ΟΑΕΔ: Νέο σχέδιο για τη στήριξη των ΑμεΑ

ΟΑΕΔ: Νέο σχέδιο για τη στήριξη των ΑμεΑ
ΟΑΕΔ Eurokinissi

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δίνει έμφαση στην αναβάθμιση των πολιτικών και των προγραμμάτων ως προς την απασχόληση, την ασφάλιση, την επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία.

Ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του ΟΑΕΔ που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και στην ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης με στόχο την έμπρακτη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, παρουσίασε ο διοικητής του Οργανισμού Σπύρος Πρωτοψάλτης, ενημερώνοντας τα μέλη της ειδικής Υποεπιτροπής της Βουλής, παρουσία και εκπροσώπων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

«Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός, που περιλαμβάνει πολιτικές εξωστρέφειας με πλήρη ενημέρωση για τα αναβαθμισμένα προγράμματα του Οργανισμού σε ό,τι αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αναβάθμιση της ιστοσελίδας του ώστε να είναι προσβάσιμη, περισσότερα κίνητρα σε εργοδότες, επικαιροποίηση του Μητρώου εγγεγραμμένων ανέργων και μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, είναι στις προτεραιότητες του ΟΑΕΔ, με στόχο να σταλεί το μήνυμα ότι η πολιτεία βρίσκεται έμπρακτα δίπλα σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες», επεσήμανε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Μίλησε ακόμα για μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία σημειώνοντας ότι έρευνα της Ε.Ε καταδεικνύει ότι ξεπερνά το 50% ο αποκλεισμός τους από την αγορά εργασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των πολιτικών και των προγραμμάτων ως προς την απασχόληση, την ασφάλιση, την επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία.

«Το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ καλύπτει σε ποσοστό 90% μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις δαπάνες για εργονομικές διευθετήσεις των επιχειρήσεων για καλύτερη προσβασιμότητα των ΑμεΑ, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, υλικοτεχνικό εξοπλισμό μισθό και ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «μία από τις άμεσες προτεραιότητες του Οργανισμού είναι και η επικαιροποίηση του Μητρώου εγγεγραμμένων αναπήρων».

«Στόχος μας είναι να σταλεί προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το μήνυμα ότι στο νέο οργανόγραμμα του ΟΑΕΔ αναβαθμίζουμε τα προγράμματα και τα κάνουμε πιο ελκυστικά για τους εργοδότες. Θέλουμε έναν ΟΑΕΔ που θα είναι κοντά στα ΑμεΑ. Σύντομα θα ξεκινήσει συζήτηση με όλους τους φορείς συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρία για να υπάρξει ένας άμεσος δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε με συντονισμένο τρόπο να δοθούν λύσεις.

Τέλος, ο κ. Πρωτοψάλτης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΑμεΑ, να εκπροσωπούνται στο Δ.Σ του ΟΑΕΔ για να συμμετέχουν έτσι ενεργά στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Γαργάλης, Ταμίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ, είναι ανησυχητικά υψηλό το έλλειμμα επαρκών μέτρων που θα διευκολύνουν τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στη καθημερινότητα τους τα άτομα με αναπηρία.

«Χρειάζεται ένας νέος πολιτικός σχεδιασμός του ΟΑΕΔ και μια οριζόντια πολιτική με δράσεις και προγράμματα για να αρθούν τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία», τόνισε ενώ χαρακτήρισε σημαντικά βήματα τόσο τον νέο προσανατολισμό του Οργανισμού όσο και την αναμόρφωση της ιστοσελίδας του ώστε να είναι πλέον προσβάσιμη και σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα