Νοσοκομείο Νίκαιας: Περιστατικό με 6 έφηβους μετανάστες με ψώρα

Νοσοκομείο Νίκαιας: Περιστατικό με 6 έφηβους μετανάστες με ψώρα

Για προληπτικούς λόγους το τμήμα θα δέχεται περιορισμένα περιστατικά για δύο μέρες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η θεραπεία των αλλοδαπών.

Στο παιδιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας μεταφέρθηκαν 6 έφηβοι αλλοδαποί κρατούμενοι, Πακιστανικής καταγωγής, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από ψώρα. Λόγω της μεταδοτικότητας της νόσου, τμήμα του νοσοκομείο δεν θα δέχεται περιστατικά για δύο μέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική θεραπεία. Οι 6 έφηβοι κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα προκειμένου να απελαθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα ψώρας δεν είναι σπάνια ειδικά στα hotspot όπου συγκεντρώνονται μετανάστες και πάντα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται.

Η ψώρα είναι μια μεταδοτική νόσος του δέρματος με κύριο χαρακτηριστικό τη φαγούρα. Προκαλείται από ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές παράσιτο που ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου, το άκαρι της ψώρας. Το συγκεκριμένο παράσιτο ζει μόνο στο ανθρώπινο δέρμα. Τα ακάρεα φωλιάζουν στο δέρμα και αναπτύσσονται κυρίως στα χέρια, τα πόδια, τα δάκτυλα, τους αγκώνες, την περιοχή γύρω από τις μασχάλες και πάνω από τα γεννητικά όργανα.

Η μετάδοση της ψώρας από το δέρμα του μολυσμένου ανθρώπου στο δέρμα του υγιούς γίνεται εύκολα με άμεση επαφή, αρκεί π.χ. δύο άτομα να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι. Όσο πιο στενή και παρατεταμένη είναι αυτή η επαφή, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα μόλυνσης. Αντίθετα, κατά την στιγμιαία επαφή όπως για παράδειγμα με την χειραψία, είναι εξαιρετικά απίθανη η μετάδοση. Το ενδεχόμενο μετάδοσης της ψώρας έμμεσα, δηλαδή από κλινοσκεπάσματα και γενικά από είδη ρουχισμού, όπως επίσης από καλύμματα των επίπλων, μοκέτες, χαλιά, υφίσταται, είναι όμως σπανιότερη λόγω βραχέως χρόνου επιβίωσης του ακάρεος μακριά από την ανθρώπινη επιδερμίδα.

Ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σχολαστικός στην εφαρμογή των οδηγιών. Μαζί με τον ασθενή θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία και όλα τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και άτομα που μοιράστηκαν το ίδιο κρεβάτι ή είχαν σεξουαλική ή παρατεταμένη σωματική επαφή με τον ασθενή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα