"Να επικρατήσουν οι αρχές και οι αξίες"

"Να επικρατήσουν οι αρχές και οι αξίες"

Ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Γ. Ιωαννίδης και ο τέως γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Μαρ. Σκανδάμης δηλώνουν ότι όλα θα εκμηδενιστούν με την απώλεια της ζωής του Νικ. Ρωμανού

Τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία "έχει όργανα που επωμίζονται την ευθύνη να διασφαλίσουν, εκτός από την τήρηση των κανόνων, την επικράτηση των αρχών και των αξιών", φαίνεται πως αναμένουν για την περίπτωση του Νικ. Ρωμανού ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Γ. Ιωαννίδης και ο τέως γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Μαρ. Σκανδάμης.

Σε κοινή δήλωσή τους για τον απεργό πείνας, οι δύο άνδρες κρούουν τον κώδωννα του κινδύνου και αναφέρουν: "Έχοντας υπηρετήσει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου, με όση δύναμη διαθέταμε, πιστεύουμε βαθιά στην αξία των κανόνων και στην αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Υπάρχουν, ωστόσο, οριακές περιπτώσεις, όπου η ζωή μας ξεπερνάει όλους.

Εξάλλου η ανθρώπινη ζωή είναι, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, η υπέρτατη αξία. Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού είναι μία από αυτές τις οριακές περιπτώσεις. Όση σημασία και αν έχει η διάκριση των εξουσιών ή η προστασία της δημόσιας τάξης, όσο λεπτές κι αν είναι υπό κανονικές συνθήκες οι σταθμίσεις μεταξύ δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων των κρατουμένων,  όλα τούτα θα εκμηδενιστούν αν το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγήσουν θα είναι η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου χτυπημένου από μια εξαιρετική μοίρα.

Η Πολιτεία έχει αρχές, αξίες και κανόνες, έχει και όργανα που επωμίζονται την ευθύνη να διασφαλίσουν, εκτός από την τήρηση των κανόνων, την επικράτηση των αρχών και των αξιών".

SHARE: