Πτώση F-4: Το τελευταίο αντίο στον υποσμηναγό Μάριο Τουρούτσικα – “Θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε”

Πτώση F-4: Το τελευταίο αντίο στον υποσμηναγό Μάριο Τουρούτσικα – “Θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε”
Μάριου Τουρούτσικα ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης τελέστηκε η κηδεία του 29χρονου συγκυβερνήτη του μοιραίου F-4 Phantom. Φίλοι, συγγενείς και απλοί πολίτες στον Ιερό Ναό Προφήτη. Το "παρών" έδωσαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (02/02) ώρα η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, του ενός εκ των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στο μοιραίο F-4 Phantom το οποίο κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας (30/01/) στα ανοιχτά της Ανδραβίδας.

Η τέλεση της εξόδιου ακολουθίας για τον 29χρονο συγκυβερνήτη ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως, ενώ η ταφή του θα πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη Πικερνίου.

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, από νωρίς το πρωί φίλοι και συγγενείς του 29χρονου υποσμηναγού, αλλά και απλοί πολίτες, συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό για να πουν το “τελευταίο αντίο”.

Κηδεία Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Τραγικές φιγούρες, οι γονείς του Μάριου, με τη μητέρα του να είναι υποβασταζόμενη, οι συγγενείς του, αλλά και οι συνάδελφοί του.

Κηδεία Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Κηδεία Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Περιμετρικά του ναού είχαν τοποθετηθεί στεφάνια από λευκά λουλούδια, στολισμένα με μπλε και λευκές κορδέλες, τα χρώματα της ελληνικής σημαίας που τίμησε με τη ζωή του.

Καλυμμένο με την ελληνική σημαία, το φέρετρο με τη σορό του υποσμηναγού πέρασε μπροστά από τα παραταγμένα αγήματα και υπό τον ήχο παρατεταμένων χειροκροτημάτων και πένθιμων ύμνων οδηγήθηκε στην εκκλησία, ενώ ο κόσμος φώναζε “Αθάνατος”.

INTIME NEWS

Κηδεία Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Τη στιγμή που η σορός μπήκε μέσα στην εκκλησία, ακούστηκε η σπαρακτική φωνή του πατέρα του να λέει “Παιδί μου”.

“Ράγισαν” καρδιές όταν οι γονείς πλησίασαν και άγγιξαν για λίγες στιγμές το φέρετρο.

Κηδεία Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Κηδεία Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Τιμητικό άγημα σχηματίστηκε γύρω από τη σορό του 29χρονου υποσμηναγού μέσα στην εκκλησία όπου τελέστηκε η κηδεία.

Όπως έγινε γνωστό, η οικογένεια του υποσμηναγού Τουρούτσικα παρακάλεσε, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα υπέρ του “Χαμόγελου του Παιδιού” και του “Δεκάζειου” Γηροκομείου Τριπόλεως.

Κηδεία Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Η παρουσία των πολιτικών

Στην κηδεία του υποσμηναγού έφτασε λίγο μετά τις 10:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, καθώς και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία κρατούσε στα χέρια της ένα λευκό τριαντάφυλλο. Το “παρών” έδωσε και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κηδεία Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία αφίχθη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Άμυνας και ΑΓΕΕΘΑ, Βαγγέλη Αποστολάκη και τον τομεάρχη ‘Άμυνας του κόμματος, Θοδωρή Δρίτσα.

Οι συγκινητικοί επικήδειοι – “Λύγισε” η μητέρα του

“Ράγισαν” καρδιές τη στιγμή της εκφώνησης των επικήδειων λόγων από τους γονείς του, οι οποίοι ήταν συντετριμμένοι από τον χαμό του παιδιού τους.

Πώς ένας αθυρόστομος σαν και μένα γέννησε ένα παιδί σαν τον Μάριο; Ως φαρμακοποιός πιστεύω ότι ήταν ένα λάθος στο DNA, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Ο Μάριος σαν νέος άνθρωπος είχε καταφέρει να εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Υπήρχε μόνο το εμείς. Δεν ήθελε να πάει ταξίδια στο εξωτερικό. Πέρσι μου ζήτησε να πάμε στις ΗΠΑ για τον αδερφό του. Όπως μου έλεγε όταν τον ρωτούσα για τον μισθό του μου έλεγε η Ελλάδα δεν χρωστάει, εγώ της χρωστάω. Το παρήγορο είναι ότι πέθανε όπως ήθελε, νέος και γεμάτος Ελλάδα. Καλό σου ταξίδι αγάπη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, με μεγάλη συγκίνηση ο πατέρας του.

Η μητέρα του υποσμηναγού, καταβεβλημένη και υποβασταζόμενη, μίλησε για τον γιο της με τα πιο τρυφερά λόγια, σπαράζοντας. Τον αποχαιρέτησε λέγοντας: “Το παιδί μου έφυγε από κοντά τόσο νωρίς. Μάριε αγόρι μου, αστέρι της ψυχής μου, πάντα χαμογελαστός, ποτέ δεν με είχες στεναχωρήσει για ποτέ και για τίποτα. Αξιοπρεπής και εργατικός, δοτικός σε όλους. Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της. Ο καλύτερος αδελφός για τα αδέρφια σου. Ο καλύτερος σύντροφος για την κοπέλα σου, τη Ζωή μας. Έγινες ο Ίκαρος της καρδίας μας, ο ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. Όλη η Ελλάδα φωνάζει αθάνατος. Για μένα ήσουν, είσαι και θα είσαι το παιδί μου. Ο άγγελός μου που θαύμαζα. Και πόσο να ήξερες πόσο θα μου λείψεις. Και τέλος δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη και τους πιλότους που χάθηκαν και κυρίως στους πελάτες που χάθηκαν: ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός. Καλό ταξίδι αγόρι μου γλυκό, καλό παράδεισο αστέρι και όσο θα αναπνέω δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος”.

Νωρίτερα, φίλος και συνάδελφός του, ο οποίος εξήρε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του αδικοχαμένου 29χρονου, αναφέρθηκε στη “μοίρα που τον πήρε πολύ γρήγορα” και κατέληξε: “Θρηνούμε και πενθούμε τη λεβεντιά που χάθηκε”.

Στις 11:30 ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία του 29χρονου Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, μέσα σε κλίμα βουβού πόνου και θλίψης.

Υπό την ιαχή “Αθάνατος” ο τελευταίος αποχαιρετισμός πριν την ταφή του στο χωριό Πικέρνι.

Με τιμές Αντιπτεράρχου οι κηδείες των πιλότων

Κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σε έκτακτη – δια περιφοράς συνεδρίασή του χθες το απόγευμα αποφάσισε την προαγωγή του 31χρονου Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στον τιμητικό βαθμό του Αντιστρατήγου.




Τόσο στην κηδεία του 29χρονου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που είναι σήμερα στην Τρίπολη όσο και στου 31χρονου Ευστάθιου Τσιτλακίδη αύριο στο Νευροκόπι, θα προσφωνηθούν με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου.

Η απόφαση να τους απονεμηθεί ο μέγιστος βαθμός δείχνει και την έμπρακτη αναγνώριση της υπηρεσίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ οι οικογένειές τους θα λάβουν όλα τα προβλεπόμενα σαν να αποστρατεύονταν ως Αντιπτέραρχοι εν ζωή.

Arcadiaportal.gr

Arcadiaportal.gr

Την Παρασκευή η κηδεία του Σμηναγού

Αύριο, Παρασκευή (03/02), πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Νευροκόπι της Δράμας η κηδεία του κυβερνήτη του F4-E Phantom II, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη με την κυβέρνηση να αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Θρήνος για τους δύο πιλότους

Χθες, Τετάρτη (01/02), γράφτηκε ο επίλογος στην τραγωδία της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους, καθώς ανακοινώθηκε πως από το ΓΕΑ ο θάνατος και του δεύτερου πιλότου, του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη. Ο πρώτος, ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικα είχε εντοπίστηκε νεκρός λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό.

Σε ανακοίνωσή του το ΓΕΑ ανέφερε: “Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του”.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις “βυθίστηκαν” στο πένθος από την ημέρα που συνέβη το μοιραίο, κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε την οδύνη και τα συλλυπητήριά του για τον άδικο χαμό των δύο πιλότων.

Αναζητούνται τα αίτια της συντριβής

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής και για να εντοπιστούν περαιτέρω συντρίμμια του μαχητικού.

Στις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, τα σενάρια είναι:

  • μηχανική βλάβη
  • ανθρώπινο λάθος
  • τυχαίο γεγονός

Στο «μικροσκόπιο» των πραγματογνωμόνων, βρίσκονται:

  • «κασέτα»: εικόνα & ήχος
  • καταθέσεις πιλότων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα