Κακοκαιρία: Εκτεταμένες πλημμύρες και ανυπολόγιστες καταστροφές σε πολλές περιοχές

Κακοκαιρία: Εκτεταμένες πλημμύρες και ανυπολόγιστες καταστροφές σε πολλές περιοχές
Πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία Eurokinissi

Τεράστια προβλήματα προκάλεσε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα. Πλημμυρικά φαινόμενα και αποκλεισμένοι οικισμοί. Σε επιφυλακή οι αρχές.

Εκτεταμένα είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το νέο κύμα κακοκαιρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, θέτοντας Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική και Αστυνομία σε επιφυλακή.

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας το τελευταίο 24ωρο, με την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο να αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα. Ποτάμια έχουν υπερχειλίσει, δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, πολλές περιοχές βρέθηκαν χωρίς ρεύμα, λόγω τεχνικών προβλημάτων, ενώ οικισμοί αποκλείστηκαν ή εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.

Έως αργά το απόγευμα του Σαββάτου, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε 214 κλήσεις και συγκεκριμένα: 103 κλήσεις για κοπές δέντρων, 64 για αντλήσεις υδάτων και 47 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Αναλυτικότερα:

Σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, 108 κλήσεις, εκ των οποίων 62 για κοπές δέντρων, 2 για άντληση υδάτων και 44 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) 63 κλήσεις, εκ των οποίων 18 για κοπές δέντρων, 44 για άντληση υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου ( Άρτα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα), 27 κλήσεις εκ των οποίων 13 για κοπές δέντρων και 14 για άντληση υδάτων.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα, Ζάκυνθος) 16 κλήσεις, εκ των οποίων 10 για κοπές δέντρων, 4 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Υπερχείλισε από την βασική κοίτη ο Πηνειός στην γέφυρα των Μ. Καλυβίων

Σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν στα Τρίκαλα όπου ο μεγάλος όγκος του νερού στον Πηνειό είχε ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να «σπάσει» προς τα χωράφια με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν. Όπως γράφει το trikalaola.gr στο ύψος της γέφυρας των Μεγάλων Καλυβίων το νερό κατέληξε στα χωράφια, τα οποία έχουν γίνει… θάλασσα.

trikalaola.gr

Εγκλωβισμένα άτομα στη Βάλμη Ηλείας

Δύο άνδρες εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους στη Βάλμη Ηλείας το βράδυ του Σαββάτου (11/12). Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, οι δύο άνδρες κατευθύνονταν με το όχημά τους από το χωριό Πόρτες Αχαΐας προς τη Βάλμη, πέρασαν την γέφυρα και κόλλησαν σε σημείο που υπήρχε κατολίσθηση.

Η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους, αφού μέρος της γέφυρας κατέρρευσε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι άνδρες εγκλωβίστηκαν στο σημείο μη μπορώντας να φύγουν από πουθενά.

Απεγκλωβισμοί στην Αχαΐα

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν και στην Αχαΐα λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. Η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση. Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.

Σχεδόν ολόκληρος ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, κάτω από την Εθνική οδό Πατρών-Πύργου, είναι μια απέραντη θάλασσα ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές. Όλα τα ποτάμια και οι χείμαρροι που διασχίζουν το Δήμο έχουν σπάσει ενώ τεράστιοι όγκοι νερού αναζητούν ορμητικά διέξοδο παρασύροντας τα πάντα στο διάβα τους.

Τα μηνύματα μιλάνε για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, για κατεστραμμένες αποθήκες με ζωοτροφές και εξοπλισμό, για διαλυμένα γεφύρια και δρόμους, για μια αληθινή κόλαση.

Στα Στεναΐτικα της Κάτω Αχαΐας, η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας διέσωσε έναν άνδρα καθώς και τους δύο σκύλους του οι οποίοι κινδύνευαν από τα ορμητικά νερά, τα οποία μάλιστα είχαν φτάσει σε πολύ υψηλό σημείο.

Κακοκαιρία: Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν αρκετές περιοχές που χτυπήθηκαν από τα ακραία φαινόμενα. Το απόγευμα του Σαββάτου σοβαρά τεχνικά ζητήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν και περιοχές της Αττικής, με τη Ροδόπολη και τη Σταμάτα να είναι για αρκετή ώρα χωρίς ρεύμα, ενώ και στην Κέρκυρα σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

Σοβαρά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας στην Γλυφάδα, όπου η θάλασσα βγήκε μέχρι το…Τραμ ενώ παρατηρήθηκαν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση καθώς οι ισχυροί άνεμοι έριξαν κλαδιά σε γραμμές του ΔΕΔΔΗΕ.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα από την κακοκαιρία εντοπίστηκαν στη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και την Άνω Γλυφάδα.

Στο όριο της πλημμύρας πολλές περιοχές στα Ιωάννινα

Στο όριο της πλημμύρας βρίσκονται επίσης πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν για τις επόμενες ώρες τις άσκοπες μετακινήσεις ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να είναι πολύ προσεκτικοί.

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή. Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα. Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών.

Προβλήματα σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση. Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς.

Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους.

Σοβαρά προβλήματα στην Ήπειρο

Σε μία απέραντη λίμνη έχουν μετατραπεί τεράστιες εκτάσεις, ειδικά στους Νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, σύμφωνα με το epiruspost. Οι ποσότητες νερών στον Καλαμά, τον Αχέροντα και τον Λούρο είναι τόσες που οι κοίτες των ποταμών δεν μπορούν να τις συγκρατήσουν.

Από το νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου υπερχείλισε ο Αχέροντας στην Γλυκή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν επιχειρήσεις και εκτάσεις. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου. Όλος ο κάμπος έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη. Ο δρόμος από τη γέφυρα Καστρίου μέχρι τον κόμβο Καναλλακίου έχει κλείσει καθώς καλύφθηκε από τα θολά νερά του ποταμού και από φερτά υλικά.

Με δεδομένη την κατάσταση ο Δήμος Πάργας απευθύνει έκκληση να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, να γίνεται πιστή τήρηση των έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και σε κάθε περίπτωση οι δημότες να καλούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους για την παροχή άμεσης βοήθειας όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Ο Καλαμάς έχει υπερχειλίσει και πάλι στη περιοχή των αρχαίων Γιτάνων, πάνω από το υδροηλεκτρικό φράγμα, αλλά και στον κάμπο της Βρυσέλας. Στην περιοχή της Σκάλας Φιλιατών, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, αφού τα νερά του ποταμού έχουν κατακλύσει το οδόστρωμα.

Στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων, στο χωριό Κορύτιανη, τα νερά έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος του οδοστρώματος.

Πλημμυρισμένοι οι κάμποι της Μενίνας (Νεράιδας) και της Ρίζιανης. Προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν οι αρχές και στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Μαυροματίου, από καταπτώσεις βράχων στο οδόστρωμα. Ήδη στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της Π.Ε. Θεσπρωτίας, τα οποία απομακρύνουν τους βράχους από το δρόμο.

Ζημιές σε επιχειρήσεις από την περιοχή του Τερόβου και στο Δήμο Ζηρού άφησε και ο Λούρος καθώς από την υπερχείλιση των νερών πλημμύρισαν τα πάντα

Ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικείες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

Πρέβεζα: Πλημμύρισαν ποτάμια και χωράφια

Από την μανία της φύσης δεν ξέφυγε και ο Δήμος Πρέβεζας. Σύμφωνα με το onprevezanews.gr σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν οι Δημοτικές Ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου, αφού υπερχείλισαν τα ποτάμια και έπνιξαν εκατοντάδες στρέμματα γης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δ.Ε Λούρου Νίκο Παγγέ, ο ποταμός Λούρου είναι στα όριά του, ωστόσο πολλά χωράφια και εκτάσεις έχουν καλυφθεί από νερό και αυτό γιατί υπήρξαν υπερχειλίσεις παράπλευρων ποταμών τα οποία έφραξαν από φερτά υλικά.

Ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Ζαλόγγου Γιώργος Σαργιάνογλου μιλώντας στο onprevezanews.gr δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σε Καστροσυκιά, Ριζά, Βράχο και στα παράλια του δήμου, ενώ στην Μυρσίνη υπερχείλισε το ποτάμι.

Τέλος υπάρχουν καθιζήσεις στην περιοχή του Σκιαδά, για αυτό και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

onprevezanews.gr

Συνεργεία του Δήμου Πρέβεζας με μηχανήματα και με την συνδρομή της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στους δρόμους και σε πολλά σημεία.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα