Όλυμπος: Οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις για το εισιτήριο

Όλυμπος: Οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις για το εισιτήριο
Κορυφή του Ολύμπου EUROKINISSI/ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Τι πρόκειται να αλλάξει στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, από τη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Σε διαβούλευση βρίσκεται το σχέδιο του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) για τη διαχείριση του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου.

Η αλήθεια είναι, ότι με την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί και με τις πυρκαγιές, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η οργανωμένη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να το προστατέψουμε και να το αναβαθμίσουμε.

Στο σχέδιο που έχει τεθεί σε εσωτερική διαβούλευση, μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ, δήμων και λοιπών φορέων, περιλαμβάνεται η επιβολή εισιτηρίου για την επίσκεψη στον Όλυμπο, καθώς, μέχρι τώρα, ο οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Το θέμα του εισιτηρίου «σηκώθηκε» ως σημαία αντιπαράθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση για «εισπρακτική λογική και παράδοση των πάντων σε ιδιώτες».

Ωστόσο, η πρόθεση της επιβολής εισιτηρίου, εφόσον λειτουργήσει στην πράξη με ανταποδοτικά οφέλη, δεν αποτελεί αντισυμβατική πράξη –μάλλον το αντίθετο.

Η διοίκηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε επικοινωνία που είχαμε, επισημαίνει ότι τα χρήματα από τα εισιτήρια θα τα αξιοποιήσει ο φορέας διαχείρισης, προκειμένου να προχωρήσει σε ενέργειες προστασίας του Ολύμπου, όπως φύλαξη, δημιουργία τουαλετών, αποδυτηρίων, χρήση ελικοπτέρου για προληπτική επόπτευση του χώρου και πολλά ακόμη που συνάδουν με τη λογική του ανταποδοτικού οφέλους.

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν έγκειται στην επιβολή εισιτηρίου κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες, κι αν την είσπραξη θα την αναλάβει ιδιωτική εταιρεία ή το δημόσιο που χωλαίνει, αλλά στη σωστή διαχείριση των εσόδων.

Η επίσκεψη στον Όλυμπο είναι αναψυχή, περιήγηση, έχει τουριστικό χαρακτήρα, περιπέτεια, αλλά και επικινδυνότητα, καθώς ορειβάτες επιχειρούν όλο το χρόνο και ειδικά τον χειμώνα με δύσκολες συνθήκες.

Ας περιμένουμε, λοιπόν, την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ώστε να επανέλθουμε με επισημάνσεις και παρατηρήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα