Οργή λαού που “έσεισε” την Ευρώπη – “Αντιμέτωπος με τις μαζικότερες διαδηλώσεις της δεκαετίας ο Μητσοτάκης”

Οργή λαού που “έσεισε” την Ευρώπη – “Αντιμέτωπος με τις μαζικότερες διαδηλώσεις της δεκαετίας ο Μητσοτάκης”
Οι διαδηλωτές στο Σύνταγμα ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευρεία κάλυψη από τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της Γηραιάς ηπείρου είχαν οι ιστορικών διαστάσεων πορείες διαμαρτυρίας της Τετάρτης για την τραγωδία στα Τέμπη. Η άθλια κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου στο επίκεντρο των διεθνών ρεπορτάζ.

Οι ιστορικών διαστάσεων πορείες διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της Τετάρτης, με συνθήματα και πανό για το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλά νέα παιδιά και βασικό αίτημα την απονομή δικαιοσύνης και την ανάληψη ευθυνών από την κυβέρνηση για τα προβλήματα ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο έφτασαν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Τα “ποτάμια” της οργής και οι “πλημμυρισμένοι” από χιλιάδες κόσμου δρόμοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας για την τραγωδία των Τεμπών απασχόλησαν το ρεπορτάζ κορυφαίων διεθνών Μέσων Ενημέρωσης που μετέφεραν εντυπωσιακές εικόνες και συγκινητικές ατάκες διαδηλωτών από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις.

Ο Guardian έκανε εκτενή αναφορά στη διαδήλωση της Αθήνας, τη μεγαλύτερη από το 2015, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 60.000 διαδηλωτές, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν.

Πέρα από τις φωτογραφίες με το συγκεντρωμένο πλήθος, μετέφερε και τα οργισμένα μηνύματα πολιτών για τις ελλείψεις προσωπικού και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, όπως ότι “υπάρχει πολύς θυμός”, αλλά των πλακάτ που έγραφαν “τα κέρδη τους, οι νεκροί μας”.


Σε ένα λεπτό, το αφήγημα της ανάπτυξης της Ελλάδας που προοδεύει κατέρρευσε ολοκληρωτικά. Σε ένα λεπτό πέθαναν τα παιδιά μας. Οι άνθρωποι νιώθουν πολύ ευάλωτοι, πολύ σοκαρισμένοι’, ήταν μία άλλη δήλωση που απέσπασε η ιστοσελίδα, η οποία στη συνέχεια αναφέρει:

“Η σύλληψη ενός σταθμάρχη, δεν έχει κατευνάσει την πεποίθηση του κοινού ότι το δυστύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν οι κατάλληλες δικλίδες ασφαλείας. Παράλληλα, οι αποκαλύψεις ελλείψεων προσωπικού και υποβαθμισμένου εξοπλισμού, έριξαν φως στην άθλια κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και ένα ξέσπασμα οργής έφερε την κεντροδεξιά κυβέρνηση σε άμυνα“.

Μάλιστα, ο Guardian αναφέρει πως “ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να λάβει μέτρα και να καθυστερήσει τις εκλογές”, επικαλούμενος αξιόπιστες πηγές, ενώ συνέχισε την αναφορά του στον πρωθυπουργό, γράφοντας: “Αρχικά απέδωσε τη συντριβή σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος», ωστόσο στη συνέχεια έκτοτε ζήτησε συγγνώμη για μια σύγκρουση που και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν είχαν επιβληθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Σε δήλωσή του, χαρακτήρισε το ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα όχι μόνο ως ελαττωματικό, αλλά ως τη χειρότερη έκφραση μιας χώρας που κατά τα άλλα προσελκύει εκατομμύρια ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο”.

BBC: “Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν επενδύσεις στις μεταφορές”

Οι μαγικές συγκεντρώσεις στη χώρα έγιναν θέμα και στο BBC που έκανε επίσης αναφορά στις κυβερνητικές ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη.

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να παραιτηθεί λόγω του πιο θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην ιστορία της χώρας. Αυτός και η κυβέρνησή του έχουν επικριθεί επειδή προσπάθησαν να μεταθέσουν την ευθύνη για τη συντριβή στον σταθμάρχη που έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία”.


Μάλιστα, το βρετανικό δίκτυο μεταφέρει και τα λόγια ορισμένων μαθητών που εξέφρασαν τον θυμό τους για το δυστύχημα που κόστισε ζωές νέων παιδιών: “Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε από εμάς. Σε αυτή τη χώρα φαίνεται ότι ζούμε από τύχη αυτές τις μέρες”, ήταν μία από τις δηλώσεις μαθητών που ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Με την απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης ασχολήθηκε επίσης και το γαλλικό πρακτορείο, αλλά και το Reuters

Politico: Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία από την κρίση της Ευρωζώνης

Οι συγκεντρώσεις είχαν περίοπτη θέση και στη θεματολογία του Politico που έγραψε: Στις μαζικότερες διαδηλώσεις της χώρας από την κρίση της Ευρωζώνης, οι Έλληνες έχουν βγει στους δρόμους σε περίπου 75 πόλεις και κωμοπόλεις για να διαμαρτυρηθούν για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας, εντείνοντας την πίεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει των επικείμενων εκλογών”.

Η ιστοσελίδα αναφέρθηκε τόσο στη συνέντευξη Τύπου του Γ. Γεραπετρίτη και την άφιξη εμπειρογνωμόνων στη χώρα, αλλά και στην αποστολή της Επιτροπής LIBE, και τις προειδοποιήσεις της ότι η χώρα αντιμετωπίζει “πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα