Παπανικολάου: Δεν πρέπει να γίνουμε Λομβαρδία, η Δευτέρα είναι κρίσιμη

Παπανικολάου: Δεν πρέπει να γίνουμε Λομβαρδία, η Δευτέρα είναι κρίσιμη
Στιγμιότυπο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Eurokinissi

Ο νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου εκπέμπει SOS για την κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας και εξηγεί το γιατί.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) Παναγιώτης Παπανικολάου είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε σύγκρουση με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις διαπιστώνοντας ότι το δημόσιο σύστημα υγείας απαξιώνεται και διαλύεται τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο γνωστός Νευροχειρουργός, με δήλωση του στο Νews 24/7, κρούει για ακόμη μία φορά των κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα εστιάζοντας κυρίως στις ΜΕΘ και στην υγεία των επαγγελματιών του χώρου.

Είναι πολύ σοβαρό θέμα το αν νοσούν ή όχι οι υγειονομικοί. Αυτήν την ώρα νοσούν επισήμως 50 σ’ όλη τη χώρα. Εχουν τεθεί εκτός μάχης. Τι θα γίνει αν ο αριθμός αυτός μεγαλώσει; Δεν δίνονται μέσα προστασίας στο προσωπικό, αυτό είναι γεγονός. Στο Σεισμανόγλειο και στον Αγιο Σάββα δόθηκαν μάσκες σχεδόν ψεύτικες, σαν αποκριάτικες. Πολλοί διοικητές νοσοκομείων κοροϊδεύουν τον κόσμο, να το πω απλά. Πρέπει να αγοραστούν μάσκες και μέσα προστασίας για το προσωπικό” τονίζει αρχικά.

Αναφορικά με τις ΜΕΘ είναι επίσης σαφής: “Να σας δώσω πρώτα το ιστορικό. Το 2011 υπήρχαν στην Ελλάδα 680 κρεβάτια στο ΜΕΘ. Στο τέλος του 2015 αυτά τα κρεβάτια είχαν μειωθεί στα 480. Τελικά σήμερα είναι 567. Με τις τελευταίες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση μέσα στο πανικό της έχουν ελαφρώς αυξηθεί, ίσως κατά 40 κλίνες, αλλά ακόμα η αναλογία κρεβατιών ΜΕΘ/100.000 κατοίκους είναι μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Τα κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι περίπου 3500. Καταλαβαίνετε τη διαφορά”.

Ο κ. Παπανικολάου εξηγεί επίσης γιατί θεωρεί την προσεχή Δευτέρα κρίσιμη για την εξάπλωση ή όχι του ιού: “Δύο αριθμοί παίζουν ουσιαστικό ρόλο αυτήν περίοδο. Αυτός των διασωληνωμένων και αυτός των υγειονομικών που νοσούν και τίθενται εκτός μάχης. Η προσεχής Δευτέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί αναμένεται να εξελιχθούν τα συμπτώματα στα τελευταία κρούσματα που προέκυψαν πριν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα”.

Και συμπληρώνει: “Δεν πρέπει να γίνουμε σε καμία περίπτωση Λομβαρδία. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να εφαρμοστεί το Μοντέλο 1, αυτό δηλαδή που εφαρμόζεται σε Κίνα, Νότιο Κορέα κτλ. Υποχρεωτικά τεστ σε τυχαία επιλογή στο δρόμο, δωρεάν από τις υπηρεσίες του κράτους. Δεν έχει κανένα νόημα αυτό που κάνουμε, την προαιρετική δηλαδή διενέργεια του τεστ στον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό”.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπανανικολάου μας τόνισε το εξής: “Πήγαμε στο Υπουργείο χθες και απαιτήσαμε συνάντηση. Και δεν μας δέχθηκαν υπό το πρόσχημα του κορονοϊού. Ζητάμε εδώ και πολύ καιρό συνάντηση για να καταθέσουμε επισήμως τις προτάσεις μας αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν να μας ακούσουν. Μέσα στο χάος, έχουν προσληφθεί κάποιοι γιατροί, δεν ξέρουμε πόσοι. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου πάντως, στις 2000 θέσεις που άνοιξαν με τις τελευταίες εξαγγελίες, θέσεις γιατρών δεν υπήρχαν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα