Ψευτογιατρός: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη του “Dr Kontos” – Πώς έπειθε τα θύματά του

Ψευτογιατρός: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη του “Dr Kontos” – Πώς έπειθε τα θύματά του
Ο 47χρονος ψευτογιατρός οδηγείται στον ανακριτή Eurokinissi

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη του "ψευτογιατρού", που φέρεται να εξαπάτησε δεκάδες ασθενείς, οδηγώντας της ορισμένους εξ αυτών στο θάνατο. Ποιες οι δυσκολίες της διαδικασίας.

Η επί της ουσίας εκδίκαση της υπόθεσης του αποκαλούμενου ψευτογιατρού, που φέρεται να εξαπάτησε δεκάδες ασθενείς, οδηγώντας της ορισμένους εξ αυτών στο θάνατο, πρόκειται να ξεκινήσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Το δικαστήριο, που πρόκειται να συνεδριάσει για δεύτερη φορά σήμερα Τρίτη, αναμένεται να καλέσει τον πρώτο πολιτικό ενάγοντα.

Σύμφωνα και με τις καταθέσεις που έχουν δοθεί σε προηγούμενα στάδια, πρόκειται να επισημανθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Dr Kontos και συγκατηγορούμενοι του έπειθαν τα θύματα τους για την επιτυχία των σκευασμάτων που προσέφερε έναντι παχυλής αμοιβής.

Εκτός από τους κατηγορούμενους, παρόντες στο δικαστήριο είναι και πολλοί συγγενείς των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν τον “ψευτογιατρό” και κατά συνέπεια, όπως τονίζεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα, είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε βρέθηκαν λίγο πριν το θάνατο.

“Τον γνώρισα μέσω μιας φίλης μου, η οποία τελικά κατέληξε. Εκείνη τον είχε γνωρίσει μέσω του πνευματικού της. Έκανε χημειοθεραπεία και της είπε να τη σταματήσει και να ξεκινήσει κάτι αποστάγματα, μια ειδική διατροφή, κάτι βιταμίνες και έδινε και κάτι ματζούνια παραισθησιογόνα” έχει περιγράψει στους δημοσιογράφους ένα από τα θύματα του, εξηγώντας: “Τα ίδια έλεγε και σε μένα και μου έκανε ενέσεις. Υποτροπίασα και κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά επειδή του τηλεφωνούσα και μου έλεγε ότι είναι στην Ιταλία και να τον περιμένω να γυρίσει να μου κάνει ένεση. Μου είχε ζητήσει 17 χιλιάδες, του είχα δώσει τις 6 και άλλες 2 χιλιάδες για έξοδα.”

Οι δυσκολίες της δίκης

Άγνωστο παραμένει αν ο βασικός κατηγορούμενος θα παρευρίσκεται στη δίκη, αφού και κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να μεταχθεί, δηλώνοντας ασθενής. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εκπροσωπείται από το συνήγορο του, ο οποίος και θα αναφερθεί επιγραμματικά στους ισχυρισμούς ως προς την ενοχή ή μη του εντολέα του.

Πάντως, ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει και σε αυτή τη συνεδρίαση η αδυναμία εντοπισμού αίθουσας ικανής να χωρέσει όλους τους παράγοντες της δίκης. Αν και το θέμα τέθηκε κατ’ επανάληψη στην πρώτη συνεδρίαση, τελικά δεν μπόρεσε να βρεθεί αίθουσα ικανή να χωρέσει τους 18 κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους, και έτσι παρά τις αντίξοες συνθήκες η διαδικασία θα συνεχιστεί ως έχει. Άλλωστε, τα χρονικά όρια είναι ιδιαίτερα στενά για το παρόν δικαστήριο, καθώς ο 48χρονος «ψευτογιατρός» αναμένεται να συμπληρώσει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης (18 μήνες) στα μέσα Δεκεμβρίου, και σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί απόφαση θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα, αναφέρεται ότι κατάφερε να αποσπάσει το ποσό των 838.175 ευρώ από τα θύματά του, ενώ περιγράφονται όλες οι περιπτώσεις ασθενών που έφτασαν μπροστά τους ελπίζοντας ψευδώς ότι θα βρουν θεραπεία, αλλά αντί για αυτό έλαβε βότανα και σκευάσματα χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο “ψευτογιατρός” κατηγορείται για 15 ανθρωποκτονίες και 12 απόπειρες, σύμφωνα με τις καταγγελίες θυμάτων και συγγενών τους. Του έχει αποδοθεί σωρεία αδικημάτων, και συγκεκριμένα για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, διακίνηση ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ’ επάγγελμα, κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Μεταξύ των υπολοίπων 17 κατηγορούμενων, είναι και πρώην υπουργός και γιατρός, ο οποίος φέρεται να ενίσχυσε αποφασιστικά τον βασικό κατηγορούμενο στην εκτέλεση των πράξεων αυτών με τη συμβολή του. Κι αυτό γιατί ο πρώην υπουργός ως γιατρός σε κλινική της Αθήνας, ενεργώντας από κοινού με τον βασικό κατηγορούμενο και τέσσερις ακόμη γιατρούς φέρονται να προκάλεσαν στο θύμα βαριά σωματική βλάβη πείθοντας το θύμα να υποβληθεί σε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση προς πλήρη αποκατάσταση του κινητικού του προβλήματος, όπως ρητά ο βασικός κατηγορούμενος τον είχε διαβεβαιώσει, αφού παρουσιάστηκε στον ασθενή ως δήθεν ιατρός, χειρουργός ορθοπεδικός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα