Οι αλήθειες για τη μάσκα: Τι φταίνε τα παιδιά αν οι γονείς είναι ψεκασμένοι;

Οι αλήθειες για τη μάσκα: Τι φταίνε τα παιδιά αν οι γονείς είναι ψεκασμένοι;
Έναρξη της σχολικής χρονιάς Eurokinissi

Στο άνοιγμα των σχολείων σήμερα, υπήρξαν και γονείς αρνητές μάσκας, που διαφωνούν με τις οδηγίες των ειδικών. Τι απαντά η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία απέναντι σε όσους εκφράζουν μη βάσιμες ανησυχίες.

Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα στο πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά. Αφορμή φυσικά, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ως προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Τα… όργανα άρχισαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με κάποιους γονείς φέρνουν τα παιδιά τους για την πρώτη ημέρα στο σχολείο, χωρίς να φορούν προστατευτική μάσκα.

Όπως ήταν φυσικό και βάσει των οδηγιών από το υπουργείο Παιδείας, δεν επετράπη στα παιδιά να εισέλθουν στο σχολείο, με τους γονείς να αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι.

Άλλοι γονείς ανέφεραν πως προτιμούν να μην πάνε τα παιδιά τους σχολείο για ένα χρόνο, προκειμένου να μην φορέσουν μάσκες.

“Όσοι είναι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα για τον κάθε άνθρωπο. Εδώ μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό και μας λένε χωρίς μάσκα δεν μπαίνεις. Άρα; Δεν θα φέρω τα παιδιά στο σχολείο” δήλωσε μητέρα στο News 24/7, έξω από το 86ο Δημοτικο Κυψέλης.

Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη, εκτός σχολείου ζητήθηκε να βγει μαθήτρια, που δεν δέχτηκε να φορέσει μάσκα στο 1ο ΕΠΑΛ Κορδελιού. Όπως είπε η μαθήτρια στη μητέρα της βγαίνοντας από το σχολείο, ενημερώθηκε ότι αν δεν φορέσει μάσκα θα πρέπει να βγει εκτός σχολείου και πώς θα πάρει τις αντίστοιχες απουσίες, παρ’ όλα αυτά η μαθήτρια δεν δέχτηκε να συμμορφωθεί με την υπόδειξη και αποχώρησε από το σχολείο.

Την ίδια ώρα στο ίδιο σχολείο μία άλλη μητέρα εγκαλούσε τον γιο της επειδή δέχτηκε να φορέσει μάσκα.

Η μητέρα, όπως θα ακούσετε στο βίντεο παρακάτω, υποστήριζε ότι με τη μάσκα θα δημιουργηθούν προβλήματα στην υγεία του και του ζήτησε να την πετάξει, ενώ αμέσως μετά μπήκε στο σχολείο για να ζητήσει εξηγήσεις από τον διευθυντή για το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Στη Θεσσαλονίκη ακόμα ένας πατέρας αρνήθηκε να φορέσουν μάσκα τα παιδιά του υποστηρίζοντας πως “είμαστε η μοναδική χώρα που γίνεται αυτό, 9 χρονών παιδάκια να τα υποχρεώσουμε να φορέσουν μάσκα”.

Μιλώντας μάλιστα στον ΣΚΑΙ, ο πατέρας των παιδιών τόνισε πως αρκετοί γονείς πήγαν τα παιδιά τους σχολείο χωρίς μάσκα και σε μία προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει γι αυτή την απόφαση δήλωσε πως “αυτοί που λένε να φορούν τα παιδιά μάσκα πριν λίγο καιρό έλεγαν άλλα”.

“Επιδημία ή πανδημία; Για πανδημία έπρεπε να σωριαζόμαστε κάτω. Πανδημία όταν λες αυτό εννοείς. Τα παιδιά το πολύ πολύ να μην πάνε έναν χρόνο σχολείο” επέμεινε και υποστήριξε πως “σε έναν χρόνο θα δούμε τα άλλα παιδάκια τι συμπτώματα θα έχουν που φορούν μάσκα”.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, γονείς αποφάσισαν να μην φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους. Μάλιστα διαδήλωσαν έξω από το σχόλειο κρατώντας μάσκες που είχαν πάνω αναγεγραμμένα διάφορα συνθήματα.

 

Στο 55ο Δημοτικό σχολείο της Πάτρας 4 παιδιά έμειναν εκτός, καθώς οι γονείς τους δεν ήθελαν τα παιδιά να φορέσουν μάσκα. Είπαν, μάλιστα ότι θα συνεχίσουν αυτή την τακτική, καθημερινά, διότι δεν πιστεύουν όσα λένε οι λοιμωξιολόγοι.

Στην Άρτα, ένας εκπαιδευτικός αρνήθηκε να φορέσει μάσκα μέσα στην αίθουσα, σύμφωνα με καταγγελία του περιφεριακού διευθυντή εκπαίδευσης του νομού, και ενημερώθηκε ο εισαγγελέας.

Να σημειωθεί πάντως πως τα περιστατικά ήταν περιορισμένα.

Tα μέτρα στα σχολεία

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

– Οδηγίες ατομικής υγιεινής: Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

– Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.

– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

– Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

– Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20”,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

– Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Επισημαίνεται από το υπουργείο, ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

Πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς. Eurokinissi

 

Τι αναφέρει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία για τη χρήση μάσκας

Αναλυτικά στοιχεία για ερωτήματα που τίθενται σχετικά με την χρήση της μάσκας από τα παιδιά στα σχολεία δίνει, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

“Πολλοί παιδίατροι, ιατροί άλλων ειδικοτήτων και γονείς μας απευθύνουν πολλά μηνύματα σχετικά με τη χρήση της μάσκας στα παιδιά. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο νέος κορονοϊός (SARS-COV-2) είναι εδώ και προσβάλλει όλες τις ηλικίες, από τη νεογνική μέχρι τις μεγάλες ηλικίες. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι, που παρά τα εκατομμύρια κρουσμάτων και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ζωών παγκοσμίως, δεν αποδέχονται την παρουσία του ιού και επιμένουν στη μετάδοση fake news. Το πειστήριο για την ύπαρξη και την επικινδυνότητα του ιού είναι η επίσκεψη σε μονάδα εντατικής νοσηλείας και η παρακολούθηση από διαχωριστικό υαλοπίνακα επί αρκετό χρονικό διάστημα των αρρώστων.

Τα μέτρα πρόληψης είναι γνωστά. Πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. Στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, το μοναδικό όπλο, που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας.

1) Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα;

Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC της Αμερικής αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.

2) Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή:

ΟΧΙ. Ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλλειμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής άσκησης (τότε όμως πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις) ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος, συνήθως κληρονομικού.

3) Η μάσκα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων;

ΟΧΙ. Σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα δημιουργούνται κυρίως από λοιμώξεις, που η μάσκα προστατεύει.

4) Μπορεί η μάσκα να εξασθενήσει το αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα του παιδιού;

OXI. Η μάσκα δεν έχει καμία επίδραση στο αμυντικό σύστημα, αντίθετα το προστατεύει.

5) Η μάσκα προστατεύει μόνο από λοίμωξη COVID-19;

Η χρήση μάσκας προστατεύει από τη γρίπη, COVID-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα τα περισσότερα σχολεία σχεδόν έκλειναν για 1-1.5 μήνες εξαιτίας της γρίπης. Αυτά τα παιδιά με τη μάσκα δεν θα αρρωστήσουν.

6) Τι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Οι υφασμάτινες μάσκες, συστήνονται για τα παιδιά, από όλους τους οργανισμούς. Θα πρέπει βέβαια να είναι διαφορετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά απ΄ ότι στα μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά. Και εδώ βρίσκεται το σημείο προσοχής!!. Στην εκμάθηση του παιδιού να τη χρησιμοποιεί σωστά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθούνται από τους γονείς οι κανόνες για τον σχολαστικό καθαρισμό της.

7) Μπορεί το παιδί να μάθει να φορά τη μάσκα σωστά;

Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες – μερικές φορές πολύ πιο εύκολα και από τους ενήλικες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι στα πολύ μικρά παιδιά να τα εκπαιδεύσουμε να φορούν και να ανέχονται τη μάσκα. Φορέστε μάσκα στο αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του παιδιού, να φορέσουν οι γονείς και τα παιδιά μάσκα μπροστά στο καθρέφτη, να τους εξηγήσουμε ότι με τη μάσκα προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα “κακά” μικρόβια, να δεχθούμε ερωτήσεις και να τους απαντήσουμε. Τα παιδιά μας μαθαίνουν τόσα πολλά από πολύ μικρή ηλικία που πραγματικά μια πρακτική εφαρμογή δεν θα τους δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα και η γνώση θα αφομοιωθεί άμεσα. Αρκεί να γίνει σωστά! Η εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται εκτός από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς, που πρέπει να βοηθούν τα παιδιά ειδικά στην αρχή μέχρι να εξοικειωθούν.

8) Είναι επικίνδυνη η μάσκα και για πόσο χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Η μάσκα αποτελεί μέρος καθημερινής ρουτίνας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως π.χ. στην Άπω Ανατολή πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση της COVID-19.

9) Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας;

1. Προστατεύει από τη μετάδοση του COVID-19

2. Προστατεύει από τη γρίπη

3. Υπάρχει και το επιπρόσθετο κέρδος ότι βοηθά στην ελάττωση της εξάπλωσης άλλων οξέων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων

4. Δεν νοσούν τα παιδιά γεγονός και παράλληλα προστατεύονται και τα άτομα τρίτης ηλικίας που τα παιδιά έρχονται σε επαφή (παππούδες)

5. Τα παιδιά δεν αναγκάζονται σε απουσίες και διακοπή της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σχολείο

Το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της COVID-19 θα το χρησιμοποιήσουμε τη στιγμή που θα έχουμε τον έλεγχο αποτελεσματικότητας, την έγκριση για ασφαλή χρήση και την επάρκεια παραγωγής του. Μέχρι τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό με τα μέσα που διαθέτουμε. Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα στο κόσμο που χορηγεί ΔΩΡΕΑΝ όλα τα εμβόλια που υπάρχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, η μάσκα προστατεύει από τη μετάδοση της COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Η χρήση μάσκας είναι απολύτως ασφαλής, εύκολος ο τρόπος εφαρμογής της και ο πιο οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας από 2 ετών και άνω. Μεγάλη έμφαση πρέπει φυσικά να δοθεί στη σωστή εκπαίδευση από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για τη σωστή χρήση της”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα