Ποιοι γιορτάζουν την Τετάρτη 27 Μαΐου

Ποιοι γιορτάζουν την Τετάρτη 27 Μαΐου
Εκκλησία στην Αθήνα ASSOCIATED PRESS

Ποια ονόματα περιλαμβάνει το σημερινό εορτολόγιο.

Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Αλύπιος, Αλυπία και Θεράπων.

Ο Άγιος Αλύπιος

Ο Άγιος Αλύπιος και ο Μάρτυς Αλύπιος Αλύπιος, όνομα που δεν απαντάται σε πολλά εκκλησιαστικά κείμενα. Μετά από αναζήτηση στα λεξικά (στα λήμματα της λέξης Αλύπιος) φαίνεται ότι αυτό πρωτοεμφανίστηκε το 2ο αιώνα μέχρι τον 6ο αιώνα. Μεταξύ αυτών που έφεραν το όνομα, ήταν ένας μάρτυς αγνώστων στοιχείων, ένας όσιος ασκητής αγιασθείς, δύο Αρχιερείς, ένας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ένας Επίσκοπος Καισαρείας, ένας Ιερέας, δύο εθνικοί και ένας Χριστιανός περιπεσών σε ασωτεία και μεταμεληθείς, διά βίου φίλος και μαθητής του ιερού Αυγουστίνου. Ο Οσιομάρτυς ή μάρτυς ή νεομάρτυς Αλύπιος εμφανίζεται στα εορτολόγια και εορτάζει την 27 Μαϊου, μαζί με τον Άγιο Μάρτυρα και Ομολογητή Ιωάννη το Ρώσο από το Προκόπι της Καππαδοκίας. Το Συναξάρι αναφέρει απλώς για αυτόν ότι «λίθῳ τήν κεφαλήν συντριβεὶς τελειοῦται» και τίποτα άλλο.

Ο Όσιος Θεράπων

Ο Όσιος Θεράπων, κατά κόσμον Θεόδωρος, γεννήθηκε το 1337 μ.Χ. στην πόλη Βολοκολάμσκ από την ευσεβή οικογένεια Ποσκόχιν. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου και από την παιδική ηλικία εξεδήλωσε την κλίση και την αγάπη του προς τον μοναχικό βίο. Γι’ αυτό εκάρη μοναχός και εγκαταστάθηκε βόρεια της Λευκής Λίμνης μαζί με τον Όσιο Κύριλλο (τιμάται 9 Ιουνίου), όπου ασκήτεψε ως ερημίτης ασκούμενος στη σιωπή. Η αγιότητα του βίου του προσείλκυσε γύρω του μαθητές που οργάνωσαν ένα μοναστήρι, το οποίο αργότερα έλαβε το όνομα του Οσίου.

Το 1398 μ.Χ. ο Όσιος ανοικοδόμησε μία ξύλινη εκκλησία αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου, ενώ οι μοναχοί τον βοηθούσαν στο έργο αυτό και ασχολούνταν παράλληλα με την αντιγραφή εκκλησιαστικών βιβλίων. Αργότερα, περί το 1500 μ.Χ., στον τόπο αυτό κτίσθηκε πέτρινος ναός φημισμένος για τις αγιογραφίες του, έργα του αγιογράφου Διονυσίου και των υιών του Βλαδιμήρου και Θεοδώρου.

Ο Όσιος από ταπείνωση παραιτήθηκε από την θέση του ηγουμένου της μονής, εμπιστεύθηκε την πνευματική καθοδήγησή του σε έναν από τους πατέρες αυτής και επέστρεψε στον πνευματικό σύμβουλό του, Όσιο Κύριλλο. Το 1408 μ.Χ. ο πρίγκιπας Ανδρέας Δημητρίεβιτς ζήτησε από τον Όσιο Θεράποντα να ιδρύσει ένα νέο μοναστήρι στην πόλη Μοζάισκ. Εκεί, στο λόφο Λούσχο, ο Όσιος ανήγειρε τη νέα μονή και έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου από τον Μητροπολίτη Μόσχας Φώτιο (τιμάται 2 Ιουλίου και 27 Μαΐου).

Εδώ ο Όσιος ασκήτεψε για δέκα οκτώ χρόνια και κοιμήθηκε με ειρήνη το 1426 μ.Χ. Το ιερό λείψανό του ενταφιάσθηκε στο βόρειο κλίτος του ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου και βρέθηκε το 1514 μ.Χ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version