνείται την κατηγορία που του αποδίδουν οι τρεις χώρες, ότι δηλαδή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξέπλενε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από εκβιάσεις μετά από κυβερνοεπίθεσεις και απαίτηση λύτρων.

Ο Mr Bitcoin συνελήφθη στις 25/7/2017 στη Χαλκιδική κατά τη διάρκεια διακοπώς με την οικογένειά του, και από τότε κρατείται χωρίς να του αποδίδεται κατηγορία από τις ελληνικές αρχές, χωρίς να έχει παραπεμφθεί σε δίκη και χωρίς να του έχει επιβληθεί ποινή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα