Νησάκι Ιωαννίνων: Το νησί χωρίς όνομα όπου θα ταφεί ο Κάρολος Παπούλιας

Νησάκι Ιωαννίνων: Το νησί χωρίς όνομα όπου θα ταφεί ο Κάρολος Παπούλιας
Λίμνη Ιωαννίνων instagram @visit_ioannina

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ιστορικό Νησάκι των Ιωαννίνων, όπου θα ταφεί την Πέμπτη ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Στο Νησί των Ιωαννίνων, στην λίμνη Παμβώτιδα, θα ταφεί την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Το μικρό νησάκι, το μοναδικό χωρίς όνομα, κατοικείται από λίγο παραπάνω από 200 κατοίκους, ενώ αποτελεί ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα.

Το Νησάκι των Ιωαννίνων EUROKINISSI

Το νησί βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης, έχει έκταση 200 στρέμματα και μέγιστο υψόμετρο τα 520 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας ή 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης.

Ο οικισμός βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και αποτελείται από 110 περίπου σπίτια. Ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός είναι επίσημα ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς είναι χτισμένος ακολουθώντας ευλαβικά την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο.

Στιγμιότυπο από το νησάκι της Λίμνης Παμβώτιδας στην πόλη των Ιωαννίνων Eurokinissi

Άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη, το νησί επικοινωνεί καθημερινά με συχνά δρομολόγια πλοιαρίων, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση αρκετά εύκολη για κάθε ταξιδιώτη. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Νησάκι των Ιωαννίνων.

1) Η σπουδαία Ιστορία

Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για το Νησί των Ιωαννίνων ξεκινούν τον 13ο αιώνα, όταν ιδρύθηκαν τα πρώτα μοναστήρια. Το πρώτο μοναστήρι που ιδρύθηκε ήταν η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών που εγκαινιάστηκε τον 13ο αιώνα και το καθολικό της κτίστηκε το 1292 όπως αναφέρεται σε επιγραφή στην είσοδο του ναού. Κτήτορας της μονής αναφέρεται ο Μιχαήλ Φιλανθρωπινός που είχε διατελέσει και μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Την ίδια περίπου περίοδο ιδρύθηκε και η Μονή Αγίου Νικολάου Ντίλιου που ιδρύθηκε από την Βυζαντινή οικογένεια των Στρατηγόπουλων. Τον 16ο αιώνα η μοναστική κοινότητα στο νησί άκμασε με αποτέλεσμα να ιδρυθούν άλλες δύο μονές. Η Μονή του Αγίου Νικολάου Μεθοδίου που μετονομάστηκε αργότερα σε Αγία Ελεούσα και η Μονή Προδρόμου, ενώ τον επόμενο αιώνα ιδρύθηκαν άλλες τρεις μονές. Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, η Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και η Μονή Προφήτη Ηλία χτισμένη στην κορυφή του νησιού.

2) Η ιστορία της Κυρά Φροσύνης

Η συγκλονιστική ιστορία είναι αυτή της κυρά Φροσύνης, δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ιστορία έρωτα ανάμεσα στο ανεξάρτητο και προκλητικό, για την εποχή εκείνη, πνεύμα της κυρά Φροσύνης και τον παντρεμένο γιο του Αλί Πασά, Μουχτάρ. Ο Αλί Πασάς πιεζόμενος από την οικογένεια και τη σύζυγο του γιου του, συλλαμβάνει την Κυρα Φροσύνη μαζί με άλλες 17 γυναίκες και τις καταδικάζει σε πνιγμό μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα.

Ο Αλή Πασάς αποφάσισε να την εκτελέσει μαζί με άλλες 17 συντοπίτισσές της δια πνιγμού στη λίμνη των Ιωαννίνων, με την επίσημη αιτιολογία ότι ζούσαν ανήθικα, κάτι για το οποίο έχουν εκφραστεί αμφιβολίες και η Ευφροσύνη Βασιλείου έφτασε να θεωρείται έως και θύμα πολιτικών διώξεων.

Η μοίρα δεν επιφύλαξε καλύτερη τύχη στον Αλή Πασά, αφού 20 χρόνια αργότερα, μετά από μία διένεξη που είχε με τον Σουλτάνο της Πόλης, αποκεφαλίστηκε στο Νησάκι της λίμνης.

3) Το μοναδικό νησί χωρίς όνομα

Το νησί έχει μία παγκόσμια πρωτιά, μια και δεν έχει όνομα. Το λένε “Νησί της λίμνης” ή “νησάκι των Ιωαννίνων”. Μία βόλτα στο Νησάκι, ανεξαρτήτως εποχής, θα ευχαριστήσει τον κάθε ταξιδιώτη.

Μια στάση για ένα καφέ ή ένα τσάι σε κάποιο παραδοσιακό καφέ, ατενίζοντας τη λίμνη, είναι ό,τι πρέπει για να βγεις από τη ρουτίνα της πόλης, απολαμβάνοντας τη φύση και τη λίμνη ηλικίας 26.000 ετών. Η βόλτα στα σοκάκια που σχηματίζονται ανάμεσα στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια ηπειρώτικης κατασκευής είναι μοναδική.

4) Οι τοπικές γεύσεις

Το Νησάκι των Ιωαννίνων είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο που μπορεί κάποιος να απολαύσει βατραχοπόδαρα, φρέσκο χέλι, αλλά και φρέσκια πέστροφα.

Ταξιδιώτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό επιλέγουν τον εν λόγω προορισμό, με στόχο να φάνε καλά, αλλά και πολύ, μιας και οι μερίδες στα Γιάννενα είναι μεγάλες και απολαυστικές.

5) Όταν ο William Martin Leake μαγεύτηκε από το Νησάκι

Ο Βρετανός στρατιωτικός, διπλωμάτης, περιηγητής και συγγραφέας William Martin Leake επισκέφθηκε τα Ιωάννινα στις αρχές του 19ου αιώνα, μαγεύτηκε από το Νησάκι και θέλησε να γράψει τις εντυπώσεις του για αυτό.

“Το Νησί εκτείνεται σε χώρο 1 μίλι μήκος και 1/3 του μιλίου πλάτος. Σε αυτό υπάρχει κατοικία του Βεζίρη, πέντε μικρά μοναστήρια και ένα χωριό με 100 σπίτια. Οι ψαράδες του Νησιού εξασφάλισαν το μονοπώλιο της αλιείας, καταβάλλοντος στον Αλή 15.000 πιάστρα το χρόνο. Ήταν ακόμα υποχρεωμένοι να πληρώνουν το καθιερωμένο χαράτσι και να εφοδιάζουν το Σεράι με καυσόξυλα.

Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα σε κήπους και πλατάνια. Την καθαριότητα των σπιτιών δεν τη βρίσκεις πουθενά ανάμεσα στην κατώτερη τάξη των Ιωαννίνων και στα χωριά της περιοχής. Εξαίρεση αποτελούν οι Βλάχοι της Πίνδου. Οι γυναίκες γνέθουν βαμβάκι και λευκαίνουν τα πανιά που υφαίνονται στα Ιωάννινα. Τα μοναστήρια χρησιμοποιούνται πλέον για φυλακές, στις οποίες συγκεντρώνονται κρατούμενοι από όλα τα σημεία της Επικράτειας του Βεζίρη”, είχε γράψει μεταξύ άλλων ο σπουδαίος περιηγητής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα