Πυροβολισμός κατά 16χρονου: Τι αναφέρει εγκύκλιος της αστυνομίας για περιπτώσεις καταδίωξης

Πυροβολισμός κατά 16χρονου: Τι αναφέρει εγκύκλιος της αστυνομίας για περιπτώσεις καταδίωξης
Εικόνα από το σημείο όπου πυροβολήθηκε ο 16χρονος Ρομ μετά από καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη MotionTeam

Σαφής και ξεκάθαρη αναφορά για τις περιπτώσεις καταδίωξης στην προ ενός έτους εγκύκλιο των 223 σελίδων που εστάλη σε όλα τα αστυνομικά τμήματα, μετά τον θάνατο του 20χρονου Ν. Σαμπάνη στο Πέραμα.

Το περιστατικό αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα, στην οποία έχασε τη ζωή ο 20χρονος Ρομ Νίκος Σαμπάνης, έφερε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δρουν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια καταδιώξεων και σχετίζονται άμεσα με τον πυροβολισμό κατά του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στις 20 Δεκεμβρίου του 2021, εστάλη εγκύκλιος 223 σελίδων, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται ρητά οι πυροβολισμοί στις καταδιώξεις.

Η εν λόγω εγκύκλιος, η οποία περιλαμβάνει επικαιροποιημένα στοιχεία σε περίπτωση καταδίωξης και εστάλη σε όλα τα αστυνομικά τμήματα, αναφέρει ρητά τα εξής: Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος και επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος”.

Glomex

Σε άλλο σημείο, αναφέρει επίσης ότι η καταδίωξη πρέπει να διακόπτεται όταν καθίσταται επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των συμμετεχόντων.

Όλα τα παραπάνω αντικρούουν τα επιχειρήματα που προέταξε νωρίτερα το νομικό γραφείο του Αλέξη Κούγια (ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του αστυνομικού).

Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο “ο εντολέας μας είναι εντελώς αθώος για τις πράξεις, για τις οποίες κατηγορείται, αφού τόσο από τις καταθέσεις του υπαλλήλου του πρατηρίου, όσο και των τριών συναδέλφων του προκύπτει ότι, για να σώσει τη ζωή των δύο συνάδελφων του, οι οποίοι επέβαιναν στην άλλη μοτοσυκλέτα, από τρεις συνεχόμενες επιθέσεις του οδηγού του αγροτικού αυτοκινήτου, ο οποίος, τραβώντας χειρόφρενο τρεις φορές διαδοχικά, αντέστρεψε την πορεία του αυτοκινήτου του και επετέθη μετωπικά με αυτό στην πρώτη μοτοσυκλέτα που τον ακολουθούσε, επιδιώκοντας τον θάνατο ή τον βαρύ τραυματισμό των επιβαινόντων σε αυτήν αστυνομικών, γι’ αυτό κατηγορείται για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ο εντολέας μας πυροβόλησε χαμηλά δύο φορές, την πρώτη φορά εκτός του στόχου του αυτοκινήτου και τη δεύτερη φορά προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσυκλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα”.

Η αλήθεια αυτού του ισχυρισμού του κ. κατηγορουμένου, ευτυχώς για τον ίδιο, επιβεβαιώνεται όχι μόνο από την κατάθεση του οδηγού της μοτοσυκλέτας, στην οποίαν επέβαινε, αλλά και από τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση του οδοστρώματος εκείνη τη στιγμή που πυροβόλησε, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΕΝΟΣ ΞΕΝΩΝΑ (σσ τα κεφαλαία του συντάκτη της ανακοίνωσης) στην πορεία του πυροβολισμού, αλλά σε χαμηλότατο σημείο από το έδαφος, γεγονός που αναμφισβήτητα αποδεικνύει ότι ο κ. κατηγορούμενος πυροβόλησε από ψηλά προς χαμηλά.

Σύμφωνα με κατάθεση του υπαλλήλου και θύματος της κλοπής της βενζίνης, το θύμα ήταν εμφανώς υπό την επήρεια είτε μέθης είτε χρήσεως ναρκωτικών ουσιών, γεγονός το οποίο, εάν είναι αληθές ή δεν ισχύει, θα διαπιστωθεί από τη τοξικολογική εξέτασή του.

Ενόψει των ως άνω η νομική επιλογή μας για την υπεράσπιση του κου κατηγορουμένου είναι ότι αυτός πυροβόλησε υπό συνθήκες νομίμου αμύνης υπέρ τρίτου σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ποινικού Κώδικα.

Τι λέει ο δικηγόρος του θύματος

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, ήδη από την Τετάρτη, έχει αντικρούσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

«Ήταν μια βολή εξουδετέρωσης. Aπό πίσω στο κεφάλι. Θα χρειαστεί να μελετήσουμε τα στοιχεία της δικογραφίας. Την Παρασκευή ενημερώθηκα θα υπάρχει έκθεση. Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή είναι στον Κώστα, περιμένουμε ένα θαύμα» δήλωσε ο κ. Αλεξόπουλος.

«Εμείς δεν είμαστε εδώ για να καλέσουμε σε κινητοποιήσεις, αυτοί που προκαλούν (επεισόδια) δεν αναφέρονται στο περιστατικό αλλά στην απόπειρα συγκάλυψης από την ΕΛ.ΑΣ., αυτοί δεν καταδικάζουν. Όταν υπάρχει μόνο μία ανακοίνωση της Αστυνομίας, στην οποία αναφέρεται ότι υπήρχε δήθεν προσπάθεια εμβολισμού της μηχανής των αστυνομικών και δεν αναφέρεται καν ο τρόπος και ο λόγος που το παιδί δέχτηκε πυροβολισμό, αυτό και μόνο σημαίνει συγκάλυψη» τόνισε.

Πυροβολισμός κατά 16χρονου: Η επικοινωνία της ΔΙΑΣ με το κέντρο επιχειρήσεων μετά το περιστατικό

Οι συνομιλίες της ομάδας ΔΙΑΣ με το κέντρο επιχειρήσεων μετά την καταδίωξη και τον πυροβολισμό του 16χρονου ρομά στη Θεσσαλονίκη, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Στην επικοινωνία που δημοσίευσε το MEGA, δε γίνεται πουθενά λόγος από τους αστυνομικούς για τους πυροβολισμούς προς το όχημα.

Αναφέρεται ότι, μετά την καταδίωξη, ο οδηγός του οχήματος δε συνεργάζεται και δεν υπακούει στις εντολές τους ενώ στο τέλος της συνομιλίας, ένας αστυνομικός αναφέρει ότι ο οδηγός είναι νεκρός.

Αναλυτικά η συνομιλία

Αστυνομικός: Κέντρο το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα.

Κέντρο: Ελήφθη, ελήφθη, ενημερώνουμε Τροχαία. Έχετε τα άτομα; Πόσα άτομα επιβαίνουνε; Το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα, αναγνωρίζετε οι σταθμοί;

Αστυνομικός: Ένα άτομο.

Κέντρο: Έχει προσκρούσει σε κατάστημα το όχημα. Ένα άτομο. Το έχουμε το άτομο;

Αστυνομικός: Αρνητικό κέντρο, δίνουμε εντολές αλλά δεν κατεβαίνει το άτομο από το όχημα.

Κέντρο: Ελήφθη, με όλα τα μέτρα ο έλεγχος, δώστε μας την πινακίδα όταν τελειώσετε.

Αστυνομικός: Ο οδηγός του οχήματος έχει εγκλωβιστεί στο σημείο. Το άτομο δεν συνεργάζεται. Να το γνωρίζετε.

Κέντρο: Ελήφθη, πού ακριβώς είστε; Έχει ανταποκριθεί ο οδηγός στις εντολές σας; Ελέγχετε το άτομο;

Αστυνομικός: Είναι νεκρό το άτομο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα