Πως να απαλλαγείς από το άγχος της καθημερινότητας 

Πως να απαλλαγείς από το άγχος της καθημερινότητας 

Το άγχος είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για τα προβλήματα υγείας και οφείλεται στην έντονη καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής και τα μικροπράγματα που μας απασχολούν αλλά ποτέ δεν βρίσκουμε χρόνο να τακτοποιήσουμε . Διαβάστε με ποιους τρόπους μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό

Το άγχος είναι διαφορετικά μια κατάσταση που κατά πάσα πιθανότητα θα κληθείς να αντιμετωπίσεις σε κάποιο σημείο της ζωής σου, πιθανότατα να το κάνεις ήδη και αποτελεί διεθνώς ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης του φαινομένου, ωστόσο οι ολοένα αυξανόμενοι ρυθμοί ζωής και τα μικροπράγματα που μπορεί να κάνουν την καθημερινότητά να μοιάζει με εφιάλτη, κάνουν το έργο τους ακόμη πιο δύσκολο.

Η πλειοψηφία των ειδικών χαρακτηρίζει το άγχος ως μια φυσιολογική αντίδραση που συχνά προκύπτει όταν αντιλαμβανόμαστε μία κατάσταση ως απειλητική ή όταν αντιμετωπίζουμε ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό καθημερινών ευθυνών. Με τις έντονες απαιτήσεις στο σπίτι και τη δουλειά πολλοί άνθρωποι ζουν έντονο άγχος.

Κάπως έτσι, φτάνουμε στο σημείο να αγχωνόμαστε ακόμη και για το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας ή ακόμη και την πληρωμή των λογαριασμών, την αναμονή στις ουρές και τη μάχη να τα προλάβουμε όλα μέσα σε μια μέρα, αντί να αναζητήσουμε την εύκολη λύση.

Mελέτες έχουν δείξει ότι μακροχρόνια ενεργοποίηση των συμπτωμάτων του άγχους μπορεί να έχει επικίνδυνα, ακόμα και θανάσιμα αποτελέσματα στο σώμα μας. Όταν τα σημάδια του άγχους επιμένουν βρισκόμαστε σε ρίσκο για πολλά προβλήματα υγείας και τα οποία όμως δεν συνειδητοποιούμε. Ένα μεγάλο μέρος τους οφείλεται στο άγχος όπως:

Παχυσαρκία, Καρδιακές παθήσεις, Καρκίνος,Κατάθλιψη, Ανορεξία, Κατάχρηση ουσιών, Έλκος, Διαβήτης, Απώλεια μαλλιών και άλλα.

Επιπλέον το άγχος επηρεάζει την αναπαραγωγή, τη σεξουαλική συμπεριφορά και την ανάπτυξη. Εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε ιώσεις, κόπωση και μολύνσεις.

Προκαλεί προβλήματα στην πέψη και στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Η εξέλιξη στη σύγχρονη ιατρική κάλυψη και αντιμετώπιση είναι η συνειδητοποίηση ότι το άγχος συμβάλει στη δημιουργία και στην εξέλιξη πολλών από τις ασθένειες που προαναφέρθηκαν.

Εκτός από το σώμα το άγχος επηρεάζει και το πνεύμα. Ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζουν οι άνθρωποι που βιώνουν έντονο άγχος είναι η κατάθλιψη, ενώ συχνά εμφανίζουν ψυχοσωματικές ασθένειες, όπως κρίσεις πανικού, ταχυκαρδία, τρέμουλο και άλλα.

Για να μην αφήσουμε, λοιπόν το άγχος να κυριεύσει και στη συνέχει να καταστρέψει τη ζωή μας μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα, που προτείνουν οι ειδικοί, για να του επιβληθούμε.

1. Ψυχική ευελιξία: είναι σημαντικό να γνωρίζετε τί μπορεί να αλλάξει και τί όχι. Για το λόγο αυτό, πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε και να αλλάξετε. Αφιερώστε χρόνο και σκέψη πριν ενεργήσετε. Χωρίς άγχος, αναλύστε λογικά και ψύχραιμα τις καθημερινές καταστάσεις.

Βάλτε μικρούς ρεαλιστικούς στόχους που μπορείτε να κατακτήσετε εύκολα και χωρίς άγχος και θα σας γεμίσουν χαρά. Οι μεγάλοι και μακρινοί στόχοι πρέπει να χωρίζονται σε επί μέρους μικρότερα βήματα, ώστε να χαίρεστε διαρκώς του καρπούς των προσπαθειών σας.

2. Γελάστε! Το γέλιο είναι ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά. Τα αστεία, τα ανέκδοτα, μια ευχάριστη ταινία στην τηλεόραση, μια κωμωδία στον κινηματογράφο, τα κόμικς, αποτελούν έξυπνα και ευχάριστα διαλείμματα από τη σκληρή πραγματικότητα. Το χιούμορ είναι μια υψηλή νοητική λειτουργία που έχει μόνο το ανθρώπινο είδος και εκτονώνει το άγχος πολύ αποτελεσματικά. Μην φοβάστε να γελάσετε.

3. Αναπνεύστε! Πάρτε βαθιές και αργές εισπνοές. Αποφασίστε να αφιερώσετε στον εαυτό σας λίγα λεπτά κάθε μέρα για να υιοθετήσετε τη συνήθεια να παίρνετε βαθιές και αργές εισπνοές. Κρατήστε τον αέρα στα πνευμόνια σας, στη συνέχεια εκπνεύστε αργά από το στόμα. Διώξτε το άγχος και νιώστε πως σώμα και πνεύμα χαλαρώνουν πραγματικά.

4. Κάντε λάθη! Ναι, ακούγετε παράλογο, ωστόσο θυμηθείτε πως τα λάθη είναι ανθρώπινα και όλοι έχουμε δικαίωμα σ’ αυτά. Κανείς δεν είναι τέλειος και πρέπει απλά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σοφός δεν είναι όποιος δεν κάνει λάθη, αλλά αυτός που τα βλέπει και τα διορθώνει. Αν πάλι η ζημιά δεν διορθώνεται, πάλι μην αγχώνεστε, για ούτως ή άλλως δεν αλλάζει τίποτα!

5. Οργανωθείτε. Αντιμετωπίστε τα προβλήματα με προτεραιότητα και στη σειρά τους. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μαζί. Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα ένα-ένα, όχι όλα μαζί με μιας. Πρέπει να είστε ρεαλιστές: δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα. Προσπαθήστε να αφιερώσετε την ενέργειά σας σε πράγματα που αξίζουν.

Πόσες φορές δεν έχετε αγχωθεί με μικροπράγματα, όπως είναι οι προθεσμίες λογαριασμών; Ξεφορτωθείτε όλα τα αυτά που σας αγχώνουν, διευθετήστε τις οικονομικές σας υποχρεώσεις εύκολα και άμεσα με το app της Eurobank, ξεχάστε το τρέξιμο και την αναμονή στις ουρές, εξοικονομήστε χρόνο και δείτε με μια ματιά από το κινητό σας online τα υπόλοιπά σας, πραγματοποιήστε μεταφορές και πληρωμές εν κινήσει, στείλτε χρήματα σε φίλους σας χρησιμοποιώντας το email τους, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους ή ακόμα και το Facebook!.

6. Συζητήστε! Η συζήτηση διώχνει το άγχος και δίνει λύσεις, το πρόβλημα γίνεται μικρότερο όταν το μοιράζεστε με κάποιον άλλο. Ένας φίλος, ένας σύμβουλος, ένας συνεργάτης ή ένας συνάδελφος μπορεί και αυτός να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, ή να το βίωσε στο παρελθόν, ζητείστε τη συμβουλή του, μπορεί να φανεί σωτήρια.

7. Διαβάστε – ακούστε μουσική! Ένα καλό βιβλίο ή η αγαπημένη σας μουσική θα σας βοηθήσουν να διώξετε το άγχος. Ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό που σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχάσετε για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το αγαπημένο σας τραγούδι θα σας ταξιδέψει.

8. Γυμναστείτε! Η φυσική Άσκηση και καθαρός αέρας είναι καλοί σύμμαχοι. Η άσκηση και μάλιστα στο ύπαιθρο βοηθούν τόσο το σώμα, όσο και το πνεύμα. Κολύμπι, ποδήλατο, ποδόσφαιρο, χορός, και ό,τι άλλο σας αρέσει.

Αποβάλλετε λοιπόν το καθημερινό άγχος με τους παραπάνω απλούς και γρήγορους τρόπους. Η ζωή δε θέλει άγχος!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα