Ο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και η παρεξήγηση που οδήγησε στην παραπληροφόρηση για τους μετανάστες

Ο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και η παρεξήγηση που οδήγησε στην παραπληροφόρηση για τους μετανάστες
Immigrants who where held under arrest at the Amygdaleza Detention Camp, are released and driven by bus to the Omonoia square in Athens, 4 , 2015 / , , , 4 , 2015 sooc

"Στην ως άνω διαταγή ουδόλως αναφέρεται ότι θα ανοίξουν τα σύνορα ή θα κλείσουν τα κέντρα κράτησης", αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Για υπέρβαση της ιεραρχίας αλλά και για μη εξαγγελία μεταναστευτικής πολιτικής μέχρι στιγμής έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Πανούσης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τον ντόρο που ξέσπασε από την διαταγή που εστάλη από τον αρμόδιο Κλάδο Μετανάστευσης της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα και τις Υπηρεσίες της Αστυνομίας που επιφορτίζονται με τον έλεγχο των συνόρων και την κράτηση των μη νομίμων μεταναστών.

Ο κ. Πανούσης,  εμφανίστηκε αγανακτισμένος για το θέμα που δημιουργήθηκε και την αναστάτωση που προκάλεσε στην κυβέρνηση, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που αναδείχτηκε από συγκεκριμένα ΜΜΕ, συνδικαλιστικούς φορείς και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, ο αν. υπουργός, τόνισε ότι η διαταγή του αρμόδιου Υποστρατήγου βγήκε κατά παρέκκλιση της διοικητικής διαδικασίας, αφού δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο ίδιος, ούτε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ως προς την ουσία αυτής της διαταγής, ο υπουργός υποστήριξε ότι νομικά στηρίζεται σε διάσπαρτες διατάξεις και νόμους που ισχύουν, ο ίδιος όμως διαφωνεί πολιτικά ως προς τις νομικές ερμηνείες που δίνει ο Υποστράτηγος Γ. Νίτσας που την υπογράφει.

«Θα καλέσω και τους συνοριοφύλακες που έδωσαν στη δημοσιότητα αυτή τη διαταγή, για να δούμε ποια ήταν η άλλη διαδρομή αυτού του εγγράφου». Ο κ. Πανούσης, είπε ότι η διαταγή αυτή ανακλήθηκε από τον ίδιο χθες το πρωί και παράλληλα διέταξε προκαταρκτική-διοικητική έρευνα, τονίζοντας, ότι ο αρμόδιος αξιωματικός που έστειλε τη διαταγή «αυτοαποκεφαλίστηκε» και ο Αρχηγός ζήτησε τις παραιτήσεις. Όπως πρόσθεσε ο κ. Πανούσης, η πολιτική για το μεταναστευτικό θα ανακοινωθεί σύντομα από την αρμόδια, αναπλ. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και πώς θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος αξιωματικός υποστηρίζει ότι ενήργησε σύμφωνα με οδηγίες που έλαβε χθες από εκπρόσωπο του υπουργείου Μετανάστευσης, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση επίσης ισχύει, ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου ακόμα δεν έχει επισήμως χαρτοφυλάκιο, αφού δεν έχει μέχρι στιγμής εκδοθεί ΦΕΚ ίδρυσης του υπουργείου της, ενώ ακόμα αρμόδιος είναι ο κ. Πανούσης, ο οποίος έπρεπε να έχει επίσης βάλει την υπογραφή του για να είναι έγκυρη η διαταγή αυτή.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει όλο το χρονικό των συναντήσεων και των συμφωνιών με τους συναρμόδιους φορείς, τονίζεται μεταξύ άλλων πάντως, ότι «στην ως άνω διαταγή ουδόλως αναφέρεται ότι θα ανοίξουν τα σύνορα ή θα κλείσουν τα κέντρα κράτησης». Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αυτό που συνέβη ότι ότι απλά ο «υπερβάλλων ζήλος» του συγκεκριμένου Υποστρατήγου και η ασυνενοησία των συναρμοδίων φορέων αλλά και τα «εύκαιρα» αντανακλαστικά ορισμένων συνδικαλιστών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν όλον αυτόν τον ντόρο.

Δείτε το επίμαχο έγγραφο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα