Νίκος Ρωμανός: 26 ημέρες απεργίας πείνας. Ανησυχία για την υγεία του

Νίκος Ρωμανός: 26 ημέρες απεργίας πείνας. Ανησυχία για την υγεία του

Σε άσχημη κατάσταση η υγεία του Νίκου Ρωμανού που συνεχίζει την απεργία πείνας χωρίς να δέχεται τις προτάσεις Αθανασίου (Vids+Pics)

Αμετακίνητος στις θέσεις του ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει την απεργία πείνας για 26η ημέρα παρά τη βεβαρημένη υγεία του.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του, ο 21χρονος έχει χάσει 17 κιλά ενώ το ανοσοποιητικό του είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, έχουν απαγορευτεί οι επισκέψεις στο δωμάτιο νοσηλείας του για να αποφευχθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων. Επίσης, έχει χάσει μεγάλο μέρος της μυικής μάζας του.

Την Πέμπτη άλλωστε αντιμετώπισε λιποθυμικό επεισόδιο ενώ οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν άμεσα.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Χρήστος Τσάμης ανακοίνωσε τα εξής: "Το απόγευμα της 25ης ημέρας απεργίας πείνας, ο νοσηλευόμενος Νίκος Ρωμανός παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο, το οποίο ανατάχθηκε με την παρέμβαση των θεραπόντων ιατρών. Ο ασθενής υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο για την τεκμηρίωση της κατάστασής του".

Σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης, ο απεργός θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε μικρή εντατική.

Ο Νίκος Ρωμανός νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε απομακρυσμένο δωμάτιο της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύονται συνήθως οι κρατούμενοι ασθενείς και έξω από το δωμάτιό του βρίσκονται συνεχώς 3-4 άτομα.

Στο μεταξύ, χθες στάλθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η τροπολογία για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική παρακολούθηση πανεπιστημιακών μαθημάτων από κρατούμενους φοιτητές (που δεν έχουν πάρει εκπαιδευτική άδεια από τα αρμόδια όργανα), με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει λύση στην περίπτωση του Ν. Ρωμανού.

Η υπεράσπιση του Ν. Ρωμανού" απάντησε" με αίτηση προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ανατραπεί η άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας, ενώ οι γονείς του απέκρουσαν την κυοφορούμενη νομοθετική ρύθμιση, τονίζοντας ότι "οι άδειες βγάζουν τον κρατούμενο από το άβατο της φυλακής για να τον επανασυνδέσουν με την κοινωνία" και προειδοποιώντας: "… Αλλιώς, η Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο από απεργία πείνας".

Την ίδια ώρα, ενισχύεται το κύμα αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Από το βράδυ της Πέμπτης, υπό κατάληψη τελεί το κτίριο της ΓΣΕΕ στην Πατησίων, πανεπιστημιακά κτίρια όπως το ΤΕΙ Αθήνας και το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και δημαρχεία όπως στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, σε γειτονιές της Αθήνας αλλά και στο εξωτερικό.

Κάλεσμα για συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το νοσοκομείο έχουν απευθύνει οι εργαζόμενοι του Γεννηματάς.

Συγκέντρωση-πορεία αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Ν. Ρωμανό έχει προγραμματιστεί για το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στις 17:00 το απόγευμα.

Πορείες πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη, στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο συνήγορος του Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε πως παρά το λιποθυμικό επεισόδιο της Πέμπτης ο Νίκος Ρωμανός δεν διέκοψε την απεργία πείνας και πως είναι αμετάθετος στη θέση του.

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε να δοθεί άμεση λύση, καθώς η ζωή του Νίκου Ρωμανού βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει λύση, καθώς βλέπει "ένα κεράκι να τρεμοσβήνει, μια ζωή να κινδυνεύει".

Την Τρίτη η τροπολογία

Η τροπολογία που θα προστεθεί στον Σωφρονιστικό Κώδικα θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για το ενέχυρο. Στη σχετική διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως για τους κρατούμενους (κατάδικους και υπόδικους) που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη σχετική εκπαιδευτική άδεια. Ωστόσο οι προϋποθέσεις και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την υλοποίηση του μέτρου θα καθοριστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδώσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Στην υπουργική απόφαση θα προβλέπεται η παρακολούθηση μέσω email (ή και τηλεδιάσκεψης), η δυνατότητα ηλεκτρονικής – τηλεφωνικής επικοινωνίας του κρατουμένου με τον καθηγητή, η δυνατότητα επίσκεψης στον κρατούμενο για βοήθεια και διευκρινίσεις σε απορίες, η δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων, η εξέταση των μαθημάτων σε ειδικό χώρο στο κατάστημα κράτησης σε κάθε εξεταστική περίοδο.

Κατειλημμένη ΓΣΕΕ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Η ανακοίνωση της κατάληψης της ΓΣΕΕ:

Στις 4 Δεκεμβρίου αναρχικοί και κομμουνιστές καταλάβαμε το κτίριο της ΓΣΕΕ, δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στον αναρχικό Ν.Ρωμανό, απεργό πείνας από 10/11. Εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού και της νέας επέκτασης του μνημονίου, επιχειρούμε να αναδείξουμε τη σύνδεση του αγώνα του συντρόφου μας με τους ευρύτερους κοινωνικοταξικούς αγώνες, διαρρηγνύοντας το συμβιβαστικό ρόλο της ΓΣΕΕ και προωθώντας την ενότητα και τη μαχητικότητα μεταξύ των καταπιεσμένων.

Ο Ν. Ρωμανός είναι συνειδητός εχθρός του καθεστώτος, έχοντας επιλέξει να αγωνιστεί με όλα τα μέσα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται φυλακισμένος συνεχίζοντας την ανατρεπτική του δράση και μέσα από τις φυλακές. Από τις 10/11 χρησιμοποιεί το σώμα του σαν οδόφραγμα διεκδικώντας το αυτονόητο, μια ανάσα ελευθερίας.

Τίποτα όμως δεν είναι αυτονόητο στο καθεστώς μόνιμης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Αφού το κράτος έπαιξε τις πρώτες μέρες το γελοίο παιχνίδι «βρείτε τον αρμόδιο», ήρθε στην 24η μέρα της απεργίας πείνας -και παρά την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του συντρόφου- να απορρίψει το αίτημα για εκπαιδευτικές άδειες. Ο αυταρχισμός του σκεπτικού της απόρριψης φανερώνεται ακόμη βαθύτερος στην εναλλακτική λύση που προτείνεται από τον Χ. Αθανασίου. Οι τηλεδιασκέψεις, η εντός φυλακής διεξαγωγή των εξετάσεων και γενικά η αποστέρηση κάθε δυνατότητας εξόδου από το περιβάλλον της φυλακής δεν σημαίνουν τίποτε άλλο παρά την ακύρωση κάθε δικαιώματος, που φυσικά καμιά δημοκρατία δεν παραχώρησε αλλά κερδήθηκε με σκληρούς κι αιματηρούς αγώνες των ίδιων των κρατουμένων. Η εκδικητικότητα του καθεστώτος απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους αποτυπώνεται πλέον όχι μόνο στην αναβάθμιση του στρατιωτικού και νομικού του οπλοστασίου (στρατιωτικοποίηση αστυνομίας, επέκταση τρομονόμων, φυλακές τύπου Γ) αλλά και στην απροκάλυπτη πλέον καταπάτηση της ίδιας της αστικής νομιμότητας. Η διακοπή των εκπαιδευτικών αδειών του Η.Κωστάρη, ο οποίος επίσης βρισκόταν σε απεργία πείνας με το ίδιο αίτημα, η άρνηση χορήγησής τους στον Ν.Ρωμανό, η αυθαίρετη ερμηνεία των περιοριστικών όρων που επιβάλλονται σε συντρόφους και η συνακόλουθη δίωξή τους, όλα αυτά δεν αποτελούν κακές στιγμές και συμπτωματικές εξαιρέσεις.

Τα συγκυβερνητικά επιτελεία που απαντούν στον αγώνα του συντρόφου με νομοθετικά τεχνάσματα που στην ουσία παρακάμπτουν την ικανοποίηση του αιτήματός του… Τα υπουργικά στόματα που επικαλούνται την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας για την πάταξη της περιβόητης ανομίας… Είναι η αιχμή του δόρατος ενός καθεστώτος που αξιοποιεί πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και παρακάμπτει τους ίδιους τους νόμους όταν θέλει να υπερασπίσει τα συμφέροντά του ή όταν θέλει να χτυπήσει τους εχθρούς του.

Η απεργία του Ν. Ρωμανού εξελίσσεται σε μια περίοδο που το μπλοκ εξουσίας ξεδιπλώνει το αυταρχικό του μεγαλείο. Από τις επιτάξεις απεργών, την επίθεση στον κόσμο της εργασίας, την καταστολή των πορειών, τις εκκενώσεις κατειλημμένων χώρων, τις προληπτικές εισόδους σε σπίτια αγωνιστών, τις φυλακές τύπου Γ, την αναβάθμιση του «αντιτρομοκρατικού» οπλοστασίου. Έως τα πογκρόμ, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, τη διαπόμπευση των οροθετικών, τις σφαίρες στις καταλήψεις μαθητών, τα lock out των σχολών, το κράτος και το κεφάλαιο αξιοποιούν όλες τις κατασταλτικές τους εφεδρείες, όλες τις συμμαχίες τους (εντός ή εκτός συνταγματικού τόξου) και όλο τον προπαγανδιστικό τους οχετό για να πείσουν πως η αντίσταση δεν είναι εφικτή.

Το τελευταίο διάστημα βρίσκει τους μετανάστες της Αμυγδαλέζας να διεκδικούν τα δικαιώματά τους κάνοντας μαζική απεργία πείνας, τις καθαρίστριες να αντιστέκονται δυναμικά, πλήθος συλλογικοτήτων να οργανώνουν μαχητικές απαντήσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Το ξημέρωμα της Παρασκευής βρίσκει τους σύριους μετανάστες να συνεχίζουν την απεργία πείνας τους, το σύντροφό μας να συνεχίζει τον αγώνα του, το κίνημα αλληλεγγύης με ποικίλους τρόπους να ξεδιπλώνει τη στήριξή του, τις μνήμες του Δεκέμβρη του ’08 να αποτελούν μια ισχυρή αφορμή για να ξανασυναντηθούν οι διαδρομές μας την επόμενη μέρα. Και επειδή οι αγώνες συνεχίζονται, την Κυριακή που ψηφίζεται ο νέος προϋπολογισμός και τη Δευτέρα που συζητιέται ξανά, και ξανά, η επέκταση του μνημονίου είχαμε και θα έχουμε όλους τους λόγους του κόσμου για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ.

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ – ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Παρασκευή: Δικαστήρια Ευελπίδων 9 π.μ., 5 μ.μ. Νοσοκομείο Γεννηματά

Σάββατο: Ραντεβού στους δρόμους της οργής

Κυριακή: 5 μ.μ. Σύνταγμα

Κατειλημμένη ΓΣΕΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωμανός
SHARE:

24Media Network