Στις φλόγες η Κεφαλονιά. Ανακούφιση για Αττική, Ηλεία και Ζάκυνθο

Στις φλόγες η Κεφαλονιά. Ανακούφιση για Αττική, Ηλεία και Ζάκυνθο
Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ώρες αγωνίας στην Κεφαλονιά με τρία μέτωπα. Σχέδιο εκκένωσης των χωριών Λουρδάτα και Σιμωτάτα. Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές όπως τα Βλαχάτα. Κανένα ενεργό μέτωπο σε Αττική, Ηλεία και Ζάκυνθο. Σε πλήρη επιφυλακή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

“Η κατάσταση όσον αφορά την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική συνεχώς βελτιώνεται και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα φωτιάς. Ωστόσο, οι δυνάμεις κατάσβεσης συνεχίζουν να παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων δεν έχει εξαλειφθεί” σημειώνει η Πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά στο Κρυόνερο Ηλείας καθώς και οι πυρκαγιές της Ζακύνθου.

Είναι επί της ουσίας η πρώτη φορά, το πρώτο βράδυ, μετά από αρκετές μέρες -5 τουλάχιστον- όπου τα χαμόγελα ανακούφισης διαδέχονται τον ασύλληπτο και άνισο αγώνα που έδωσαν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στους οποίος αξίζουν συγχαρητήρια τόσο σε Αττική, όσο και σε Ηλεία και Ζάκυνθο. Ένας αγώνας μέσα από τον οποίο βγήκαν νικητές και ας “έπαιξαν” κάποιοι στις πλάτες τους, εκμεταλλευόμενοι τον αγώνα που έδωσαν για να μας σώσουν. 

Πυρκαγιά στο Μετόχι Καλάμου την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

 

Μεγάλη φωτιά στην Κεφαλονιά με τρία μέτωπα να μαίνονται ανεξέλεγκτα

Στην Κεφαλονιά, ωστόσο, επικρατούν ώρες αγωνίας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Σιμωτάτα φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σοβαρή καθώς πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στο σημείο βρίσκονται 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ όπως μεταδίδει το ekefalonia χωρίς ρεύμα είναι τα Σιμωτάτα και τα Βλαχάτα. Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία του δρόμου Αργοστολίου – Πόρου. 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μίλησε για έτοιμο σχέδιο εκκένωσης των χωριών Λουρδάτα και Σιμωτάτα στην Κεφαλονιά, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ανάμεσα στα δύο χωριά έχει φτάσει στις αυλές των πρώτων σπιτιών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ από τα Λουρδάτα όπου βρίσκεται και συντονίζει τις επιχειρήσεις, δήλωσε ότι “έχουν εκκενωθεί τα πρώτα σπίτια στα Λουρδάτα καθώς απειλούνται από την μεγάλη πυρκαγιά”.

Κατά το inkefalonia στα Βλαχάτα βρίσκονται ήδη λεωφορεία ώστε να παραλάβουν όσους κατοίκους επιθυμούν να μεταβούν στο Αργοστόλι.

Ωστόσο, μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνα, ο οποίος βρίσκεται στο μέτωπο των πυρκαγιών, είπε ότι η φωτιά είναι δύσκολη και ελπίζει το πρωί με τα εναέρια μέσα να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο.

Στην περιοχή αναμένονται ενισχύσεις από τη κεντρική Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού και ενδέχεται να μεταβούν και άλλα οχήματα από την Κυλλήνη Ηλείας.

Φωτιά στα Ιωάννινα

Σε εξέλιξη παρέμενε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης πυρκαγιά που ξέσπασε στην κοινότητα Βροντισμένη Ιωαννίνων. Επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Πυρκαγιά στο Ηράκλειο

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων από τις 6 το απόγευμα.

Στο σημείο επιχειρούν επτά οχήματα με είκοσι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση της πυρκαγιάς η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Ανάληψη, Ηλείας

Οριοθετημένη είναι πλέον η πυρκαγιά στην περιοχή Ανάληψη-Περιστέρι στην Ηλεία.

Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων απομακρύνεται όσο υποχωρεί η ένταση των ανέμων, ωστόσο οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των περιοχών θα παραμένουν και απόψε το βράδυ σε κατάσταση επιφυλακής.

Δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο και οι όποιες μικρές εστίες εντοπίζονται, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα πεζοπόρα τμήματα. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Επισημαίνεται ότι για την Πέμπτη θα επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την έναρξη και εξέλιξη δασικών πυρκαγιών, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς θα πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Η πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εκδήλωση πυρκαγιάς.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΝEWS 24/7 TΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗ, ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑ

Φωτό βασική: eurokinissi.gr

Φωτό εσωτερική: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα