Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Οι εγκλωβισμένοι σε ελληνικό έδαφος

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Οι εγκλωβισμένοι σε ελληνικό έδαφος

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δίνουν φωνή στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα

Δεκαπέντε μήνες μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, χιλιάδες πρόσφυγες ζουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Άνθρωποι που διέφυγαν από τον τόπο τους και ήρθαν στην Ευρώπη για να βρουν ασφάλεια. Ένιωσαν ότι φεύγουν από την κόλαση αλλά τώρα, εδώ, είναι αναγκασμένοι να βιώνουν καθημερινά μια αναμονή-μαρτύριο χωρίς τέλος.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20/6), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δίνουν φωνή σε όλους «αυτούς που περιμένουν».  Άνθρωποι όπως ο Οσάμα, ο οποίος ζει εδώ και έναν χρόνο περίπου στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο. Καθισμένος έξω από την κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μυτιλήνη, ξεσπά: «Μου λένε να περιμένω. Ένα μήνα, δύο μήνες, τρεις μήνες, έντεκα μήνες! Μέχρι πότε;»

Δείτε την ιστορία του Οσάμα:

Η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν δίπλα στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, φροντίδα ψυχικής υγείας και ανθρωπιστική υποστήριξη, καταγράφοντας παράλληλα την πολύ δύσκολη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για τους ανθρώπους αυτούς.

Αυτή τη στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται σε 20 σημεία σε όλη τη χώρα σε Λέσβο, Σάμο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ριτσώνα, Μαλακάσα, Λαύριο και Θερμοπύλες, έχοντας δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, 3 Κέντρα Φροντίδας Ημέρας, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν κινητές ιατρικές μονάδες για την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας.

Tο 2016, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν περισσότερες από 72.000 συνεδρίες, εκ των οποίων περισσότερες από 8.000 συνεδρίες ψυχικής υγείας, 3.000 συνεδρίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και 61.000 ιατρικές συνεδρίες.

Τον Μάρτιο του 2017, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσίευσαν την αναφορά “Ένας χρόνος από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: αμφισβητώντας τα «εναλλακτικά στοιχεία» της ΕΕ” προκειμένου να παρουσιάσουν το ανθρωπιστικό κόστος της πολιτικής που ακολουθείται για τους ανθρώπους που παγιδεύονται, επαναπροωθούνται, και εξαναγκάζονται να ακολουθήσουν ακόμα πιο επικίνδυνες διαδρομές προς την πολυπόθητη ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Εκδήλωση «ΜΑΖΙ» στην Αθήνα, Τετάρτη 21 Ιουνίου

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και άλλες δεκατέσσερις οργανώσεις, καλούν Αθηναίους, πρόσφυγες και μετανάστες «ΜΑΖΙ», σε μία ανοιχτή συζήτηση για τη ζωή τους στην Ελλάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Η εκδήλωση «ΜΑΖΙ» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου στις 18.30 στο Καφέ του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12, Αθήνα).

Από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα θα μιλήσει η Sara Al Khateeb, πρόσφυγας από τη Σύρια, υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στο Κέντρο Ημέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα. Η εκδήλωση θα κλείσει με προβολή φωτογραφιών και βίντεο από την δράση των οργανώσεων κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, καθώς και με παραδοσιακή μουσική από προσφυγικές κοινότητες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

SHARE:

24Media Network