Ο Μίκης Θεοδωράκης αναπαύεται στην κρητική γη όπως το ήθελε – Η Ελλάδα τον ευγνωμονεί

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναπαύεται στην κρητική γη όπως το ήθελε – Η Ελλάδα τον ευγνωμονεί
AP

Εκπληρώθηκε η επιθυμία του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί δίπλα στους προγόνους του. Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τιμής και σεβασμού το τελευταίο του θαλασσινό ταξίδι στην Κρήτη, η κηδεία στα Χανιά και η ταφή του στον Γαλατά.

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πένθους για τα Χανιά και για όλη την Ελλάδα, καθώς νωρίς το μεσημέρι η γη της Κρήτης που τόσο αγάπησε ο μεγάλος Έλληνας και κορυφαίος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης τον δέχθηκε για πάντα στην «αγκαλιά» της. Από την άφιξη της σορού του στο λιμάνι της Σούδας μέχρι την αυτοκινητοπομπή που ακολούθησε και από την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Χανίων μέχρι την ταφή του στην τελευταία του κατοικία στον Γαλατά, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών έκλινε το γόνυ στον Μίκη Θεοδωράκη. Με δάκρυα στα μάτια, τραγουδώντας στίχους και αξέχαστες μελωδίες του, τίμησαν τη μνήμη του ανεπανάληπτου μουσουργού, με τα τραγούδια του οποίου μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων. Το «αντίο» στον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη συνοδεύτηκε από μία ιαχή: «Αθάνατος».

Στις 13.00 ξεκίνησε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά η εξόδιος ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ παρίστανται ιεράρχες από όλη την Κρήτη. Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν.

INTIME NEWS

Η κόρη του Μίκη, Μαργαρίτα, έφτασε υποβασταζόμενη, ενώ κατά την ολοκλήρωση της τελετής, αποχαιρέτησε τον πατέρα της τραγουδώντας το «Παλικάρι» που είχε ερμηνεύσει πρώτος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. «Θα είσαι για πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων μα περισσότερο στη δική μου καρδιά»…

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη Eurokinissi

Άκρως συγκινητικά ήταν και τα πλάνα που μεταδόθηκαν από την οικογένεια του Μίκη, με τα παιδιά και τα εγγόνια του να στέκονται συντετριμμένοι μαζί μέσα στον ιερό ναό.

Στην κηδεία παρίσταντο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Σημειώνεται ότι ο κ. Κουτσούμπας αλλά και η πρώην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρηγα, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στα Χανιά για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκαν το σπίτι του.

Στον Γαλατά  βρέθηκαν επίσης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βουλευτές όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νησιού.

Το φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειάς του. Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, η σορός του μεταφέρθηκε με πεζή πομπή στο κοιμητήριο του χωριού, προκειμένου να ταφεί δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία.

Στο νεκροταφείο του χωριού έχει παραχωρηθεί τάφος για τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, ο οποίος και έχει κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη. Ο τάφος θα σφραγιστεί και πάνω του θα τοποθετηθεί τύμβος, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ.

Μίκης Θεοδωράκης: Το τελευταίο θαλασσινό ταξίδι

Με το πλοίο της γραμμής, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, έφτασε στο λιμάνι της Σούδας η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Το πλοίο «έδεσε» στο λιμάνι λίγο μετά τις 6 το πρωί και μετά την αποβίβαση των επιβατών και οχημάτων στις 7.30, η σορός «πάτησε» στα χώματα της κρητικής γης.

Άφιξη της σορού του Μίκη Θεοδωράκη στη Σούδα Χανίων ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME NEWS

 

Στο λιμάνι βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και εκατοντάδες πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη στο τελευταίο του αυτό ταξίδι.

Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο λιμάνι της Σούδας ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME NEWS

 

Η πομπή με τη σορό του Μίκη στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην πόλη των Χανίων και στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

INTIME NEWS

 
H πομπή με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά NEWS 24/7

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Χανίων που παιάνιζε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, 96 βρακοφόροι και πλήθος κόσμου βρέθηκαν από νωρίς στη Δημοτική Αγορά για να πουν το τελευταίο αντίο τον άνθρωπο που έκανε μέσω του έργου του γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

NEWS 24/7

 

Κατά τη σύντομη στάση στη Δημοτική Αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια υποδέχτηκαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη.

Από νωρίς το πρωί άλλωστε, κάτοικοι των Χανίων είχαν σταθεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής που διένυσε η αυτοκινητοπομπή – από το λιμάνι της Σούδας μέχρι τη Δημοτική Αγορά – για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα.

NEWS 24/7

Παράταση στο λαϊκό προσκύνημα λόγω προσέλευσης

Από τη Δημοτική Αγορά, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Τη στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν εκ νέου σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος».

Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

INTIME NEWS

Στη Μητρόπολη βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Νίκος Ηγουμενίδης ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Η πομπή με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME NEWS

 

Κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι και εμφανώς συγκινημένοι εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν στη Μητρόπολη Χανίων για να αποτίσουν φόρο τιμής στον κορυφαίο μουσουργό. Μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι τουρίστες που με τα κινητά τους τηλέφωνα κατέγραφαν τις ιστορικές αυτές στιγμές.

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME NEWS

INTIME NEWS

«Περιμένω από νωρίς το πρωί, για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Γιώργος που κατάγεται, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης, από τον Γαλατά.

INTIME NEWS

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό -Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης», είπε ο κ. Χάρης.

Συγκίνηση για τον Μίκη Θεοδωράκη. Λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων Eurokinissi

Γυναίκα με παραδοσιακή κρητική ενδυμασία αποχαιρετά συγκινημένη τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη AP Photo/Michael Varaklas

 

Έξω από την Μητρόπολη δεκάδες ήταν τα στεφάνια προς τιμήν του Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

 
NEWS 24/7

 

Ανάμεσα στους εκατοντάδες πολίτες, που έφτασαν στα Χανιά, για το ύστατο χαίρε ήταν και ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, Henning Zierock, παλιός συνεργάτης και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έπαιζε με την κιθάρα τις μελωδίες του μεγάλου συνθέτη. Στον χώρο έξω από τον ιερό ναό φοιτητές από όλη την Κρήτη τραγουδούσαν συνεχώς τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη.

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου, το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων πήρε παράταση μισής ώρας. Η είσοδος στον ναό, παρά τον πολύ κόσμο, έγινε με τάξη και με τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Λίγο μετά τις 12.30, η σορός βγήκε από τη Μητρόπολη Αθηνών εν μέσω χειροκροτήματος και με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα, για να μεταφερθεί μέσω της Παλαιάς Εθνικής οδού Χανίων-Κισσάμου στον Γαλατά για την ταφή της. Πένθιμα παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς τέθηκαν σε ισχύ έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Δίπλα στον πατέρα και τον αδερφό του

«Τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδερφός μου». Με αυτήν τη φράση, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γνωστοποιήσει από το 2013 κιόλας στον τότε δήμαρχο Χανίων την επιθυμία του να ταφεί στο χωριό της οικογένειάς του.

Ο Γαλατάς Χανίων αποτελεί ιστορικό χωριό της Κρήτης, το οποίο ήδη από το 1577 αποτέλεσε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των αιώνων. (εκεί δόθηκε σημαντική μάχη κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης το 1941, μεταξύ των συμμαχικών και των γερμανικών στρατευμάτων).

Το σπίτι του Μ. Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Γαλατά γράφεται και η ιστορία της οικογένειας Θεοδωράκη. Ο Μίκης και ο αδερφός του, Γιάννης δεν είχαν την τύχη να μεγαλώσουν στο χωριό αυτό, ωστόσο επέστρεφαν στον τόπο του πατέρα τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει η ανιψιά του Μίκη Θεοδωράκη, Μάρω, τα δύο αδέρφια επέστρεψαν για λίγο στον Γαλατά την περίοδο του εμφυλίου. Ο Γαλατάς ήταν το καταφύγιο του Μίκη όπου έκανε και τις μουσικές του αναζητήσεις. Εκεί επέστρεψε και μετά την εξορία Μακρόνησο, το ‘49 και εκεί έμεινε ως το 1954 ώσπου να φύγει για το Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές του.

Το σπίτι της οικογένιεας στον Γαλατά δεν αποτελούσε μόνο πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας για τα δύο αδέρφια: Ήταν συνάμα γεμάτο ζωή και κέφι καθώς φιλοξενούσε πολλές παρέες, μουσικές συναντήσεις και γλέντια.

Το σπίτι του Μ. Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Το σπίτι του Μ. Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα