Πολυτεχνείο: “Αστακός” η Αθήνα με 5.000 αστυνομικούς – Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του μετρό

Πολυτεχνείο: “Αστακός” η Αθήνα με 5.000 αστυνομικούς – Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του μετρό
Εορτασμός της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Eurokinissi

Στις 16:00 της Κυριακής η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας με επίκεντρο την περιοχή των Εξαρχείων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στη Θεσσαλονίκη.

Κορυφώνονται σε λίγες ώρες οι φετινές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την 46η επέτειο είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 της Κυριακής, με 5.000 αστυνομικούς να είναι επί ποδός στην Αθήνα, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια που θα αμαυρώσουν τις εκδηλώσεις μνήμης.

Σε ισχύ βρίσκονται, επίσης, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενώ σταθμοί του μετρό θα κλείσουν. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα εφαρμοστούν και στη Θεσσαλονίκη.

Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή 5.000 αστυνομικών, drones και ελικόπτερου.

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων. Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες.

Για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των δέκα, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται, ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές στου αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

«Η αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτίρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», τονίζουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στο μεταξύ, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου», στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι την πλατεία Κάνιγγος.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι σε ισχύ σήμερα και θα τεθούν ξανά σε εφαρμογή από τις 12:00 της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς έως και αύριο Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Κλειστοί σταθμοί του μετρό

Κλειστοί θα είναι αύριο, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30. Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Επί ποδός η αστυνομία και στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και σε άλλα κομβικά σημεία της, απ’ όπου θα διέλθουν οι καθιερωμένες πορείες, ενώ drones θα πετούν στον ουρανό μεταφέροντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. που θα βρίσκεται στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων ο πρώτος θα είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων και ο δεύτερος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από την τροχαία αποφασίστηκαν μέτρα απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης των οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και η εφαρμογή τους έχει ξεκινήσει από το πρωί του Σαββάτου. Τα μέτρα αυτά θα λάβουν από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής την μορφή απαγόρευσης κυκλοφορίας στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στην κατεύθυνση εφαρμογής των τροχονομικών μέτρων θα υπάρξει συμβολή και από τη Δημοτική Αστυνομία. Οι υπάλληλοι καθαριότητας του κεντρικού Δήμου, θα απομακρύνουν τους κάδους απορριμμάτων από τους δρόμους που θα περάσουν οι πορείες και θα βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να επέμβουν εάν χρειαστεί μετά το πέρας των καθιερωμένων πορειών το βράδυ της Κυριακής. Στην απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων από το πανεπιστημιακό “κάμπους” προχωρούν και υπάλληλοι του ΑΠΘ ενώ ανάλογη μέριμνα καλούνται να λάβουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν σταθμεύσει τα οχήματά τους εντός του Ιδρύματος.

Στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων βρίσκεται η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, απ’ όπου θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Κυριακής οι πορείες, με τις οποίες κορυφώνεται κάθε χρόνο ο εορτασμός, και σ αυτές θα συμμετάσχουν φοιτητές, νεολαίοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, κομμάτων, πολιτικών κινήσεων και απλοί πολίτες.

Στο μεταξύ, τα μέτρα που ανακοίνωσε η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στους οδικούς άξονες Εθνικής Αμύνης (από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου), Εγνατία (από την 3ης Σεπτεμβρίου έως την οδό Εθν. Αμύνης), Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της), Αρμενοπούλου (από την οδό Δημ. Γούναρη μέχρι την Εθν. Αμύνης) και Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία έως την 3ης Σεπτεμβρίου).

Επιπλέον, από τις 06:00 της Κυριακής, ανάλογη απαγόρευση θα ισχύσει στους παρακάτω δρόμους: Εγνατία (στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης), Αγίου Δημητρίου (από την οδό Λάζου Εξάρχου μέχρι την 3ης Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη), Εθνικής Αμύνης (από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού Πύργου), την 3ης Σεπτεμβρίου (από την οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι την οδό Γρ. Λαμπράκη), Καρόλου Ντηλ (στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Βασ. Ηρακλείου), Βασ. Ηρακλείου (από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρόλου Ντηλ), Κ. Καραμανλή (από 3ης Σεπτεμβρίου μέχρι Καυταντζόγλου), Ελ. Βενιζέλου (από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Ερμού) και Ολυμπιάδος (από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι την οδό Κασσάνδρου).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τροχαίας, από τις 2.30 μετά το μεσημέρι της Κυριακής, σταδιακά κι ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, θα υπάρξουν διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας στους εξής οδικούς άξονες: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, στις Πλατείες Δημοκρατίας και ΧΑΝΘ, Καρόλου Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, 3ης Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή, κι όπου αλλού απαιτηθεί.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς, από τους οποίους -όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση της τροχαίας- ζητείται η κατανόηση και η συνεργασία τους.

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον εορτασμό της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τη μεγάλη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ μέσα από τη Live blog πλατφόρμα του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version