Νέο πύρινο μέτωπο στη Μάνη. Μαίνονται οι φωτιές σε Πάτρα και Μέγαρα

Νέο πύρινο μέτωπο στη Μάνη. Μαίνονται οι φωτιές σε Πάτρα και Μέγαρα

Νέα φωτιά στην Ανατολική Μάνη νοτιότερα από το μεγάλο μέτωπο-Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν όλα τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα πλην της Κρήτης

Σε εξέλιξη μαίνονται αυτήν την ώρα πέντε πυρκαγιές σε Αχαΐα, Μέγαρα, Ανατολική Μάνη και Κρήτη. Νέα φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 9 το βράδυ και πάλι στην ανατολική Μάνη αλλά πολύ νοτιότερα από τον μεγάλο μέτωπο που επί τρεις ημέρες καίει μεταξύ Κότρωνα και Παρασυρού.

Το νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε μεταξύ Νυμφίου και Κοκκάλας. Διάσπαρτα σπίτια υπάρχουν στην περιοχή, ωστόσο δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος γι αυτά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όμως ότι η φωτιά αυτή ξέσπασε μία ώρα που πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα συνδρομής από αέρος με τους ανέμους να παραμένουν δυνατοί.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 25 άντρες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Την ίδια ώρα στο μεγάλο πύρινο μέτωπο της ανατολικής Μάνης η εικόνα είναι πολύ καλύτερη με μικροεστίες, αποφεύγουν όμως στην Πυροσβεστική να την χαρακτηρίσουν σε ύφεση εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων από τους ανέμους ειδικά στο βόρειο μέτωπο μεταξύ Παρασυρού και Σκουταρίου. Στο νότιο μέτωπο στον Κότρωνα είναι ακόμα καλύτερη η κατάσταση αλλά παραμένουν και εκεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο βόρειο μέτωπο παραμένουν 66 άντρες της Πυροσβεστικής με 33οχήματα και 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα, και στο νότιο μέτωπο παραμένουν 26 άντρες με 11 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο.

Οι υπόλοιπες φωτιές πλην της Κρήτης εμφανίζουν καλύτερη εικόνα αλλά θα απασχολούν πιθανότατα όλη νύχτα τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή του Άγιου Θωμά στο Ηράκλειο, σε δύσβατο σημείο με χαμηλή βλάστηση, σε χαράδρα, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, όμως ξέσπασε μία νέα πυρκαγιά αυτή την φορά σε δασική έκταση στο Καλαμίτσι Αμυγδαλιών Χανίων Κρήτης. Επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα. Νωρίτερα το απόγευμα εμφάνιζε καλύτερη εικόνα όμως με την ένταση των ανέμων η φωτιά φούντωσε ξανά.

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται εν τω μεταξύ, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα σε χαράδρα κοντά στην περιοχή Εξώπολη Χανίων στο Καλαμίτσι Αποκορώνου. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και πήρε διαστάσεις λόγω των ανέμων, ενώ βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις οποίες συντονίζει επί τόπου ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης, θα παραμείνουν στο σημείο σ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές ενεργές μικροεστίες.

Εκτός από το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές της ομάδας έκτακτων αναγκών του δήμου Αποκόρωνα και χωματουργικό μηχάνημα, ενώ σε επιφυλακή είναι και η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου.

Στην Αχαΐα καίγεται από τις 6 το απόγευμα αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κάτω Καστρίτσι, ακριβώς πάνω από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο σημείο επιχειρούν 40 άντρες της Πυροσβεστικής με 18 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Αν και υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια και βίλες στην περιοχή δεν κινδυνεύουν άμεσα.

Νέα φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα σε δασική έκταση, σε αραιοκατοικημένη περιοχή χωρίς επίσης να κινδυνεύουν άμεσα σπίτια, στην Αγία Μαρκέλλα, στο Πανόραμα Μεγάρων.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα. Την ίδια ώρα παραμένει η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση, κυρίως με καλαμιές, στην περιοχή Αλευροπόρι Κέρκυρας, όπου δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές σε Αιτωλοακαρνανία και Βόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο 12ωρο, το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο, Τρίτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών για αύριο, Τρίτη 4 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Ικαρία)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα