Πανελλήνιες 2022: Αυτός είναι ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια

Πανελλήνιες 2022: Αυτός είναι ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια
Πανελλήνιες Εξετάσεις EUROKINISSI

Σε 68.394 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες μέσω των Πανελληνίων 2022.

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών ως εξής:

  • Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
  • Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).
  • Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

Πανελλήνιες 2022 – Τα δεδομένα σχετικά με τους εισακτέους

Από το 2000 μέχρι και σήμερα οι αριθμός των εισακτέων υπόκειται σε μεταβολές, με την φετινή χρονιά να έχει το 2ο χαμηλότερο αριθμό εισακτέων φοιτητών από το 2014.

Από την άλλη πλευρά, στις Πανελλήνιες 2022 ο αριθμός των υποψηφίων δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τα δεδομένα το 2021 ο αριθμός των υποψηφίων ήταν υψηλότερος από ποτέ με 105.420 μαθητές να εξετάζονται για μια θέση στη σχολή της αρεσκείας τους.

Την προηγούμενη χρονιά (2021) περίπου το 1/4 των υποψηφίων έμεινε εκτός μιας και το ποσοστό κάλυψης των θέσεων ανήλθε στο ~74%.

Πανελλήνιες 2022 – Το πρόγραμμα και οι ημερομηνίες των Γενικών Λυκείων

Οι εξεταζόμενοι των Γενικών Λυκείων ξεκινούν με το μάθημα “Νεολληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία”, το γνωστό σε όλους μας και ως “Έκθεση” την Παρασκευή 3/6/2022.

Τη Δευτέρα (6/6/2022) οι εξεταζόμενοι θα δοκιμαστούν σε “Αρχαία”, “Μαθηματικά” και “Βιολογία”.

Η επόμενη και 3η κατά σειρά ημερομηνία εξέτασης στις Πανελλήνιες 2022 είναι η Τετάρτη (8/6/2022) με τα μαθήματα “Λατινικά”, “Χημεία” και “Πληροφορική”.

Τελευταία ημερομηνία στο πρόγραμμα των Πανελληνίων 2022 είναι η Παρασκευή (10/6/2022) με τα μαθήματα “Ιστορία”, “Φυσική” και “Οικονομία”.

Πανελλήνιες 2022 – Το πρόγραμμα εξετάσεων των ΕΠΑΛ:

Οι Πανελλήνιες 2022 είναι στο NEWS 24/7

Ειδήσεις, ενημερώσεις και όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Πανελλήνιες 2022 είναι στο www.news247.gr! Το πρόγραμμα και οι ημερομηνίες των εξετάσεων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος, πως γίνεται ο υπολογισμός των μορίων και όλα τα σχετικά με τις Πανελλήνιες 2022 με την εγκυρότητα του NEWS 24/7!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα