Ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης αφηγείται την ιστορία επιβίωσης του στη Σιέρα Λεόνε

Ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης αφηγείται την ιστορία επιβίωσης του στη Σιέρα Λεόνε

O σπουδαίος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης και η ιστορία της Σιέρα Λεόνε (Vid)

Ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης μίλησε στα πλαίσια του φετινού TEDXAthens και κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία από τον αγώνα επιβίωσης στη Σιέρα Λεόνε εν μέσω ένοπλων συγκρούσεων.

Η ομιλία του έλαβε χώρα την 1η Δεκεμβρίου στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και τώρα το TEDxAthens έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρο το βίντεο.

Θυμηθείτε πως το NEWS 247 κάλυψε την εκδήλωση την πρώτη και τη δεύτερη μέρα.

Ο chief photographer του πρακτορείου Reuters αφηγήθηκε μια προσωπική του εμπειρία από το 2000 στη Σιέρα Λεόνε. Μία από τις πολλές περιπέτειες που έχει ζήσει.

Δραπέτευσε από ενέδρα ενόπλων που νωρίτερα τον πυροβόλησαν. Κρύφτηκε τραυματισμένος μέσα στη ζούγκλα. Ευχήθηκε να πεθάνει. Όμως επιβίωσε και κατάφερε να δώσει τη δική του συγκλονιστική αφήγηση.

"Τον Μάιο του 2000, μαζί με τον συνάδελφο και φίλο, Κερτ Σορκ, μας ανατέθηκε η αποστολή να πάμε στη Σιέρα Λεόνε για να καλύψουμε τις αναταραχές. Οι επαναστάτες του RUF είχαν αρχίσει επιθέσεις στις πόλεις, είχαν απαγάγει 500 κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών και πλησίαζαν στην πρωτεύουσα Φρι Τάουν.

Στις 24 Μαΐου ξεκινήσαμε να συναντήσουμε μια μονάδα παραστρατιωτικών, που θα επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν μια πόλη περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Φρι Τάουν, στις περιοχές με τα αδαμαντωρυχεία. Το μέρος ήταν εκτός της εποπτείας του ΟΗΕ, που δεν απομακρυνόταν από τη Φρι Τάουν. Τα μέλη της αποστολής είχαν μοιραστεί σε δυο αυτοκίνητα. Το δικό μας, μια λευκή Mercedes, ήταν μπροστά και ακολουθούσε ένα τζιπ. στο οποίο επέβαινε ο Μιγκέλ Χιλ του Associated Press. Προχωρούσαμε στο μοναδικό δρόμο της περιοχής, όταν ξαφνικά είδα τους αντάρτες. Βγήκαν πίσω από τα δέντρα της ζούγκλας, όπου ήταν κρυμμένοι, και άρχισαν να μας πυροβολούν", δήλωσε ο ίδιος.

Κατά την αιφνιδιαστική επίθεση των ανταρτών, έχασαν τη ζωή τους ο πολεμικός ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters Κερτ Σορκ, ο Ισπανός εικονολήπτης Μιγκέλ Χιλ Μορένο ντε Μόρα που εργαζόταν για το πρακτορείο Associated Press και τέσσερις εκ των δέκα στρατιωτών της δυτικοαφρικανικής χώρας που συνόδευαν την ομάδα των δημοσιογράφων.

Εκείνος κατάφερε να διαφύγει και να κρυφτεί μέσα στη ζούγκλα καλυμμένος με λάσπη για ώρες.

"Το RUF παίρνει ανθρώπους και τους κόβει τα χέρια και τα πόδια", είπε ο ίδιος ενώ η παράλληλη προβολή φωτογραφιών του στο video wall ήταν αποκαλυπτική. Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μπεχράκης έχει κερδίσει 7 φορές τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα φωτορεπόρτερ.

"Ελπίζω να φάω μία σφαίρα στο κεφάλι για να μην υποφέρω. Πώς θα ζήσω ενώ θα έχω γίνει ρεζίλι στον εαυτό μου;", ανέφερε μεταξύ άλλων μεταφέροντας εκπληκτικές εικόνες από την προσωπική του ιστορία επιβίωσης μέσα στη ζούγκλα.

Η αποχώρηση του από τη σκηνή έγινε μπροστά σε ένα δακρυσμένο κοινό.

Ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης αφηγείται την ιστορία επιβίωσης του στη Σιέρα Λεόνε

Πηγή βίντεο: TEDxTalks

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

A Sierra Leone story: Yannis Behrakis at TEDxAthens 2013

SHARE:

24Media Network