Νέες διώξεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ – Στο στόχαστρο μέλη διοικήσεων και Μητροπολίτης

Νέες διώξεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ – Στο στόχαστρο μέλη διοικήσεων και Μητροπολίτης
ΚΕΕΛΠΝΟ eurokinissi

Δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας, άρχισαν οι πρώτες παραγγελίες για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Στο “στόχαστρο” της ελληνικής Δικαιοσύνης έχουν μπει και πάλι διοικήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή επιχορηγήσεις και ενισχύσεων τόσο εταιρειών, όσο και μία Μητρόπολης, την περίοδο 2007 – 2009.

Η Οικονομική Εισαγγελία που είχε αναλάβει την έρευνα, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για συνολικά 13 άτομα, για πέντε περιπτώσεις, όπου φέρονται να χορηγήθηκαν ποσά ύψους περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για εννέα μέλη διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, τριών εκπροσώπων εταιρειών και ενός εν ενεργεία Μητροπολίτη στην Αττική. Κατά περίσταση ερευνώνται για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος

Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια στο πλαίσιο του ελέγχου του “αμαρτωλού” όπως λεγόταν ΚΕΕΛΠΝΟ. Η παραγγελία για τη διερεύνηση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει όταν προϊστάμενος ήταν ο Γρ. Πεπόνης, από την οποία έχει ολοκληρωθεί μόλις ένα μικρό μέρος. Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πάντως, ότι υπήρξε σημαντική δυσκολία στο να εντοπιστούν έγγραφα σχετικά με την υπόθεση και να αξιολογηθεί το αποδεικτικό υλικό από τους τρεις εισαγγελείς που χρεώθηκαν την έρευνα, ενώ ακόμη συνεχίζουν να ελέγχουν και άλλες υποθέσεις επιχορηγήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ για άλλα έτη.

Παράλληλα, στο αρχείο μπαίνει μεταξύ άλλων η δικογραφία που αφορούσε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες.

Οι πέντε περιπτώσεις

Ειδικότερα, οι εισαγγελικές αρχές κατέληξαν ότι θα πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω οι εξής περιπτώσεις:

  • Επιχορήγηση σε μεγάλη μητρόπολη της Αττικής ύψους 749.000 ευρώ, ενώ η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε τέτοιους φορείς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ . Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, μέσα σε 26 μήνες δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις στη Μητρόπολη, μεταξύ άλλων για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Ωστόσο, φαίνεται πως τα χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν από την μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας.
  • Σύμβαση που καταρτίστηκε τον Ιούλιο του 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας για την εκτύπωση 1,5 εκ. ενημερωτικών φυλλαδίων το 2009 για τη νέα γρίπη και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Κατά τους εισαγγελείς πρόκειται για εικονική εκτύπωση, καθώς, αν και καταβλήθηκαν 196.052 ευρώ, φαίνεται πως μοιράστηκαν φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι ενώ δεν προέκυψε ούτε να έχουν διατεθεί κάπου αλλού τα υπόλοιπα, ούτε να έχουν κάπου αποθηκευτεί.
  • Το ποσό των 232.050 ευρώ καταβλήθηκε σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, δίχως την κατάρτιση σύμβασης που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Μάλιστα, η εταιρεία φαίνεται να συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δίχως να απασχολήσει προσωπικό, ενώ λίγους μήνες αργότερα εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το διάστημα αυτό μοναδικό τιμολόγιο που εκδόθηκε, ήταν προς το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε ότι δημιουργήθηκε.

– Έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού, για το οποίο το ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ. Όμως, από την έρευνα προέκυψε ότι εκδόθηκε μόνο ένα τεύχος, αν και καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.

  • Οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας, με την καταβολή 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης. Το συνολικό κόστος ωστόσο, άγγιξε τα 253.519 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

Τέλος, αυτή την περίοδο η Οικονομική Εισαγγελία ερευνά την καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα