Μέτρα για τον κορονοϊό: Προς νέα παράταση για ακόμη μια εβδομάδα

Μέτρα για τον κορονοϊό: Προς νέα παράταση για ακόμη μια εβδομάδα
Νέα παράταση των μέτρων στην εστίαση αναμένεται για ακόμη μια εβδομάδα Ayhan Mehmet/ANADOLU AGENCY/AFP

Καμία ακόμη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της επιδημίας κορονοϊού αναμένεται να εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Τι δήλωσε η Μίνα Γκάγκα.

Την παράταση των μέτρων που ισχύουν μέχρι το Σαββατοκύριακο για μια επιπλέον εβδομάδα αναμένεται να εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας η οποία συνεδριάζει σε περίπου 2 ώρες.

Παρά την αποκλιμάκωση της πορείας της επιδημίας, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμη να αποτιμηθεί η κατάσταση της επιδημίας και παρά την μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού διατηρεί επιφυλακτική στάση. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά μέσο όρο μετράμε καθημερινά περίπου 95 θανάτους.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να διατηρηθούν οι περιορισμοί στην εστίαση αλλά και στις αθλητικές διοργανώσεις, παρά το γεγονός ότι χθες είχε υπάρξει μια σχετική αισιοδοξία τουλάχιστον ως προς στο σκέλος της μουσικής στα καφέ και εστιατόρια αλλά και στο διπλασιασμό του αριθμού των φιλάθλων.

Για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη θα υπάρχει και ο περιορισμός των 1000 ατόμων στα γήπεδα, αν και πολλοί αγώνες αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.

Επίσης στα καφέ και εστιατόρια η μουσική θα είναι κλειστή, ενώ έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται θέμα για επέκταση του ωραρίου αλλά θα κλείνουν όλα στις 12. Επίσης, διατηρείται και ο περιορισμός των 6 ατόμων ανά τραπέζι αλλά και οι αποστάσεις ενώ δεν επιτρέπονται οι όρθιοι θαμώνες.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν σε μία εβδομάδα, όταν θα έχουν εξεταστεί και στα στοιχεία από την επίπτωση του ανοίγματος των σχολείων. Για την ώρα διαπιστώνεται μια σημαντική υποχώρηση των κρουσμάτων, αν και αναμένονταν αύξηση. Αυτό αποδίδεται σε ένα βαθμό από τον περιορισμό της κινητικότητας μετά την Πρωτοχρονιά αλλά και στην τήρηση των μέτρων όπως είναι η επέκταση της χρήσης μάσκας.

Επισημάνσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα

Αρνητική στάση απέναντι στην γενική άρση των μέτρων κράτησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. “Δεν νομίζω πως πρέπει να πάμε σε γενική άρση μέτρων, όπως έγινε στη Δανία, γιατί πιθανώς να υπάρξει μια ήπια χαλάρωση”, τόνισε συγκεκριμένα η Υπουργός.

Όσον αφορά στις αποφάσεις για τα μέτρα, που πρόκειται να λάβει και να ανακοινώσει σήμερα η Επιτροπή μετά την συνεδρίαση της, εξήγησε ότι η μουσική θα μπορούσε να επιστρέψει στην εστίαση αλλά μόνο σε χώρους για καθήμενους.

Για τα γήπεδα τόνισε ότι η πληρότητα του 10% μπορεί να αυξηθεί εάν και εφόσον τηρούνται τα μέτρα.

“Είμαστε πιο κοντά στο τέλος” σημείωσε η κα Γκάγκα, αλλά συνέστησε να μην υπάρξει χαλάρωση.

Για τον υψηλό αριθμό των θανάτων τόνισε ότι αποτελεί πολυπαραγοντικό ζήτημα: “Από στους χθεσινούς θανάτους υπήρχαν 80 ανεμβολίαστοι και 27 που είχαν εμβολιαστεί πριν πολλούς μήνες με την 2η δόση, χωρίς να κάνουν την 3η”, ανέφερε

Δήλωσε μάλιστα ότι βασικό κομμάτι των θανάτων προέρχεται από ασθενείς που δεν χρήζουν διασωλήνωσης των οποίων η κατάσταση υγείας είναι ήδη επιβαρυμένη και όχι απαραίτητα από αναπνευστική ανεπάρκεια. Σε κάθε περίπτωση δήλωσε πως ο αριθμό είναι μεγάλος και αυτό είναι στενάχωρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα