Νέες πυρκαγιές σε Λέσβο και Ιωάννινα

Νέες πυρκαγιές σε Λέσβο και Ιωάννινα
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΥΡΤΙΩΤΙΣΣΑ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (EUROKINISSI) Eurokinissi

Κατά το τελευταίο 12ωρο, το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 20 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τετάρτη

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε αργά το απόγευμα σε δασική έκταση και δύσβατο σημείο, δίχως να κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, στον Μανταμάδο της Λέσβου. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 26 άντρες με 11 οχήματα, 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ρίψεις νερού από αέρος μέχρι να πέσει το σκοτάδι πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη PZL.

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει και μία ακόμα νέα πυρκαγιά στην περιοχή Καστρίτσα Ιωαννίνων, σε δασική έκταση και δύσβατο σημείο, δίχως να κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Κατά το τελευταίο 12ωρο, το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 20 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Σε ύφεση η φωτιά στην Κέρκυρα

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στο όρος Παντοκράτορα, καίγοντας αμέτρητες δασικές εκτάσεις.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που οι φλόγες της κατάφεραν, με τη χθεσινή δύναμη του αέρα, να μεταπηδούν στις απότομες δασικές βουνοπλαγιές, του Παντοκράτορα και να τυλίξουν εκατοντάδες στρέμματα από ελαιόδεντρα και κωνοφόρα δέντρα στη φωτιά.

Με σύμμαχο τη σημερινή άπνοια, όλη η πυροσβεστική δύναμη του νησιού, με πεζοπόρα τμήματα, με υδροφόρες της Πολιτικής Προστασίας της Κέρκυρας , με πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και από αέρος με πυροσβεστικά ελικόπτερα κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό ύφεση, ενώ στο νησί έφτασε το απόγευμα και ομάδα πεζοπόρων της ΕΜΑΚ.

Στην επιχείρηση του περιορισμού της φωτιάς συμμετέχει και ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πειραιά, υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σεραφείμ Αθανασίου.

Τα σχήματα που δημιουργεί η φωτιά από τις φλεγόμενες εστίες της στις ραχοκοκαλιές των βουνοπλαγιών του Παντοκράτορα, είναι εμφανή σε πολλά σημεία του νησιού, αλλά και από τα αεροπλάνα που προσγειώνονται ή απογειώνονται στην Κέρκυρα.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να φτάσουν, πεζοπόροι, στις απόκρημνες χαράδρες του Παντοκράτορα, ενώ ελαφρά τραυματίστηκε στο πόδι ένας πυροσβέστης που μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Η ισχυρή πυροσβεστική δύναμη παραμένει στην καρδιά του Παντοκράτορα, στην περιοχή Λούτσες – Περίθεια, ενώ από χθες αποκλείστηκε, το ενδεχόμενο του κινδύνου των κατοικημένων περιοχών.ια της και οι εκκλησίες της είναι ενετικού ρυθμού και αποτελούν στολίδι για την περιοχή.

Προσοχή! Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Λακωνία)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα)

• Περιφέρεια Αττικής

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα