Νέο νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω – κάτω στις πορείες

Νέο νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω – κάτω στις πορείες
Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας τον Απρίλιο του 2018 Eurokinissi

Το σχέδιο νόμου θα καθορίζει αν η διαδήλωση θα γίνεται στον δρόμο ή το πεζοδρόμιο και πόση ώρα θα διαρκεί, ανάλογα με τον αριθμό των διαδηλωτών.

Τα “πάνω-κάτω” στις πορείες φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες μέρες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ελεγχόμενη διεξαγωγή διαδηλώσεων δεν καθορίζει μόνο αν θα γίνονται στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο, στη δεξιά ή αριστερή λωρίδα ή αν θα κλείνει όλος ο δρόμος ανάλογα με τη συμμετοχή που θα υπάρχει. Θα καθορίζει ακόμα και τους δρόμους που θα κλείνουν αλλά και πόση ώρα θα διαρκεί ο αποκλεισμός του.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha “οι πορείες ή οι διαδηλώσεις οι οποίες είναι μικρού όγκου θα μπορούν να περιορίζονται στον αντίστοιχο χώρο του οδοστρώματος της κάθε πόλης ή θα μπορούν να διοχετεύονται από συγκεκριμένες οδούς”.

Θετικοί οι καταστηματάρχες

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, βλέπουν το νέο νομοσχέδιο ως «ευχής έργον». Όπως δηλώνουν, σε ημέρες πορείας αναγκάζονται να κλείνουν τα καταστήματά τους για δύο ώρες, χάνοντας ποσοστό του τζίρου τους.

Σεβόμενοι πάντα το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ζητούν να διασφαλιστεί και το δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση και κυκλοφορία.

Αντιδρούν οι συνδικαλιστές

Αντίθετες με το νομοσχέδιο εμφανίζονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για περιορισμό με κατεύθυνση τον αυταρχισμό και τον περιορισμό του δημοκρατικού δικαιώματος, ο οποίος αποτελεί στοιχείο  που μπορεί να οδηγήσει σε αντιδημοκρατικές μεθόδους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα