Νύχτα Σαββάτου, μια “νύχτα χωρίς ατυχήματα”

Νύχτα Σαββάτου, μια “νύχτα χωρίς ατυχήματα”

Το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, 27 πόλεις Πανελλαδικά αναλαμβάνουν δράση, με κεντρικό μήνυμα «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί»

Το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, 27 πόλεις Πανελλαδικά αναλαμβάνουν δράση, με κεντρικό μήνυμα «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί». Πρόκειται για την 11η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή της Τροχαίας, ταυτόχρονα με τη αντίστοιχη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση.

Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Στη διοργάνωση συμμετέχουν και 29 νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα οποία θα αποτελέσουν εκείνη τη νύχτα τα κέντρα ενημέρωσης για τους νέους, κυρίως, ανθρώπους.

Περισσότεροι από 2.500 νέοι οδηγοί παίρνουν κάθε χρόνο μέρος στην «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», μία βραδιά-θεσμό, με αφορμή την οποία πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ινστιτούτο και αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της ζωής στους δρόμους της χώρας.

Εκατοντάδες εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. θα βρίσκονται και φέτος έξω από συνολικά 29 νυχτερινά κέντρα για να ενημερώσουν σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση και να ενθαρρύνουν τους νεαρούς επισκέπτες να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας» που θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του.

Το μήνυμα της βραδιάς είναι: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας», ο ήρωας της βραδιάς, ο οποίος εάν τηρήσει την υπόσχεσή του και δεν καταναλώσει αλκοόλ επιβραβεύεται με αναμνηστικά δώρα ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να επιστρέψει με ασφάλεια κάνοντας χρήση των ΜΜΜ ή καλώντας ένα ταξί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πανευρωπαϊκά, 1 στους 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Στη χώρα μας, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Ακόμα πιο ανησυχητικές είναι οι στάσεις των συμπολιτών μας απέναντι στην οδήγηση και το αλκοόλ με τους 9 στους 10 οδηγούς να αναφέρουν τη μέθη ως τον βασικότερο κίνδυνο στο δρόμο ενώ δηλώνουν πως κάθονται πίσω από το τιμόνι ακόμα κι όταν έχουν καταναλώσει 2,7 ποτήρια, τη μεγαλύτερη κατά μ.ό. ποσότητα αλκοόλ στην Ευρώπη (Ευρωβαρόμετρο).

Όπως και κάθε χρόνο, η Τροχαία διαθέτει τα αλκοολόμετρα στις κατά τόπους εκδηλώσεις, την υποστήριξη της ΕΝΕΑΠ (Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών) και του ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών), την ευγενική προσφορά των εταιριών ΕΛΑΪΣ – UNILEVEνιγητR HELLAS, NESTLE HELLAS, «Ο Δρόμος του Τσαγιού» και Unity by Haris Ragavis που παρείχαν κάποια από τα αναμνηστικά δώρα καθώς και της ACS ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ A.E.E. που ανέλαβε το κόστος της μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη.

Στην Αττική, τα σημεία των δράσεων εξυπηρετούνται όλο το βράδυ από δρομολόγια ΜΕΤΡΟ, Τραμ, Λεωφορείων και Τρόλεϋ σε συνεργασία με τον Όμιλο Ο.Α.ΣΑ. Οι δράσεις στις πόλεις της Λαμίας και της Χαλκίδας υλοποιούνται σε συν-διοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι κατά τόπους δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη – συνεργασία των παρακάτω φορέων:

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Responsibility Alliance, Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Δήμος Κηφισιάς, Δήμος Λαμιέων, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Αμυνταίου, Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων (ΣΒΑΠ), Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ψυχικού, Οργάνωση Τρικάλων «Πράσινη Κιβωτός», Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών & Διασωστών Χαλκίδας, Equal Society - Κέρκυρα, Κοινοτικό Φροντιστήριο Αμυνταίου, Δημοτική Κοινότητα Αμυνταίου, Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.), Σωματείο Ασφαλιστών Ν. Τρικάλων, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Κομοτηνής, Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων, Πολυτεχνείο Κρήτης - Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος (Εργαστήριο Βιώσιμων και Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων), Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (έδρα Τρίκαλα), Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία CIVITAS DESTINATIONS, Α.Λ.Α. Κορινθίας, Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) Τοπικό Τμήμα Χίου, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κ.ά.

Ποιά είναι τα νυχτερινά κέντρα που συμμετέχουν

1 ΑΘΗΝΑ Da Vinci - Αγ. Παρασκευή Escoba - Κηφισιά

2 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Shark - Αργοναυτών 2, Καλαμαριά

3 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Πεζόδρομος Τρούμπας

4 ΠΑΤΡΑ Disco Room - Αγίου Ανδρέου 88

5 ΧΑΛΚΙΔΑ Yacht - Φαρμακίδου 17

6 ΣΕΡΡΕΣ Volta - Κων. Καραμανλή 21

7 ΛΑΡΙΣΑ Οξυγόνο - Σίφνου 14

8 ΑΛΜΥΡΟΣ Colibri - Αθηνών 1

9 ΚΑΤΕΡΙΝΗ Bar Tessera

10 ΦΛΩΡΙΝΑ Bo Café - Παύλου Μελά

11 ΑΜΥΝΤΑΙΟ Social Café

12 ΑΡΓΟΣ Πλατεία Αγ. Πέτρου (πεζόδρομος)

13 ΝΑΥΠΛΙΟ NEGRO Bar - Μπουμπουλίνας 81

14 ΙΩΑΝΝΙΝΑ «Κεντρικό» Μεζεδοπωλείο - Κωλέττη 5

15 ΧΙΟΣ Sueno Café Βar

16 ΑΡΤΑ Κεντρικός Πεζόδρομος

17 ΑΜΑΛΙΑΔΑ Κεντρικός Πεζόδρομος

18 ΛΑΜΙΑ Πλατεία Ελευθερίας

19 ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ Baroque - Π. Βαλιανού 3

20 ΤΡΙΚΑΛΑ Frame - Ασκληπιού & Βύρωνος

21 ΡΕΘΥΜΝΟ Metropolis Society Bar - Νεάρχου 15

22 ΚΟΡΙΝΘΟΣ Soul Kitchen - Kολοκοτρώνη 3

23 ΚΟΜΟΤΗΝΗ Πεζόδρομος Βενιζέλου

24 ΚΑΛΑΜΑΤΑ Πλατεία 23ης Μαρτίου

25 ΚΕΡΚΥΡΑ Josephine Café Bar Restaurant

26 ΑΡΓΟΣ Πλατεία Αγίου Πέτρου (πεζόδρομος)

27 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Πεζόδρομος Χαρ. Τρικούπη

SHARE: