Πλημμύρες στη Μάνδρα: Σήμερα η εισαγγελική αγόρευση επί της ενοχής

Πλημμύρες στη Μάνδρα: Σήμερα η εισαγγελική αγόρευση επί της ενοχής
Αεροφωτογραφία από την Μάνδρα Αττικής μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή Eurokinissi

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας πρόκειται να προχωρήσει σήμερα στην εισήγησης της επί της ενοχής ή μη των 21 κατηγορουμένων για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017.

Για την ποινική μεταχείριση των 21 κατηγορούμενων σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων ετών, που άφησε πίσω της 25 νεκρούς συμπολίτες μας, πρόκειται να εισηγηθεί η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται εκτός απροόπτου, να ξεκινήσει με την εισαγγελική λειτουργό να αγορεύει επί της ενοχής ή μη των 21 ατόμων που κάθονται στο εδώλιο και στα οποία έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες που συγκλόνισαν την περιοχή της Μάνδρας το 2017. Κατά πόσο δηλαδή οι αρμόδιοι αξιωματούχοι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι ευθύνονται ή όχι για όσα έλαβαν χώρα πριν τέσσερα χρόνια, μέσω ενεργειών ή παραλείψεών τους.

Σύμφωνα με την κατηγορία, κατά περίσταση οι 21 κατηγορούμενοι βαρύνονται με τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, της σωματικής βλάβης εξ αμελείας, της πλημμύρας εξ αμελείας και της παράβασης καθήκοντος.

Πάντως, οι ίδιοι κατά την ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε και συγκεκριμένα στο στάδιο των απολογιών αρνήθηκαν κάθε κατηγορία, υποστηρίζοντας πως δεν είχαν καμία ευθύνη για τη φονική καταστροφή. Χαρακτηριστικά η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, που απολογήθηκε πρώτη, είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί λέγοντας: ««Αυτές οι τραγωδίες δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση Ουδέποτε ήθελα να αντιλέξω για όσους θεώρησαν ότι η Δούρου φταίει για την απώλεια τόσων ζωών.

Ακόμα και όταν ο προκάτοχος μου έβγαινε και έλεγε «έτοιμη ήταν η μελέτη, στο συρτάρι της την άφησα”. Μου έλεγαν τότε «Βγες και πες πως η μελέτη ήταν έτοιμη στα τέλη 2016». Εγώ έλεγα τότε πως δεν μπορώ να βγω να το πω όσο υπάρχουν αγνοούμενοι. Σεβάστηκα τη διαδικασία».

Η εισαγγελική λειτουργός ανέλυσε το σκεπτικό της πρότασης της, εξηγώντας ότι το έργο εκτροπής Αγίας Αικατερίνης – Σούρες χαρακτηρίστηκε πρώτης προτεραιότητας και άρα «εκ της ιδιότητάς της γνώριζε τη σημασία του». Παρά το ότι λοιπόν η πρώην περιφερειάρχης είχε τη σχετική ενημέρωση «δεν έλαβε υπόψη τον κατάλογο προτεραιόποιησης και όταν ερωτήθηκε αν κάποιο από τα έργα προχώρησε δεν ήξερε να απαντήσει».

Ως προς τους ισχυρισμούς της Ρένας Δούρου κατά την απολογία της ενώπιον του δικαστηρίου, η εισαγγελέας είπε: «η κατηγορούμενη αναφέρεται σε αντιπλημμυρικά έργα πριν από την εκλογή της και μάλιστα έκανε κριτική στον προκάτοχο της για το θέμα αυτό. Κατά τις δηλώσεις της ένα σχέδιο τέτοιο αντιπλημμυρικό θα μπορούσε να εκπονηθεί σε έξι μήνες. Σε τηλεοπτική συνέντευξη ρίχνει ευθύνη σε περιφερειάρχη Βορείου Ελλάδος για πλημύρες με έναν νεκρό».

Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, οι εισαγγελικές αρχές είχαν διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. «Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας» αναφερόταν στην εισαγγελική διάταξη.

Μάλιστα, το φαινόμενο χαρακτηρίστηκε ως «θεομηνία», ωστόσο κάτι τέτοιο όπως είχε επισημανθεί «δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα