Πρόωρη Εκσπερμάτιση: Μιλώντας ανοιχτά για την πιο συνηθισμένη ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία

Πρόωρη Εκσπερμάτιση: Μιλώντας ανοιχτά για την πιο συνηθισμένη ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία

Ποια είναι η "Όχι μόνο μια στιγμή", η Διεθνής ενημερωτική εκστρατεία για την Πρόωρη Εκσπερμάτιση. Ενημερωθείτε για ένα θέμα "ταμπού"

Περίπου 1 στους 5 άνδρες, διεθνώς, δηλώνει πως έχει αντιμετωπίσει Πρόωρη Εκσπερμάτιση, ποσοστό μεγαλύτερο από όσους αντιμετωπίζουν Στυτική Δυσλειτουργία.

"Μην αισθάνεσαι ντροπή, σίγουρα δεν είσαι μόνος σου. Η πρόωρη εκσπερμάτιση επηρεάζει περίπου 1 στους 5 άνδρες διεθνώς".

"Μην απορρίπτεις και μην αρνείσαι το πρόβλημα σου, αλλά ανάλαβε δράση. Αξίζει σε σένα και τη σύντροφο σου μια καλύτερη σεξουαλική ζωή. Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να αντιμετωπιστεί".

"Μην αισθάνεσαι άβολα, μίλα στη σύντροφο σου για την πάθηση σου. Είναι ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μπορείς να βελτιώσεις σημαντικά τη ζωή και την ερωτική σου σχέση".

Αυτά είναι τα αποενοχοποιητικά μηνύματα που εκπέμπει στον άνδρα με πρόωρη εκσπερμάτιση, αλλά και στη σύντροφο του, η διεθνής ενημερωτική εκστρατεία " Not just a moment - Όχι μόνο μια στιγμή" που οργανώθηκε υπό την επιστημονική αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM), μια διεθνής ενημερωτική εκστρατεία, η οποία ξεκινά αυτό το μήνα.

Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση είναι μια περίπλοκη αλλά και πολύ συνηθισμένη ιατρική πάθηση για την οποία ευθύνονται διάφοροι παράγοντες και περιγράφεται ως σύντομος χρόνος εκσπερμάτισης, με χαμηλή ή ανύπαρκτη αίσθηση ελέγχου εκσπερμάτισης και με αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί ότι μόνο το 9% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα Πρόωρη Εκσπερμάτισης, μιλούν για αυτό και ζητούν βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Ποια είναι λοιπόν η εκστρατεία "Not just a moment- Όχι μόνο μια στιγμή":

-είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του κοινού, το οποίο θα υλοποιηθεί σε κάθε χώρα, σε όλη την Ευρώπη

-έχει την υποστήριξη Πρεσβευτή με παγκόσμια αναγνώριση, του διάσημου πρωταγωνιστή της Formula 1 Jacques Villeneuve

-είναι ενημερωτική και θα εμπλουτίζεται με ειδικά διαμορφωμένες, σε εθνικό επίπεδο, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες

Το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης επηρεάζει την ισορροπία ανάμεσα στο ζευγάρι και την ικανότητα των δύο συντρόφων να έρθουν πιο κοντά και να το αντιμετωπίσουν. Το όλο θέμα, μπορεί να καταλήξει στη δημιουργία αίσθησης απογοήτευσης, θυμού, άγχους και μείωσης της αυτοπεποίθησης, ακόμα και σε κατάθλιψη, ενώ επηρεάζει τόσο το καθένα άτομο ξεχωριστά όσο και το ζευγάρι συνολικά, γιατί  σχετίζεται με την ποιότητα ζωής τους.

"Σπάστε τον πάγο"

Η ενημερωτική εκστρατεία "Όχι μόνο μια Στιγμή" προτρέπει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τη διάσταση της Πρόωρης Εκσπερμάτισης, να σπάσουν τον πάγο και να μιλήσουν με τους συντρόφους και τους γιατρούς τους, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το γενικό μήνυμα που προκύπτει από την εκστρατεία είναι ότι "η κατάλληλη στιγμή" είναι παραπάνω από μία μόνο στιγμή. Πρόκειται για βασικό συστατικό μιας ερωτικής σχέσης και ενισχύει την αρμονία και την ισορροπία στο ζευγάρι.

Οι εικόνες που θα χρησιμοποιηθούν στην εκστρατεία, αναπαριστούν ένα ζευγάρι σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειψη αρμονίας. Αντιθέτως, η κεντρική ιδέα που συνοψίζεται στη φράση "Μήπως η κατάλληλη στιγμή, δεν είναι μόνο μια στιγμή;" είναι εμπνευσμένη και θετική.

Ο Jacques Villeneuve συμμετέχει στην εκστρατεία:

"Ταυτίζομαι με τις αρχές αυτής της ενημερωτικής εκστρατείας. Σκεφτόμενος τη Φόρμουλα 1, υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες ο έλεγχος και η "Κατάλληλη Στιγμή" είναι πολύ πιο σημαντικά από την ταχύτητα και το χρόνο. Αλλά συμφωνώ απόλυτα με το ότι η "Κατάλληλη  Στιγμή" "Δεν είναι μόνο μια στιγμή", αλλά  είναι μια κατάσταση, το αποτέλεσμα μιας κοινής δράσης. Στη Φόρμουλα 1, για παράδειγμα,  δεν είναι μόνο "το ένα δευτερόλεπτο", που έχει σημασία, αλλά είναι αυτό που η ομάδα και ο οδηγός επιδιώκουν σε κάθε αγώνα καθώς και αυτό  για το οποίο αγωνίζονται να επιτύχουν κάθε μέρα.

Αισθάνομαι ότι το μήνυμα της εκστρατείας, δεν είναι και τόσο διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στη Φόρμουλα 1: η ανακάλυψη της "Κατάλληλης Στιγμής" με τον/την σύντροφό σου, σημαίνει να μπεις στο μονοπάτι του, να κατανοήσεις, να μοιράζεσαι και να αναζητάς βοήθεια από αρμόδιους ανθρώπους όταν την χρειάζεσαι. (στην πρώτη περίπτωση από τους γιατρούς και στη δεύτερη από τους ειδικούς της αγωνιστικής ομάδας)", δήλωσε ο παλαίμαχος πιλότος της F1.

Τι θα λέγατε σε όλους εκείνους τους άνδρες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα με τους συντρόφους τους;

"Θα τους έλεγα να βρουν το κουράγιο να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που μπορεί να έχουν με τους συντρόφους τους. Θα τους σύστηνα να μιλήσουν και να βρουν τη δύναμη να πάνε σε κάποιον που μπορεί να τους βοηθήσει ώστε να βρουν αυτή την πνευματική ηρεμία η οποία τελικά θα τους επιτρέψει να ανακαλύψουν "την Κατάλληλη Στιγμή", είπε ο ίδιος.

Μιλώντας για αυτό το θέμα, ο Καθηγητής H. Porst, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM), σχολίασε:

"Εάν κάποιος δεν γνωρίζει πως η Πρόωρη Εκσπερμάτιση είναι πάθηση, δεν είναι πιθανό να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού επιστήμονα και να επισκεφθεί κάποιο ιατρείο. Εάν κάποιος έχει πειστεί ότι δεν υπάρχουν πραγματικές λύσεις, συνήθως δεν θα τις αναζητήσει. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνδρες που επηρεάζονται από την Πρόωρη Εκσπερμάτιση, χάνουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής και να διατηρήσουν την αρμονική και απολαυστική σχέση που δικαιούνται".

Η ενημερωτική εκστρατεία "Όχι μόνο μια στιγμή", με χορηγό την Menarini Farmaceutica Internazionale S.r.l., έχει την επιστημονική υποστήριξη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, την οποία απαρτίζουν οι έντεκα πιο επιφανείς επιστήμονες διεθνώς, από το χώρο της Ουρολογίας, της Ανδρολογίας και της Σεξουαλικής Ιατρικής. Τα μέλη της επιστημονικής Επιτροπής έχουν αναπτύξει το περιεχόμενο της ενημερωτικής εκστρατείας και έχουν επικυρώσει τα βασικά μηνύματα της.

Ενημερώσου για την πρόωρη εκσπερμάτιση:

Χρήσιμα:

-Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) αποτελεί την πιο συνηθισμένη σεξουαλική δυσλειτουργία, σε άντρες κάτω των 60 ετών,  αλλά παρόλα αυτά αποτελεί μια από τις παθήσεις που έχουν την ελλιπέστερη διάγνωση και θεραπεία.

-Παγκοσμίως και ανεξαρτήτως ηλικίας, i  επηρεάζει περίπου 1 στους 5 άντρες (σύμφωνα με τον ορισμό στο επίσημο εγχειρίδιο διαφορικής διάγνωσης DSM-IV).  Πρόκειται για  περίπλοκη ιατρική πάθηση για την οποία ευθύνονται διάφοροι παράγοντες και περιγράφεται ως σύντομος λανθάνων χρόνος εκσπερμάτισης, ελλιπής ή μηδενικός έλεγχος εκσπερμάτισης, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στους άνδρες που υποφέρουν και τους συντρόφους τους.

-Στους άνδρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση, ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης (επιθυμία, διέγερση, εκσπερμάτιση /οργασμός, χαλάρωση) συμπιέζεται χρονικά,  δηλαδή η διέγερση/στύση ακολουθείται άμεσα από την εκσπερμάτιση, που προκύπτει γρήγορα και με ελάχιστο ή καθόλου έλεγχο, σε αντίθεση με τους άνδρες οι οποίοι δεν πάσχουν από την πάθηση. Ουσιαστικά, η φάση της διέγερσης – παρόλο που χαρακτηρίζεται από φυσιολογική στύση - είναι πολύ σύντομη και ακολουθείται από ταχεία εκσπερμάτιση και οργασμό. Έτσι χάνεται η ενδιάμεση φάση (πλατό), η οποία είναι τόσο απαραίτητη και για τους δύο εμπλεκόμενους στην απόλαυση του σεξ.

Ο λανθάνων χρόνος ενδοκολπικής εκσπερμάτισης (IELT) δηλαδή το χρονικό διάστημα από την κολπική διείσδυση έως την εκσπερμάτιση ορίζεται στο 1 λεπτό επειδή βασίζεται στο γεγονός ότι το 90% των ανδρών με χρόνια πρόωρη εκσπερμάτιση δήλωσαν ως χρονικό όριο IELT το 1 λεπτό, ενώ το 10% όρισαν ως χρονικό όριο IELT το 1 έως 2 λεπτά.  Ο IELT έχει άμεση επίδραση στην αίσθηση ελέγχου επί της εκσπερμάτισης, ωστόσο δεν επηρεάζει άμεσα την ικανοποίηση και αυξάνει το άγχος.

Υπάρχουν δύο τύποι πρόωρης εκσπερμάτισης:

1. Πρωτογενής (αναφερόμενη και ως "χρόνια") – η οποία προκύπτει κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή στη ζωή του άνδρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Σε αυτήν την περίπτωση η εκσπερμάτιση προκύπτει πολύ γρήγορα πριν την κολπική διείσδυση ή σε λιγότερο από 1-2 λεπτά μετά τη διείσδυση.

2. Δευτερογενής (αναφερόμενη και ως "επίκτητη") – εμφανίζεται σταδιακά, ή ξαφνικά ενώ σε προγενέστερο στάδιο η διαδικασία εκσπερμάτισης ήταν φυσιολογική.

Στους άνδρες κάτω των 60 ετών η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι πιο συνηθισμένη από την στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) και  δεν σχετίζεται με  την ηλικία.  Περίπου το 50% των ανδρών που εμφανίζουν συμπτώματα πρόωρης εκσπερμάτισης δήλωσαν ότι τα συμπτώματα ξεκίνησαν κατά την πρώτη σεξουαλική τους επαφή.

Κάντε εδώ το online test της πρόωρης εκσπερμάτισης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Not just a moment - Watching a movie (Episode 1)

SHARE:

24Media Network