Να βοηθήσουν τους πρόσφυγες ζητούν από τους ηγέτες της Ε.Ε. οι δήμαρχοι Παρισιού, Βαρκελώνης, Λαμπεντούζα και Μυτιλήνης

Ο αναπληρωτής υπουργος Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης κατα την επίσκεψή του στην Λέσβο την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015, για το μεταναστευτικό μετά τις ενέργειες που έγιναν από τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για επίσπευση της καταγραφής και τη δρομολόγηση πλοίων για  τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
(EUROKINISSI)
Ο αναπληρωτής υπουργος Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης κατα την επίσκεψή του στην Λέσβο την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015, για το μεταναστευτικό μετά τις ενέργειες που έγιναν από τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για επίσπευση της καταγραφής και τη δρομολόγηση πλοίων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Έκκληση στους ηγέτες της Ευρώπης απευθύνουν οι δήμαρχοι τεσσάρων πόλεων, μεταξύ αυτών και της Μυτιλήνης, προκειμένου να δοθεί βοήθεια στους πρόσφυγες που συρρέουν κατά χιλιάδες στην ΕΕ

Τέσσερις δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, της Λαμπεντούζα Τζιούζι Νικολίνι και ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός, κάλεσαν σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες, δηλώνοντας ότι οι πόλεις τους είναι έτοιμες να τους φιλοξενήσουν.

"Οι πόλεις της Ευρώπης είναι έτοιμες να γίνουν καταφύγια. Τα κράτη αποδίδουν το καθεστώς του εξόριστου, αλλά οι πόλεις στη συνέχεια παρέχουν αυτό το καταφύγιο", γράφουν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες σε ένα μανιφέστο που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα El Pais με τον τίτλο "Εμείς, οι πόλεις της Ευρώπης". Όλα αυτά την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου που γίναμε μάρτυρες μια ακόμη τραγωδίας στα νερά του Αιγαίου, που πρόσθεσε ακόμη δεκάδες νεκρούς στη μακρά λίστα των ανθρώπων που πνίγηκαν στη Μεσόγειο από την αρχή του έτους.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Άντα Κολάου, την Αν Ινταλγκό, τον Σπύρο Γαληνό και την Τζιούζι Νικολίνι.

Ανοικτή επιστολή και σε άλλες πόλεις

Το κείμενο υπογράφεται από τους ομολόγους τους της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, και άλλων τεσσάρων ισπανικών πόλεων. Είναι ανοικτή και σε άλλες υπογραφές και δημοσιοποιείται την παραμονή μιας κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

"Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες μας που απαιτούν από εμάς επείγοντα μέτρα (...), απέναντι στις γειτονικές χώρες που οι δυνατότητές τους να δέχονται πρόσφυγες έχουν ξεπεραστεί, με τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης που κάτι τέτοιο συνεπάγεται στην περιοχή".

Χρειαζόμαστε είναι η βοήθεια των κρατών

Όμως "απέναντι στο ανθρώπινο είδος έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη", γράφουν. "Αν συνεχίσουμε να υψώνουμε τείχη, να κλείνουμε σύνορα, να αφήνουμε τη βρόμικη δουλειά σε άλλα κράτη για να κάνουν τους χωροφύλακες των συνόρων μας, ποιο μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο;"

"Οι δημοτικές υπηρεσίες μας εργάζονται ήδη πάνω σε σχέδια υποδοχής, δίνοντας τη δυνατότητα να παρέχονται τρόφιμα, στέγη και η αξιοπρέπεια σε εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την πείνα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βοήθεια των κρατών".

"Ζητάμε (από τους ηγέτες) να μην γυρίσουν την πλάτη στις πόλεις και να ακούσουν την κραυγή" για αλληλεγγύη.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, μία ακτιβίστρια κατά των εξώσεων που προέρχεται από το κίνημα των Αγανακτισμένων, είχε ήδη καλέσει τον Αύγουστο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων-καταφυγίων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αριθμός ρεκόρ μεταναστών στην Ευρώπη. Τρεις στους τέσσερις από αυτούς έφτασαν στην Ελλάδα

Τραγωδία ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Νεκροί 28 μετανάστες από ανατροπή λέμβου. Ανάμεσά τους 14 παιδιά

SHARE:

24Media Network