Rafale: Προχωρά γρήγορα η προμήθεια των αεροσκαφών

Rafale
Rafale AP

Με γοργούς ρυθμούς η προμήθεια των 18 γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών που προμηθεύεται η χώρα μας. Αναλυτικα όλα τα βήματα μέχρι να έρθουν στην Ελλάδα.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα βρίσκονται στην χώρα μας τα 6 από τα συνολικά 18 Rafale που προμηθεύτηκε από την Γαλλία η Ελλάδα.

Τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια των αεροσκαφών (πρόκειται για 6 καινούρια και 18 μεταχειρισμένα), μετά από συνεχόμενες επικοινωνίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλωράνς Παρλύ.

Τα αεροσκάφη συνοδεύονται από τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης, ενώ από τα 6 νέα τα 2 είναι διθέσια και τα 4 μονοθέσια. Περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα “METEOR”, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη να αρχίζουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ενός ανά μήνα, ενώ αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα ταξιδέψουν στη Γαλλία για εκπαίδευση. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας κάνουν λόγο για χρόνο-ρεκόρ στην εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος,  σε λίγους  μόλις μήνες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο στο Φόρουμ της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, για μέτρα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανακοίνωση ότι η Πολεμική Αεροπορία προχωρεί άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας δεκαοκτώ Rafale προς αντικατάσταση των παλαιών “MIRAGE”.

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, με το 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) να αφορούν τα δεκαοκτώ αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις)  τα όπλα τους.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου, οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Τα Rafale είναι αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “DASSAULT AVIATION”, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Από τη Βουλή θα περάσει η προέγκριση των συμβάσεων και αφού ψηφιστούν από την Ολομέλεια και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άμυνα, Γαλλία
SHARE:

24Media Network