Ο ρόλος του ΟΠΑΝΔΑ στη νέα αθλητική και πολιτιστική κανονικότητα

Ο ρόλος του ΟΠΑΝΔΑ στη νέα αθλητική και πολιτιστική κανονικότητα
Το κολυμβητήριο στις εγκαταστάσεις του Γουδή ΟΠΑΝΔΑ

Το NEWS 24/7 καταγράφει τις δράσεις και τις παροχές του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια και μετά το “lockdown”. Tι δηλώνει η πρόεδρος Άννα Ροκοφύλλου.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, με την Άννα Ροκοφύλλου στην προεδρία και Αντιπρόεδρο τον πρώην ποδοσφαιριστή, Γιούρκα Σεϊταρίδη, ο ΟΠΑΝΔΑ άρχισε μία σειρά ενεργειών για τη δημιουργία ή ανακαίνιση παιδικών χαρών, αθλητικών εγκαταστάσεων, κολυμβητηρίων και πολιτιστικών χώρων. Ποια η κατάστασή τους εκείνη την περίοδο; “Όταν ήρθαμε εδώ απογοητευτήκαμε. Ειδικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις που ήταν σε κακό χάλι”, ήταν η απάντηση της Άννας Ροκοφύλλου στο Νews247.gr για χώρους που, όπως είπε, “δεν είχαν συντηρηθεί ή είχαν πολλά χρόνια να συντηρηθούν”.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Οργανισμός ήρθε αντιμέτωπος με τη δοκιμασία του “lockdown”, την οποία προσπάθησε να μετατρέψει σε ευκαιρία. Προχώρησε στη βελτίωση των κολυμβητηρίων σε Γουδή και Γκράβα (διαχειρίζεται τέσσερα κολυμβητήρια μαζί με το Σεράφειο και αυτό της οδού Κολοκυνθούς), ανακαίνισε τον στίβο, αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα, ενώ παρείχε δωρεάν διαδικτυακές προβολές μουσικών παραστάσεων και προγραμμάτων γυμναστικής.

Ο στίβος στις εγκαταστάσεις της Γκράβας ΟΠΑΝΔΑ

Προσπαθήσαμε να είμαστε κοντά στους δημότες, ειδικά στον αθλητισμό γιατί έκλεισαν τα γυμναστήριά μας, αλλά βάλαμε γυμναστές να δείχνουν ασκήσεις δωρεάν μέσω video μέσα από το κανάλι μας. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε πολλά ψηφιακά, όπως τα video από τα Μουσικά Σύνολα, η φιλαρμονική, η συμφωνική και η χορωδία μας, όλα από το σπίτι, ενώ προβλήθηκαν και αρκετές μουσικοχορευτικές παραστάσεις. Προσφέραμε στον Δήμο όλο μας το τεχνικό προσωπικό για να μπορούν να γίνονται όλες οι απολυμάνσεις. Απολυμάναμε πολλά κτίρια του Δήμου όπως και τη δομή αστέγων, μία καταπληκτική δομή στην οποία προσφέρουμε και τη φύλαξη και την καθαριότητα του κτιρίου”, εξηγεί αναλυτικά η πρόεδρος του Οργανισμού και προσθέτει: “Ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε εδώ και δύο εβδομάδες τον στίβο μας στην Γκράβα.

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Άννα Ροκοφύλλου στο news247.gr

Στην αρχή ήταν για 15 άτομα, έπειτα για 25 και ελπίζουμε να μπορούν πλέον να μπαίνουν 80 άτομα. Όπως επίσης ανοίξαμε το τένις εκεί, ενώ συνεχίζουμε πλέον τις προπονήσεις με τους δικούς μας γυμναστές. Το πιο σημαντικό είναι πως όλα αυτά είναι δωρεάν. Οι μόνοι δύο χώροι που είχαν ένα μικρό αντίτιμο ήταν το τένις και τα κολυμβητήρια. Πλέον, όλα είναι δωρεάν”.

Η υποδοχή της “νέας κανονικότητας” και η επόμενη μέρα

Από την περασμένη Τρίτη, ο αθλητισμός μπήκε σε ρυθμούς “νέας κανονικότητας” με την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων προς διάθεση των αθλητικών Σωματείων (για αθλητές άνω των 13 ετών), για αξιοποίηση από ανθρώπους με αναπηρία για θεραπευτική άσκηση και με προτεραιότητα παραχώρησής τους σε υποψήφιους των Πανελληνίων εξετάσεων για προετοιμασία στα ειδικά μαθήματα.

Ο ΟΠΑΝΔΑ άνοιξε τα τέσσερα δημοτικά κολυμβητήρια, καθώς και τις ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου 5χ5 και 11χ11), ακολουθώντας τους κανόνες λειτουργίας σύμφωνα με την ΚΥΑ και τις οδηγίες της Γ.Γ.Α. Όλοι οι χώροι έχουν απολυμανθεί, ενώ ήδη ο Οργανισμός έχει αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Τι θα περιλαμβάνει;

Το ανοιχτό γυμναστήριο στην Κυψέλη ΟΠΑΝΔΑ

“Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι προτεραιότητα έχουν οι μαθητές που θα δώσουν ειδικά μαθήματα στις Πανελλήνιες για τις ειδικές σχολές, τα ΤΕΦΑΑ, τον Στρατό, την Αστυνομία. Έχουν προτεραιότητα στα πάντα τα παιδιά αυτά και οι χώροι θα παραχωρηθούν για τις προπονήσεις τους. Από εκεί και πέρα, αφού τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, θα κάνουμε κάποια ομαδικά προγράμματα, σε κάποιο γήπεδο ποδοσφαίρου ενδεχομένως. 

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο στη Θερμίδα ΟΠΑΝΔΑ

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ανοιχτά γυμναστήρια, χωρίς όργανα βεβαίως γιατί είναι επικίνδυνο”, σημείωσε στο news247.gr η πρόεδρος του Οργανισμού, η οποία εντάσσει και το κομμάτι της φύλαξης μεταξύ των ενεργειών πρωταρχικής σημασίας που θα ακολουθήσουν τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα:

Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα επιτήρησης. θα υπάρχει ένα αυτοκίνητο κάθε βράδυ ανά διαμέρισμα, για να περνά από τους αθλητικούς χώρους και να τους επιτηρεί. Έχουμε μία αρκετά καλή φύλαξη. Μέχρι πρότινος οι αθλητικοί χώροι ήταν αρκετά αφύλακτοι, όπου γίνονταν βανδαλισμοί, από γκράφιτι μέχρι σπάσιμο των περιφράξεων και των οργάνων γυμναστικής”.

Παραχώρηση πολιτιστικών χώρων

Πριν από μία εβδομάδα, έγινε γνωστό πως ο Δήμος Αθηναίων θα παραχωρήσει όλους τους πολιτιστικούς του χώρους για τη διοργάνωση παραστάσεων, προβολών και συναυλιών. Στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία εντάσσονται και οι πολιτιστικοί χώροι τους οποίους διαχειρίζεται ο ΟΠΑΝΔΑ: “Έχουμε ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει μέσα Ιουλίου μέχρι περίπου τα μέσα Οκτωβρίου, όπου παραχωρούμε όλους μας τους πολιτιστικούς χώρους σε καλλιτέχνες, σε νέους, σε όποιον θέλει και μπορεί να αξιοποιήσει αυτόν τον χώρο. Εμείς θα παρέχουμε τη φωτιστική κάλυψη, τη φύλαξη και τεχνικό προσωπικό. Όλα αυτά φυσικά δωρεάν”, εξήγησε η Άννα Ροκοφύλλου.

Το θέατρο στον Κολωνό ΟΠΑΝΔΑ

Μεταξύ αυτών των χώρων και ένα θέατρο χωρητικότητας 800 ατόμων στον Κολωνό, το οποίο, όπως μας είπε η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ θα μπορεί να δεχτεί περίπου 300 άτομα για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Μένει να δούμε πώς θα μπορούν να αξιοποιηθούν και να λειτουργήσουν ομαλά. Η κ. Ροκοφύλλου πάντως αισιοδοξεί: “Θέλω να ελπίζω ότι θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Άλλωστε, πάντα μιλάμε με κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι τηρούνται αυστηρότατα. 

Όποιους χώρους ξέρουμε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν με ασφάλεια τους διαθέτουμε στους καλλιτέχνες. Τα θέατρα είναι κλειστά, παραστάσεις και εκδηλώσεις αναβάλλονται, οπότε και εμείς και η Τεχνόπολη και ο Δήμος διαθέτουμε τις εγκαταστάσεις μας δωρεάν. Έχουμε αρκετούς τέτοιους χώρους και αν μπορούμε να τους έχουμε όλους ασφαλείς θα τους παραχωρήσουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα