Πώς θα λειτουργήσουν από Δευτέρα ανοιχτές δομές πρόνοιας και χώροι εστίασης

Πώς θα λειτουργήσουν από Δευτέρα ανοιχτές δομές πρόνοιας και χώροι εστίασης
O Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

Από αύριο Δευτέρα επιτρέπεται επίσης η μετακίνηση από και προς όλα τα νησιά.

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα (25/05) οι ανοιχτές δομές πρόνοιας και οι χώροι εστίασης εξήγησε κατά την κυριακάτικη (24/05) ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός ανέφερε:

«Και αυτή η φάση του ανοίγματος με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εξελίσσεται ομαλά με τη συνεργασία Πολιτείας αλλά και των ίδιων των πολιτών. Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά και οι συστάσεις σε γενικές γραμμές τηρούνται. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, θα ζούμε με τον κορονοϊό για αρκετό καιρό, δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο και ημέρα με την ημέρα προσαρμοζόμαστε στη νέα καθημερινότητά μας.

Από αύριο Δευτέρα επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά ενώ ανοίγουν και οι χώροι εστίασης. Αύριο επίσης θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν από την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Όπως ήδη έχουμε πει η εμπειρία από το άνοιγμα Γυμνασίου και Λυκείου ήταν θετική ενώ αντίστοιχη είναι και η εμπειρία από άλλες χώρες.

Για τα επιδημιολογικά δεδομένα έχει μιλήσει αναλυτικά τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Τσιόδρας και οι αποφάσεις, όπως σε κάθε βήμα, λαμβάνονται ύστερα από εξαντλητικές διαβουλεύσεις με τους ειδικούς και ανάλυση των πραγματικών δεδομένων. Επαναλειτουργούν από αύριο Δευτέρα οι ανοιχτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα από αύριο να επαναλειτουργήσουν τα κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρίες, των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί για λόγους Δημόσιας Υγείας και περιορισμού της μετάδοσης του ιού σε ευπαθείς ομάδες.

Με εγκύκλιο της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου περιγράφονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών αυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των φιλοξενουμένων και του προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές που ορίζονται και οι οποίες συντάχθησαν μετά από σειρά συνεδριάσεων με την ειδική επιτροπή λοιμοξιολόγων, εστιάζουν σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή και μεταφορά ωφελούμενων, στην προσέλευση και οργάνωση των προγραμμάτων και στα μέτρα υγιεινής και προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος ορίζει μεταξύ άλλων την εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελούμενων στις δομές, μείωση της διάρκειας του ημερήσιου ωραρίου και δημιουργία μικρότερων τμημάτων, καθώς και τον περιορισμό των παρόντων ωφελουμένων στο 50% της δυναμικότητας των δομών, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να επιτευχθεί η εκ περιτροπής χρήση των χώρων.

Στην σχετική εγκύκλιο αναλύεται λεπτομερώς ο τρόπος λειτουργίας των παραπάνω δομών, προκειμένου να διασφαλίζεται η υγεία των φιλοξενουμένων σε αυτές.

Να θυμίσω επίσης μερικού βασικούς κανόνες για την εστίαση που ανοίγει αύριο. Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά 2 τετραγωνικά της συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας. Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου. Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο. Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών, σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 70 πόντους έως 1,70 μ. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα 6 άτομα, ενώ δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα. Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου.

Παρατάθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών

«Επιπλέον, τα μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού για τους διαμένοντες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε όλη την επικράτεια, καθώς και στις δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στην Ριτσώνα, την Μαλακάσα και το Κουτσόχερο Λάρισας, παρατάθηκαν μέχρι και τις 7 Ιουνίου».

«Όσον αφορά στα επιχειρησιακά ζητήματα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, «συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων εξωτερικού. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας 15 ακόμα πτήσεις, οι οποίες μετέφεραν περισσότερα από 1.310 άτομα. Όλα αυτά τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί, μέχρι στιγμής, ήταν αρνητικά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα