Παρατείνεται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η ισχύς των καρτών Οκτωβρίου

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η ισχύς των καρτών Οκτωβρίου
, , 30 , 2017 George Vitsaras / SOOC

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να λάβουν την κάρτα στο σπίτι τους με κατάθεση φακέλου - Πώς θα προμηθευτείτε το επαναφορτιζόμενο εισιτήριο των 2 ή 5 ευρώ - Οι διαφορετικές επιλογές φόρτισης της κάρτας

Την ενιαία παράταση ισχύος των καρτών Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2017 εισηγήθηκε προς το υπουργείο ως τις 15 Νοεμβρίου θα ισχύουν οι κάρτες Οκτωβρίου για την μετακίνηση του επιβατικού κοινού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα.

Ο ΟΑΣΑ είχε ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η ισχύς των καρτών να είναι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, αλλά το υπουργείο αποφάσισε να δώσει παράταση της ισχύος έως τις 15 του μηνός για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

«Όλα τα προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λυθούν εντός του Νοεμβρίου», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στη συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τις 6 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και έκδοση μεμονωμένων ηλεκτρονικών εισιτηρίων του 1,4 στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.

Η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ

“1. Ο ΟΑΣΑ εξετάζοντας την πορεία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που δημιουργούνται για το επιβατικό κοινό  και προκειμένου αυτές να εξομαλυνθούν εισηγήθηκε προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενιαία παράταση ισχύος των καρτών Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2017. Μετά την ημερομηνία αυτή οι επιβάτες πρέπει να κινούνται με ηλεκτρονικό εισιτήριο ή ηλεκτρονικές κάρτες.

2. Ο ΟΑΣΑ από την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου θα επιτρέψει την έκδοση μεμονωμένων  ηλεκτρονικών  εισιτηρίων  του 1,40 στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων αντικαθιστώντας πλήρως τα παλαιά χάρτινα εισιτήρια.

3. Οι επιβάτες που έχουν στην κατοχή τους παλαιά χάρτινα εισιτήρια, μπορούν να τα χρησιμοποιούν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

4. Εντός του Νοεμβρίου 2017 θα αρχίσει το κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.

Ο Οργανισμός Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών εισέρχεται πλέον σε μία νέα περίοδο λειτουργίας, μόνο με ηλεκτρονικά μέσα κομίστρου, γεγονός που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στο επιβατικό κοινό και θα είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος”.

Το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στην έκδοση ηλεκτρονικών καρτών, είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Μαυραγάνης συνέστησε στον κόσμο “να μην στήνεται στις ουρές στα εκδοτήρια”, αλλά να πηγαίνουν και να αφήνουν τον φάκελο με τα στοιχεία τους, “καθώς η κάρτα θα τους επιστραφεί σπίτι τους από κούριερ σε τρεις εργάσιμες ημέρες”.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η κάρτα απεριορίστων που λήγει σήμερα, θα εξακολουθεί να έχει ισχύ έως τις 5 Νοεμβρίου ή έως τις 15, αν ο κάτοχός της έχει χρησιμοποιήσει το σύστημα φακέλου. Δεν απέκλεισε, επίσης, αν χρειαστεί να δοθεί και νέα παράταση.

Σημειώνεται ότι τα παλιά εισιτήρια θα ακυρώνονται και μετά τις 5 Νοεμβρίου, ενώ για όσα δεν έχουν ακυρωθεί, ο ΟΑΣΑ θα λάβει απόφαση σε λίγες μέρες για ανταλλαγή των χάρτινων εισιτηρίων με νέα. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Μαυραγάνης, “υπάρχει η λύση της μη προσωποποιημένης κάρτας που μπορεί να επαναφορτιστεί με 2 ευρώ καθώς και το επαναφορτιζόμενο εισιτήριο των 5 ευρώ. Η μη προσωποποιημένη κάρτα μπορεί να βγει από το oasa.gr ή από το αυτόματο μηχάνημα”.

Επίσης ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή να εκδοθούν και τα μοναδιαία εισιτήρια, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με το πότε θα κλείσουν οι μπάρες στο μετρό και τον ΗΣΑΠ.

Παρακάτω υπενθυμίζουμε τα βήματα έκδοσης προσωποποιημένης κάρτας με τη διαδικασία του ανοιχτού φακέλου:

ΒΗΜΑ 1. Προετοιμασία φάκελου μεγέθους Α4 με τα ακόλουθα στοιχεία:

1.Φωτοτυπία της υπάρχουσας μηνιαίας κάρτας με μηνιαίο κουπόνι (έτους 2017).

2.Φωτοτυπία εγγράφου που πιστοποιεί τον αριθμό ΑΜΚΑ.

3.Πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας.

4.Εκτύπωση του Εντύπου Προσωποποίησης με QR Code από το www.athenacard.gr.

5.Στη περίπτωση των φοιτητών χρειάζεται προσκόμιση φωτοτυπίας ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ.

ΒΗΜΑ 2. Αναγραφή στοιχείων επί του φακέλου

Αναγράφονται επί του φακέλου τα ακόλουθα στοιχεία: Όνομα, επώνυμο και

διεύθυνση, όπου θα αποσταλεί η προσωποποιημένη κάρτα (οδός, αριθμός, περιοχή, Τ.Κ) μέσω ταχυδρομείου.

ΒΗΜΑ 3. Ο φάκελος παραδίδεται ανοικτός σε οποιοδήποτε σταθμό των γραμμών 1,2,3 της ΣΤΑΣΥ, χωρίς αναμονή για την έκδοση της κάρτας.

Παράδοση του ανοικτού φακέλου (σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1,2 και 3 της ΣΤΑΣΥ, σε προκαθορισμένα σημεία με ειδική σήμανση).

Οι φάκελοι διαχειρίζονται με ασφαλή διαδικασία.

ΒΗΜΑ 4. Αποστολή του φακέλου στη διεύθυνση επιλογής των επιβατών.

Ο φάκελος με την προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα χωρίς κόμιστρο και τα λοιπά στοιχεία, αποστέλλεται ταχυδρομικά στη διεύθυνση που αναγράφεται στο φάκελο.

ΒΗΜΑ 5. Φόρτιση προσωποποιημένης κάρτας με προϊόντα κομίστρου.

Η προσωποποιημένη κάρτα, η οποία αποστέλλεται ταχυδρομικά, δεν είναι φορτισμένη με κόμιστρο.

Οι επιβάτες πηγαίνουν σε οποιοδήποτε «Αυτόματο Μηχάνημα Επαναφόρτισης Καρτών» (ΑΜΕΚ) των γραμμών 1,2 και 3 της ΣΤΑΣΥ και στις στάσεις του Τραμ της ΣΤΑΣΥ ή στα εκδοτήρια της ΟΣΥ ή και στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr και φορτίζουν την προσωποποιημένη κάρτα, με όποιο προϊόν επιθυμούν (30 ημερών, εισιτήριο των 1,40 ευρώ, κ.λπ).

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βγάλει και απ’ ευθείας κάρτα στα γκισέ, έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, ένα έγγραφο που να δείχνει τον αριθμό ΑΚΜΑ τους και μία φωτογραφία. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει φωτογραφία υπάρχει η δυνατότητα να τον βγάλει ο υπάλληλος την ίδια ώρα. Όσοι δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο (π.χ. φοιτητές) θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα αποδεικτικά. Θα απαιτηθεί και ένας οχταψήφιος κωδικός ασφαλείας, τον οποίο θα γνωρίζει μόνο ο επιβάτης.

Τα τρία εισιτήρια

Υπάρχουν τρία ηλεκτρονικά προϊόντα στη διάθεση των επιβατών. Το βασικό νέο προϊόν είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο ATH.ENA Ticket. Το αρχικό κόστος ανέρχεται στα 4.5 ευρώ και ουσιαστικά αποτελεί τον αντικαταστάτη του γνωστού ημερήσιου εισιτηρίου.

Οι κάτοχοι του θα μπορούν να την φορτίσουν με διάφορα προϊόντα, όπως αυτό των πέντε εισιτηρίων έναντι 7 ευρώ, το 10+1 εισιτήρια έναντι 14 ευρώ ή ακόμη και τα ειδικά εισιτήρια για το αεροδρόμιο ή αυτά διάρκειας τριών ημερών.

Το δεύτερο προϊόν που διατίθεται είναι η απρόσωπη κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Εν αντιθέσει με το ηλεκτρονικό εισιτήριο η κάρτα μπορεί να φορτιστεί με χρήματα και όχι με πακέτα εισιτηρίων. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί κάποιος να φορτίσει την κάρτα με 10 ευρώ και κάθε φορά που την χρησιμοποιεί να καταναλώνει το ποσό που απαιτείται για το εν λόγω κόμιστρο. Αυτή η επιλογή, όπως και η προηγούμενη στοχεύει σε μη τακτικούς επιβάτες των ΜΜΜ.

Για τους τακτικούς υπάρχει η προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα. Οι κάτοχοι των μηνιαίων χάρτινων καρτών, όσοι δικαιούνται δωρεάν μεταφορές ή και μειωμένο εισιτήριο έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν μία νέα προσωποποιημένη κάρτα, που θα αντικαταστήσει τις μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιλογές φόρτισης της κάρτας. Πρώτον: μέσω των εκδοτηρίων των σταθμών, όπως γινόταν παραδοσιακά με την χάρτινη κάρτα. Δεύτερον: μέσω των ειδικών τερματικών μηχανημάτων που έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους σταθμούς. Τρίτον: με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr.

Εάν οι κάτοχοι του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ή της απρόσωπης κάρτας χάσουν το προϊόν δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθεί, εν αντιθέσει με τους κατόχους της προσωποποιημένη κάρτας. Σε περίπτωση απώλειας, κλοπής, δυσλειτουργίας της προσωποποιημένης κάρτας οι επιβάτες μπορούν να απευθυνθούν άμεσα στα σημεία έκδοσης για να την αντικαταστήσουν, έναντι 2 ευρώ. Μέσω του οκταψήφιου κωδικού οι υπάλληλοι των μέσω μεταφορών μπορούν να ανακτήσουν το περιεχόμενο της προηγούμενης κάρτας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Τι πρέπει να κάνω όταν λήξει η χρονική ισχύς του εισιτηρίου μου και δεν ολοκλήρωσα την διαδρομή μου;

Αυτό το ερώτημα είναι σημαντικό. Αν ταξιδεύετε με τις γραμμές 1, 2 και 3 ο οπτικός αναγνώστης στην πύλη εξόδου θα αναγνωρίσει ότι το εισιτήριο έχει λήξει και δεν θα ανοίξει για να εξέλθετε. Θα πρέπει να πατήσετε το κομβίο κλήσης του Υπεύθυνου Σταθμού.

Αν ταξιδεύετε με λεωφορείο, τρόλλεϋ ή τραμ, η λήξη του εισιτηρίου σας θα γίνει αντιληπτή στην περίπτωση ελέγχου, οπότε θα σας επιβληθεί πρόστιμο.

Όλες οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις, αναλυτικά εδώ

Κεντρική φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα