Πέθανε η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη

Πέθανε η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη
Facebook / Sophia Kokosalaki (Official)

Το 2002 της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έντυσε μερικές από τις πιο γνωστές σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Κριστίνα Ρίτσι και η Κέιτ Χάντσον.

Πέθανε σε ηλικία 47 ετών η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αρχικά, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε το 1998. Ενδιάμεσα είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό «Γυναίκα» σε θέματα μόδας, ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν καταστήματα μόδας της Ελλάδας.

Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες. Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE, και την ίδια χρονιά της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.Το 2004 κέρδισε το βραβείο New Generation Designer.

Τα ρούχα της έχουν χαρακτηριστεί από τον διεθνή Τύπο ως βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονη στοιχεία που διατηρούν ταυτόχρονα ένα διαχρονικό στιλ αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας.

Το 2015 σχεδίασε τις στολές του πληρώματος της Aegean. Τα σχέδια των στολών συνδυάζουν την ελληνικότητα που προάγει η Aegean, καθώς και την αγάπη της σχεδιάστριας για την Ελλάδα, που αποτελούσε σημείο αναφοράς για την ίδια σε κάθε της δημιουργία.

H Σοφία Κοκοσαλάκη έντυσε μερικές από τις πιο γνωστές σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Κριστίνα Ρίτσι, η Κέιτ Χάντσον, η Νταϊάν Κρούγκερ, η Κάμερον Ντίαζ, η Τίλντα Σουίντον και πολλές άλλες.

Εικόνες από την προετοιμασία για την Ολυμπιάδα του 2004, στις οποίες φαίνονται τα κοστούμια της Σ. Κοκοσαλάκη:

Το μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της 47χρονης γνωστής σχεδιάστριας μόδας, Σοφίας Κοκοσαλάκη:

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό όταν φεύγει από τη ζωή ένας νέος άνθρωπος, ένα δημιουργικό πνεύμα, μια γυναίκα δυναμική, αυτοδημιούργητη, που για μια εικοσαετία πρωταγωνίστησε στον σκληρό και ανταγωνιστικό χώρο της διεθνούς μόδας. Η Σοφία Κοκοσαλάκη εμπνεύστηκε από την Κρήτη που λάτρευε, από τον ενδυματολογικό θησαυρό της αρχαιοελληνικής και λαϊκής παράδοσης. Μετουσίωσε αυτές τις επιρροές σε σύγχρονες δημιουργίες, ρούχα με πτυχώσεις και κοσμήματα, ως γλυπτά που δανείστηκαν στοιχεία της αρχαίας μικρογλυπτικής. Η Σοφία κατέκτησε τον κόσμο της μόδας, προβάλλοντας την Ελλάδα και τον διαχρονικό πολιτισμό της. Η συμβολή της, με τον σχεδιασμό των κουστουμιών, στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, υπήρξε καθοριστική για την παγκόσμια απήχησή τους. Το ταλέντο και η ακτινοβολία της Σοφίας Κοκοσαλάκη τίμησαν την ελληνική δημιουργία διεθνώς. Η απουσία της θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της».



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα