Πυρκαγιά στα Καλύβια: Κλειστή η παραλιακή στο ύψος της Σαρωνίδας

Πυρκαγιά στα Καλύβια: Κλειστή η παραλιακή στο ύψος της Σαρωνίδας

Η πυρκαγιά λόγω των δυνατών βοριάδων έχει περάσει κοντά από σπίτια δίχως να κινδυνεύσουν μέχρι στιγμής. Το μέτωπο, ωστόσο, έχει ανοίξει δυτικά προς την Σαρωνίδα και τη Λ. Σουνίου και ανατολικά προς το βουνό με νότια κατεύθυνση. Το News 24/7 βρίσκεται στο σημείο και μεταδίδει εικόνες από την πύρινη λαίλαπα. Δείτε Live Εικόνα

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Ρεπορτάζ/Φωτογραφίες, Βίντεο: Μάνος Φραγκιουδάκης

Εφιαλτική είναι η εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στα Καλύβια Θορικού σε δασική έκταση και ανάμεσα στα σπίτια. Διεκόπη η κυκλοφορία στην παραλιακή οδό από το ύψος του Λαγονησίου ως τη Σαρωνίδα για προληπτικούς λόγους.

Οι ισχυροί άνεμοι φαίνεται πως έχουν αναζωπυρώσει μια σειρά από μέτωπα, με τέσσερις εστίες στην περιοχή της Σαρωνίδας. Με τη φορά του ανέμου λίγο πριν τις 21.00 τη νύχτα οι φλόγες έφταναν τα 100 μέτρα από την παραλιακή οδό. Ο ρεπόρτερ του News 24/7 Μάνος Φραγκιουδάκης βρίσκεται στο σημείο και μεταδίδει τις προσπάθειες των ανδρών της πυροσβεστικής.

Δείτε εικόνα από τις προσπάθειες αργά το βράδυ:

Αρχικά η πυρκαγιά ξέσπασε στην συμβολή των οδών Τενέδου και Ιόλης και σύντομα πήρε τεράστιες διαστάσεις λόγω των εξαιρετικά δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και έχει εξαπλωθεί σε δύο πλευρές δυτικά και ανατολικά, δημιουργώντας ένα τεράστιο σε έκταση πύρινο μέτωπο που δυτικά κινείται προς Σαρωνίδα και Λ. Σουνίου όπου είναι και περισσότερα τα σπίτια αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής όσο κοντά και αν πέρασε από σπίτια δεν κινδύνευσαν και να ανατολικά στην κορυφογραμμή του βουνού. Και οι δύο άκρες του τεράστιου πύρινου μετώπου έχουν κατεύθυνση τα νότια.

 

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα της Πυροσβεστικής είναι ότι πέφτοντας η νύχτα, διεκόπησαν οι συνεχείς ρίψεις νερού από 5 ελικόπτερα. Στο σημείο έως αυτή την ώρα επιχειρούν 50 άντρες με 20 οχήματα και 7 οχήματα εθελοντών, οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Για την μεγαλύτερη φωτιά που έως τώρα κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, έπληξε την Αττική, η Πυροσβεστική προχώρησε στην εξής ανακοίνωση:

 «Από τις 06:00 το πρωί έως 21:30 σήμερα εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές στην επικράτεια. Σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων κατάσβεσης των κυριότερων από αυτές, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καλύβια Θορικού στην Αττική, στις 16:25, βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι επίγειες επιχειρησιακές πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται με 10 πυροσβεστικά οχήματα και 20 άτομα πλήρωμα από Υπηρεσίες της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου καθώς και με 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 2η ΕΜΑΚ. Συνολικά για την κατάσβεσή της θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, 80 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 30 πυροσβεστικά οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 εθελοντικά οχήματα, 19 υδροφόρες των ΟΤΑ, 8 υδροφόρες από την περιφέρεια και 2 μηχανήματα ενώ μέχρι το τελευταίο φώς από αέρος έκαναν ρίψεις 6 Ε/Π.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων, και το ανάγλυφο του εδάφους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να οριοθετηθεί η περίμετρος της πυρκαγιάς και να περιοριστούν τα επικίνδυνα ενεργά μέτωπα, ώστε να αποφευχθεί η επέκτασή της. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε στους κατοίκους της περιοχής να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν την κυκλοφορία και να δυσχεράνουν το έργο των πυροσβεστών. Επίσης, συμβουλεύουμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως οι χθεσινές πυρκαγιές σε Πικέρμι και Κάρυστο έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο και σε ύφεση και χωρίς ενεργά μέτωπα είναι το Καρπενήσι και η Αγία Άννα στην Εύβοια.

Επίσης, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορίας 4) έχουν οι Περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος), Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια, Βοιωτία) και Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα).

Σε ύφεση βρίσκονται οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 13:55 στην περιοχή Γλυκορρίζι, του δήμου Τριφυλίας, στο νομό Μεσσηνίας και στις 15:45 στην περιοχή Χίνκα, του δήμου Ζίτσας, στο νομό Ιωαννίνων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα