Novartis: Στη Βουλή η δικογραφία για Λοβέρδο

Ο Ανδρέας Λοβέρδος
Ο Ανδρέας Λοβέρδος EUROKINISSI

Για δεύτερη φορά η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή αναφορικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ στο αρχείο μπαίνει το σκέλος που αφορά στο Γιάννη Στουρνάρα. Τι απαντά ο πρώην υπουργός με σκληρή ανακοίνωσή του. Στήριξη από το ΚΙΝΑΛ με δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στη Βουλή προκειμένου να αρθεί ξανά η ασυλία του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρ. Λοβέρδου, για την άσκηση ποινικής δίωξης στην υπόθεση της Novartis στέλνει τη δικογραφία η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε η αρχειοθέτηση της έρευνας αναφορικά με το νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές ζητούν την απαραίτητη άδεια προκειμένου να ασκηθεί σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας, διαβιβάζοντας στη Βουλή και σχετική έκθεση που αγγίζει τις 200 σελίδες. Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρ. Λοβέρδος έδωσε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τον περασμένο Μάιο.

ADVERTISING

Σύμφωνα με καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων και άλλων προσώπων, επί υπουργίας του μπήκαν στην αγορά του φαρμάκου σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν στην Ελλάδα σε τιμές ακριβότερες σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός αρνείται την εμπλοκή του, καταγγέλλοντας σκευωρία στο πρόσωπό του.

Αρχείο για Γιάννη Στουρνάρα

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο κατά του Γ. Στουρνάρα, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η αρχειοθέτηση του συγκεκριμένου σκέλους. Η εμπλοκή του ο ονόματός του είχε έρθει από δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών του είχε ζητηθεί από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να εισάγει νόμο στη Βουλή, με τον οποίο συμψηφίζονται χρέη της Novartis ή άλλων φαρμακευτικών εταιριών, ή άλλων εταιριών εν γένει, προς το Δημόσιο, με οφειλές του Δημοσίου απέναντί τους. Ο ίδιος είχε διαψεύσει το ρεπορτάζ λέγοντας: «Ουδέποτε εισήχθη προς ψήφιση παρόμοιος νόμος κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του. Η σχετική αναφορά είναι απολύτως ψευδής, κατασκευασμένη και συκοφαντική. Είναι fake news».

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να είναι η προκαταρκτική έρευνα για τον Δημ. Αβραμοπουλο και τον Αδ. Γεωργιάδη, για τους οποίους ακόμη η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει καταλήξει για τη μετέπειτα ποινική μεταχείρισή τους.

Λοβέρδος: "Κατάχρηση εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους"

Με σκληρή δήλωση του ο Ανδρέας Λοβέρδος τοποθετήθηκε στην ενέργεια της Εισαγγελίας Διαφθοράς να δώσει άδεια η Βουλή ώστε να του ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση Νovartis και κάνει λόγο για «κατάχρηση εξουσίας».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε συγκεκριμένα:

«Η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας που γίνεται σε βάρος μου είναι, προφανώς, η απόπειρα αναδρομικής δικαιολόγησης των παρανομιών που διαπράχθηκαν επί τρία χρόνια στο πλαίσιο της σκευωρίας «Νοβάρτις».

Επειδή έχω με το μέρος μου την αλήθεια, την εντιμότητα και τη στήριξη των πολιτών, οι απεγνωσμένες και απονενοημένες ενέργειες δεν μπορούν να με αγγίξουν. Όμως όσες και όσοι έχουν εμπλακεί στα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους, όπου και όπως αρμόζει.

Τίποτε δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της σκευωρίας και κανείς από τους πολιτικούς σκευωρούς δεν θα αποφύγει την κατά νόμο λογοδοσία και τιμωρία. Τίποτε λιγότερο δεν είναι αρκετό.

Κι ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή για το νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Θα τους νικήσω με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες χωρίς προνόμια και προσχήματα».

Με εξίσου σκληρή δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου αντέδρασε το Κίνημα Αλλαγής προσφέροντας πλήρη στήριξη στον Ανδρέα Λοβέρδο.

«Η διαδικαστική ενέργεια για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι από τους τελευταίους σπασμούς του συστήματος Ρασπούτιν, που αντί να διερευνήσει το σκάνδαλο στο φάρμακο 2004-2009, έστησε τη σκευωρία με αφορμή την έρευνα για την Novartis στην Αμερική. Επαινούμε τον Ανδρέα Λοβέρδο που δεν ζητά ασυλίες, ούτε προσφεύγει σε τερτίπια τύπου άρθρου 86 και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μαζί του για να αποκαλύψουμε πλήρως τη σκευωρία», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: novartis, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Στουρνάρας
SHARE:

24Media Network