Ναι στις μειώσεις αποδοχών έμμισθων δικηγόρων από το ΣτΕ

ΑΘΗΝΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ-ΣΤΕ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ-ΣΤΕ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών έμμισθων δικηγόρων

Συνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την μείωση των αποδοχών, των εμμίσθων δικηγόρων, οι οποίοι απασχολούνται στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο κράτος, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, κ.λπ. ή σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται κατά 50% τουλάχιστον από τους εν λόγω φορείς.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3372/2015 απόφασή της, έκρινε  ότι οι περικοπές των αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων δεν είναι αντίθετη με το άρθρο 1 του Πρόσθετου  Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα των εμμίσθων δικηγόρων, στην έννοια των οποίων περιλαμβάνονται  και οι αποδοχές των εν λόγω δικηγόρων.

Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών, καθώς και 93 δικηγόροι που συνδέονται με σχέση έμμισθης εντολής με  ΝΠΙΔ  του Δημοσίου τομέα. Ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ, η από 4.1.2013 υπουργική απόφαση με την οποία  επεκτάθηκε υποχρεωτικά στα ΝΠΙΔ του Δημοσίου τομέα η ισχύς  αντίστοιχης υπουργικής απόφασης (28.2.2011) που καθόριζε τις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ.

SHARE: