Πτώση Mirage 2000-5: Ίχνος από την άτρακτο στο βυθό του Αιγαίου

Πτώση Mirage 2000-5: Ίχνος από την άτρακτο στο βυθό του Αιγαίου
Mirage 2000 Eurokinissi

Ταχύτατη εξέλιξη στις έρευνες για το Mirage 2000-5 στα ανοιχτά της Σκύρου. Εξετάζεται ίχνος - πιθανότατα από την άτρακτο και τον κινητήρα. Πληροφορίες για βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες του δεύτερου μαχητικού, μέχρι την ώρα της συντριβής

Τμήμα της ατράκτου και πιθανώς του κινητήρα του μοιραίου Mirage 2000-5 “βλέπουν” οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και οι εμπειρογνώμονες, πίσω από το ίχνος που εντόπισαν στο βυθό του Αιγαίου ανοιχτά της Σκύρου.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις, ο εντοπισμός του κινητήρα θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους, που συνετρίβη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος. Όπως λένε οι ίδιοι, από τα στοιχεία του κινητήρα μπορούν να αποκλειστούν πολλά σενάρια και να οδηγηθούν εύκολα σε μία και μοναδική εκδοχή για το συμβάν.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΑ, οι κάμερες του δεύτερου αεροσκάφους, που ακολουθούσε το Mirage του 34χρονου Σμηναγού, αρχηγού του σχηματισμού, έχουν καταγράψει όλα όσα συνέβησαν μέχρι τη στιγμή της συντριβής.

Επισήμως, αυτή η πληροφορία δεν διαψεύδεται, ενώ αρμόδια πηγή του ΓΕΑ σημειώνει ότι είναι δεδομένο πως οι κάμερες του δεύτερου μαχητικού λειτουργούσαν κανονικά.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος έχει δύο κάμερες, μία μπροστά, στη μύτη και μία στο κόκπιτ.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το ζευγάρι των ελληνικών μαχητικών είχε απογειωθεί από την Σκύρο με σκοπό να αναχαιτίσουν Τουρκικά μαχητικά στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου.

Η αναγνώριση και αναχαίτιση δεν έγινε ποτέ καθώς τα δυο τουρκικά εξήλθαν του ελληνικού FIR, με αποτέλεσμα τα δυο ελληνικά Mirage 2000-5 να επιστρέφουν στη βάση τους, τη Σκύρο.

Κατά την προσέγγισή τους, όμως και παρόλο που οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, έκρυβαν παγίδες όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι Έλληνες πιλότοι όλων των μαχητικών. Υπήρχε νέφωση, θόλωση κατά την ορολογία των ιπτάμενων και κατά την κάθοδό τους μπήκαν εντός της… θόλωσης. Η ορατότητα είναι περιορισμένη και αυτό που κάνουν οι χειριστές με την εντολή του αρχηγού του σχηματισμού είναι να κατέβουν πιο χαμηλά.

Το αεροσκάφος του 33χρονου Γιώργου Μπαλταδώρου, μετά από λίγα δευτερόλεπτα χάθηκε ακαριαία, με το “νούμερο 2” να αναφέρει πως έχασε την επαφή με το “νούμερο 1” και τράβηξε το πηδάλιό του για να πάρει ύψος ελπίζοντας να επικοινωνήσει εκ νέου με τον αρχηγό του σχηματισμού.

Όπως ανέφεραν στο Νews 24/7, έμπειροι αξιωματικοί το γεγονός ότι “τράβηξε” εγκαίρως ο πιλότος του δεύτερου αεροσκάφους του έσωσε τη ζωή καθώς κέρδισε γρήγορα ύψος.

Η ώρα ήταν 12.15 (μεσημέρι Πέμπτης) και το ΓΕΑ λίγο αργότερα ανακοινώνει την απώλεια του Mirage 2000-5 με χειριστή τον Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα