Σχολεία: Ένα διαφορετικό πρώτο κουδούνι – Οι μαθητές, οι μάσκες και τα λίγα παρατράγουδα

Σχολεία: Ένα διαφορετικό πρώτο κουδούνι – Οι μαθητές, οι μάσκες και τα λίγα παρατράγουδα
Eurokinissi

Ομαλά σε γενικές γραμμές ξεκίνησε η φετινή, ιδιαίτερη, σχολική χρονιά. Οι μαθητές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, φόρεσαν τις μάσκες τους. Αλαλούμ σε αρκετά σχολεία με την ώρα προσέλευσης.

Η πρεμιέρα της νέας σχολικής χρονιάς, σε γενικές γραμμές κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Ξεκίνησε ένα έτος που αναμένεται να είναι ιδιαίτερο, με νέες πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά και κανόνες, με επίκεντρο την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ως προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Έναρξη σχολικής χρονιάς Eurokinissi

Όλοι οι μαθητές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του νηπιαγωγείου, κλήθηκαν να φορέσουν -υποχρεωτικά- τις μάσκες τους και να προσέλθουν στα σχολεία στις 8:15, ώρα που ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή, κάτι που προκάλεσε αχρείαστη ταλαιπωρία.

Eurokinissi

Ενδεικτικά στο δημοτικό και το νηπιαγωγείο της Γκράβας, ένα χαρτί είχε θυροκολληθεί και ανέφερε πως ο αγιασμός θα πραγματοποιούνταν στις 10:00, με αποτέλεσμα κάποιοι γονείς που βρέθηκαν στο σχολείο από τις 08:00 να πρέπει να περιμένουν με τα παιδιά τους απέξω, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν και να επιστρέψουν μετά από 2 ώρες.

NEWS247

Ο λόγος του μπερδέματος αυτού είναι πως το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε ανακοινώσει την ακριβή ώρα προσέλευσης των μαθητών ανά βαθμίδα τη Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα των μαθημάτων για τη νέα σχολική σεζόν.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους διευθυντές να ορίσουν με δική τους πρωτοβουλία ώρα προσέλευσης. Με δεδομένο όμως ότι η ώρα του αγιασμού είχε ήδη ανακοινωθεί (11 το πρωί), οι περισσότερο τοποθέτησαν την ώρα προσέλευσης κοντά στις 11 (άλλοι 9:30, άλλοι 10, κάποιοι ακόμα στις 10:45). Όμως τον προγραμματισμό των διευθυντών (αλλά και των γονέων που είχαν ήδη ενημερωθεί με τα σχετικά mail) τον διέλυσε το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που έφτασε στα σχολεία το μεσημέρι της Παρασκευής.

Πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς. Eurokinissi


Οι σχολικές αίθουσες έτοιμες υποδέχτηκαν τους μαθητές με μία μάσκα, ένα παγούρι και αντισηπτικά. Οι περισσότεροι μαθητές έδειξαν υπακοή στις εντολές της κυβέρνησης φορώντας τις μάσκες τους.

Eurokinissi

Σχολική αίθουσα Eurokinissi

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιελάμβανε: Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ, επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία, διανομή μάσκας ανά μαθητή, έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας, ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας, διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία) και ιδιαίτερα για τα δημοτικά και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

eurokinissi


Τα σχολεία που δεν άνοιξαν

Σημειώνεται ότι η σημερινή μέρα δεν σηματοδότησε την έναρξη της σχολικής χρονιάς για όλα τα σχολεία της χώρας. Συγκεκριμένα, κλειστά παρέμειναν τα σχολεία της Πέλλας και της Λέσβου ως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, για τα οποία η εκκίνηση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει την Πέμπτη.

Παράλληλα, την αναστολή της λειτουργίας τους από 14 ως και 18 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν το Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου), το Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου) και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας).

Οι γονείς αρνητές μάσκας

Όπως ήταν αναμενόμενο τα παρατράγουδα δεν έλειψαν από την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Ενδεικτικά πέντε μαθητές στην Πάτρα αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκα, με αποτέλεσμα να μην τους επιτραπερί η είσοδος. Η διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε τους γονείς, ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτά αν δεν εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, και ζήτησε να αποχωρήσουν. Μάλιστα, είπαν στους γονείς, να περάσουν αργότερα, για να παραλάβουν τα βιβλία των παιδιών τους.

Ένταση σημειώθηκε και στο Ηράκλειο Κρήτης όταν αποφασισμένοι γονείς να μην φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους, έκαναν εμφάνιση στο δημοτικό των Γουρνών. Οι γονείς αυτοί έφτασαν στο σχολείο χωρίς τα παιδιά τους και κρατώντας ιατρικές μάσκες στις οποίες είχαν γράψει διάφορα μηνύματα διαμαρτυρίας.


«Φίμουτρο Ελεύθερου Λόγου», «Ν. 4682/20 Παιδομάζωμα Ετοιμαστείτε» είναι κάποια από τα μηνύματα που αναγράφονται στις μάσκες.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν στο cretapost, σε περίπτωση που αυτός ο νόμος για τις μάσκες στα σχολεία δεν αλλάξει είναι διατεθειμένοι να τα κρατήσουν στο σπίτι τους για να είναι ασφαλείς.

Ανάλογα περιστατικά έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη με μία μητέρα να ξεχωρίζει καθώς μάλωνε τον γιο της ποθυ υπάκουσε τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και φόρεσε μάσκα!

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα