Πορείες διαμαρτυρίας στη Λέσβο με ένταση και μία προσαγωγή

Πορείες διαμαρτυρίας στη Λέσβο με ένταση και μία προσαγωγή

Σε εγρήγορση εθελοντές και αλληλέγγυοι στο νησί της Λέσβου. Κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και την μετατροπή της Μόριας σε κέντρο κράτησης. Ποιο το φυλλάδιο που διανέμουν σε μετανάστες/πρόσφυγες οι αστυνομικές Αρχές. Πορείες διαμαρτυρίας και το Σάββατο (Pics + Vids)

Με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών και αλληλέγγυων ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία που οργανώθηκε το μεσημέρι στο κέντρο κράτησης της Μόριας στη Μυτιλήνη, με αίτημα ν' ανοίξουν τα σύνορα για τους πάνω από 1.000 πρόσφυγες/μετανάστες που τελούν υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης ή περιορισμού ελευθερίας. Οι περίπου 200 συγκεντρωμένου διαμαρτυρήθηκαν κατά της παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά της παραβίασης συνθήκης της Γενεύης, μετά τις νέες αποφάσεις μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σύμφωνα με πηγές του NEWS 247, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, ενώ οι Αρχές προσήγαγαν μέλος του χωριού "Όλοι μαζί", της αυτοργανωμένης δομής του Πλατάνου, στη Σκάλα Συκαμιάς.

Όπως σημειώνει ο Σύριος εθελοντής τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο νησί τη Λέσβου, Rafat Alhamoud, "η προσαγωγή έγινε, καθότι ο νεαρός εθελοντής έγραψε με σπρέι σε κλούβα της αστυνομίας: Σταματήστε την απέλαση τώρα (Stop Deportation Now)".

Πορείες διαμαρτυρίας στη Λέσβο με ένταση και μία προσαγωγή
Πορείες διαμαρτυρίας στη Λέσβο με ένταση και μία προσαγωγή

Την ίδια στιγμή, χάος επικρατεί από τις 20 Μαρτίου και μετά, ημερομηνία υπογραφής της νέας συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται και επίσημα μετανάστες στα εδάφη της με τη διαδικασία της επανεισδοχής από τις 4 Απριλίου. Πιο συγκεκριμένα, στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπεται ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου.

Πηγές του NEWS 247 αναφέρουν ότι 1.148 είναι οι πρόσφυγες ή και μετανάστες που διαμένουν στο κέντρο κράτησης Μόριας στη Λέσβο, 1.267 στη Χίο και μόλις 96 στη Σάμο. "Προς το παρόν, κανείς δεν έχει επιστραφεί στην Τουρκία", ενημερώνουν.

Το φυλλάδιο μάλιστα που πλέον διανέμουν οι αστυνομικές Αρχές σε όσους φτάνουν στο νησί, προκειμένου να γνωρίζουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, είναι το παρακάτω:

Πορείες διαμαρτυρίας στη Λέσβο με ένταση και μία προσαγωγή

Πάντως και το Σάββατο, οι εθελοντές της Λέσβου οργανώνουν ακόμη μία πορεία διαμαρτυρίας στις 11.00 το πρωί, καθώς όπως αναφέρουν, οι υπάρχουσες δομές αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν στο νησί ως απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση, πλέον κινδυνεύουν. "Διαδηλώνουμε για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και να γνωστοποιήσουμε ότι είμαστε ακόμα εδώ, παρά τους νέους περιορισμούς που ποινικοποιούν τις ομάδες και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που βοηθούν τους πρόσφυγες", αναφέρουν στο κάλεσμά τους. Η πορεία θα λάβει χώρα από το λιμάνι προς το υπουργείο, μέσω της Ερμού και μετά η πορεία θα επιστρέψει στην πλατεία Σαπφούς.

Τη ίδια στιγμή, όπως μας ενημερώνουν από την Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου της Αθήνας, εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας και νομικά πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως "Ηρακλής", ενώ Παρίσι και Βερολίνο έχουν υποσχεθεί να στείλουν 600 αστυνομικούς και ειδικούς σε θέματα ασύλου. "Μέχρι στιγμής, δεν έχει κάτι συγκεκριμένο προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σε αναμονή για το προσωπικό, μεταφραστές, δικηγόρους, αξιωματικούς της αστυνομίας. Η Ευρώπη υποσχέθηκε ότι θα είμαστε σύντομα σε θέση να επεξεργαζόμαστε γρήγορα τις αιτήσεις για άσυλο", εξηγούν από την αρμόδια υπηρεσία.

Χωρίς στήριξη από τις ΜΚΟ το κέντρο κράτησης σε Λέσβο και Σάμο

Στο μεταξύ, με επίσημη ανακοίνωσή τους οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα" αποχώρησαν από την περασμένη Κυριακή από τα hotspots σε Λέσβο και Σάμο, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση τους στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Σε επίσημη ανακοίνωσή τους, οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι διακόπτουν δραστηριότητες, όπως η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα κράτησης και τη λειτουργία ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους. Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει τις δραστηριότητες διάσωσης και της επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όπως και το πρόγραμμα παροχής ψυχολογικών πρώτων βοηθειών για τους επιζώντες των ναυαγίων στη Λέρο και το Αγαθονήσι.

Όπως, προσθέτουν στην ανακοίνωση τους, θα συνεχίσουν να λειτουργούν στη Λέσβο το διαμετακομιστικό κέντρο στον Μανταμάδο, όπου προσφέρονται στους νεοαφιχθέντες πρώτες βοήθειες, ενώ θα συνεχιστούν και οι δράσεις θαλάσσιας διάσωσης στις βόρειες ακτές του νησιού και τις κινητές ιατρικές μονάδες για όσους βρίσκονται έξω από τα hotspots.

Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στην Ελλάδα Μαριέττα Προβοπούλου "Εμείς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με τις κινητές μονάδες μας μετά την άφιξη στο νησί σε περιπτώσεις προσφύγων που θα βρίσκονται έξω από το κέντρο της Μόριας. Επίσης, διερευνούμε την πιθανότητα να υποστηρίξουμε τα τοπικά νοσοκομεία σε περιπτώσεις σοβαρών παραπομπών προσφύγων σε αυτά από τη Μόρια".

Η αποχώρηση των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" από τα hotspots γίνεται εξαιτίας της διαφωνίας της οργάνωσης με τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, με τις οποίες "επισημοποιείται ένα σύστημα που θέτει σε κίνδυνο το άσυλο και σε πλήρη περιφρόνηση την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αναγκών. Αρνούμαστε να σχετιστούμε με αυτό τον κυνικό μηχανισμό", παρατηρεί η κ. Προβοπούλου.

Απίστευτες εικόνες αισχροκέρδειας σαρώνουν το διαδίκτυο

Στο μεταξύ, δημοσιογράφοι από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, με αναρτήσεις και φωτογραφίες – ντοκουμέντο σε προσωπικά τους social media, αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα αισχροκέρδειας στο νησί της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα, έξω από το Κέντρο Κράτησης (πρώην Κέντρο Φιλοξενίας) στη Μόρια.

Συγκεντρωμένοι κρατούμενοι πρόσφυγες βρίσκονται από τη μία πλευρά του συρματοπλέγματος του Κέντρου, ενώ άνθρωποι με σακούλες απέξω τους προμηθεύουν με υπερτιμολογημένα προϊόντα.

Την καταγγελία κάνει ο Oscar Webb, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, ο οποίος γράφει στο twitter ότι δύο κουτάκια αναψυκτικού πωλούνται για 6 ευρώ κι ένα πακέτο τσιγάρα προς 7 ευρώ, σημειώνοντας βέβαια πως το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι "παρόντες στη δοσοληψία" είναι και αστυνομικοί.

Πάντως η επίσημη θέση της Αστυνομίας ως προς το απίστευτο αυτό περιστατικό, είναι ότι "η υπόθεση διερευνάται".

Τις φωτογραφίες και τα βίντεο εξασφάλισε για το NEWS 247 o εθελοντής Rafat Alhamoud

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μουζάλας: Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι δεν θα πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη

Όλο και πιο μόνη η Ελλάδα. ΟΗΕ και ΜΚΟ μένουν εκτός των Hotspots

SHARE: